Bitcoin nieuws

Bitcoin in gevaar door stablecoins

Bitcoin is dé pionier in de wereld van digitale valuta. Het krijgt alleen wel weer nieuwe uitdagingen. Recentelijk heeft BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, gewaarschuwd dat stablecoins een bedreiging vormen voor Bitcoin. Deze waarschuwing komt naar voren in een document dat is ingediend door iShares, een dochteronderneming van BlackRock, bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Bezorgdheid over Tether (USDT) en Circle (USDC) stablecoins

BlackRock uit ernstige zorgen over twee prominente stablecoins: Tether’s USDT en Circle’s USDC. Hoewel BlackRock zelf geen directe investeringen doet in deze stablecoins, beweert het indirecte blootstelling te hebben, wat het als risicovol beschouwt voor de algehele cryptomarkt. Het document benadrukt dat stablecoins een “relatief nieuw fenomeen” zijn, waardoor het moeilijk is om alle risico’s die ze met zich meebrengen voor de Bitcoin-markt volledig te voorzien.

Een specifiek punt van zorg in het document is de praktijk van Tether om volatiele activa, waaronder Bitcoin, als onderpand voor USDT te houden. Dit wordt beschouwd als een potentieel risico voor de stabiliteit van de Bitcoin-prijs. Bovendien wijst het document op problemen met Tether’s interacties met de Amerikaanse overheid en specifieke risico’s die verbonden zijn aan USDC tijdens een bankencrisis.

Concurrentie van CBDCs en betalingssystemen

Naast de bezorgdheid over stablecoins benoemt iShares, de dochteronderneming van BlackRock, ook de opkomst van door centrale banken uitgegeven digitale valuta (CBDCs) en andere betalingssystemen als potentiële concurrenten van Bitcoin. De mogelijke concurrentie van deze alternatieven zou de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen beïnvloeden.

Ondanks deze zorgen blijft BlackRock optimistisch over de goedkeuring van een Bitcoin spot Exchange-Traded Fund (ETF) door de SEC. Hoewel de SEC tot nu toe terughoudend is geweest om dergelijke ETF’s goed te keuren vanwege risico’s en vatbaarheid voor manipulatie, ziet BlackRock hoop in de goedkeuring van Bitcoin- en Ethereum ETF’s op basis van futurescontracten door de regelgevende instantie.

De waarschuwing van BlackRock werpt een schaduw over de schijnbaar onstuitbare opmars van Bitcoin in de financiële wereld van cryptocurrency. De opkomst van stablecoins en de mogelijke concurrentie van CBDCs en betalingssystemen creëren nieuwe uitdagingen voor de geloofwaardigheid en stabiliteit van Bitcoin. Terwijl de cryptomarkt blijft evolueren, zullen cryptoliefhebbers nauwlettend moeten volgen hoe deze ontwikkelingen zich ontvouwen en welke impact ze zullen hebben op de wereld van digitale valuta.