Coins

Tether

Wat is Tether (USDT)?

USDT (Tether) is een stablecoin (cryptocurrency met een stabiele waarde) die de prijs van de Amerikaanse dollar weerspiegelt. USTD wordt uitgegeven door een in Hong Kong gevestigd bedrijf Tether. De koppeling van het token aan de USD wordt bereikt door een som aan handelspapier, fiduciaire deposito’s, contanten, reserve-repo-nota’s en schatkistcertificaten in reserves aan te houden die in USD-waarde gelijk is aan het aantal USDT dat in omloop is.

Oorspronkelijk gelanceerd in juli 2014 als Realcoin, een tweedelaags cryptocurrency-token gebouwd bovenop de blockchain van Bitcoin door het gebruik van het Omni-platform, werd het later hernoemd naar USTether en uiteindelijk naar USDT. Naast Bitcoin’s werd USDT later bijgewerkt om te werken aan de Ethereum-, EOS-, Tron-, Algorand- en OMG-blockchains.

Het verklaarde doel van USDT is om de onbeperkte aard van cryptocurrencies – die tussen gebruikers kunnen worden verzonden zonder een vertrouwde externe tussenpersoon – te combineren met de stabiele waarde van de Amerikaanse dollar.

Stablecoins worden de laatste tijd steeds vaker gebruikt als inflatiehedge; in vergelijking met het aanhouden van fiat-valuta op een spaarrekening van gemiddeld 0,06%, kunnen gebruikers hun stablecoins uitlenen en rendementen behalen die variëren van 3% tot wel 20%. Houd er echter rekening mee dat regelgeving, platformrisico’s en meer met zich meebrengen.

Wie zijn de oprichters van Tether?

USDT – of zoals het destijds heette, Realcoin – werd in 2014 gelanceerd door Brock Pierce, Reeve Collins en Craig Sellars.

Brock Pierce is een bekende ondernemer die mede-oprichter is geweest van een aantal spraakmakende projecten in de crypto- en entertainmentindustrie. In 2013 was hij medeoprichter van een durfkapitaalbedrijf Blockchain Capital, dat in 2017 meer dan $ 80 miljoen aan financiering had opgehaald. In 2014 werd Pierce directeur van de Bitcoin Foundation, een non-profitorganisatie die is opgericht om Bitcoin te helpen verbeteren en promoten. Pierce is ook medeoprichter van Block.one, het bedrijf achter EOS, een van de grootste cryptocurrencies op de markt.

Reeve Collins was de CEO van Tether gedurende de eerste twee jaar van zijn bestaan. Daarvoor was hij mede-oprichter van verschillende succesvolle bedrijven, zoals het online advertentienetwerk Traffic Marketplace, entertainmentstudio RedLever en gokwebsite Pala Interactive. Vanaf 2020 leidt Collins SmarMedia Technologies, een marketing- en reclametechnologiebedrijf.

Naast het werken aan Tether, is Craig Sellars al meer dan zes jaar lid van de Omni Foundation. Het Omni-protocol stelt gebruikers in staat om op slimme contracten gebaseerde eigendommen en valuta’s te creëren en te verhandelen bovenop de blockchain van Bitcoin. Sellars heeft ook in verschillende andere cryptocurrency-bedrijven en -organisaties gewerkt, zoals Bitfinex, Factom, Synereo en de MaidSafe Foundation.

Wat maakt Tether uniek?

Het unieke kenmerk van USDT is het feit dat de waarde ervan wordt gegarandeerd door Tether. Dit om gekoppeld te blijven aan de Amerikaanse dollar. Volgens Tether wijst het, telkens wanneer het nieuwe USDT-tokens uitgeeft, hetzelfde bedrag aan USD toe aan zijn reserves. Hierdoor zorgt het ervoor dat USDT volledig wordt gedekt door contanten en kasequivalenten.

De beroemde hoge volatiliteit van de cryptomarkten betekent dat cryptocurrencies binnen één dag met 10-20% kunnen stijgen of dalen. Hierdoor worden ze onbetrouwbaar als waardeopslag. USDT daarentegen is beschermd tegen deze schommelingen.

Deze eigenschap maakt USDT tot een veilige haven voor crypto-investeerders. Tijdens periodes van hoge volatiliteit kunnen ze hun portefeuilles in Tether parkeren zonder volledig in USD te hoeven uitbetalen. Bovendien biedt USDT een eenvoudige manier om via blockchain een equivalent in Amerikaanse dollars tussen regio’s, landen en zelfs continenten te verhandelen. Dat zonder afhankelijk te zijn van een trage en dure tussenpersoon, zoals een bank of een financiële dienstverlener.

In de loop der jaren zijn er echter een aantal controverses geweest over de geldigheid van de beweringen van Tether over hun USD-reserves. Hierdoor werd soms de prijs van USDT verstoord, die op een bepaald moment in zijn geschiedenis daalde tot slechts $0,88. Velen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de reserves van Tether nooit volledig zijn gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij.

Waar gaat de Tether FUD over?

Tether is het doelwit geweest van veel FUD vanwege de troebele balans en het ontbreken van een openbare audit. Het bedrijf is herhaaldelijk beboet voor misleidende verklaringen over de staat van zijn boeken. Nadat Tether een eerste uitsplitsing van zijn saldi had vrijgegeven, kwam het onder nog meer toezicht van toezichthouders vanwege zijn beweringen dat alle uitgegeven stablecoins volledig worden gedekt door dollarreserves.

Hoewel een rapport Tether zou hebben vrijgesproken van alle beschuldigingen van wangedrag, blijven er twijfels bestaan. Het bedrijf heeft herhaaldelijk ruzie gehad over zijn zakelijke praktijken, maar de meesten in crypto accepteren dat Tether in zekere zin “too big to fail” is.

Tether betreedt de Latijns-Amerikaanse markt

In mei 2022 kondigde Tether de lancering aan van MXNT, een nieuwe stablecoin ondersteund door de Mexicaanse peso. De verhuizing markeerde de uitbreiding naar de Latijns-Amerikaanse markt na eerdere debuten van zijn USDT-, EURT- en CNHT-stablecoins, gekoppeld aan respectievelijk de Amerikaanse dollar, euro en Chinese yuan.

Bij de lancering zal MXNT beschikbaar zijn op drie grote blockchains: Ethereum, Polygon en Tron.

Volgens de CTO van het bedrijf, Paolo Ardoino, werd de beslissing om uit te breiden naar Latijns-Amerika ingegeven door een toename van het gebruik van cryptocurrency in de regio. Met name onthulde een rapport van het cryptocurrency-betalingsbedrijf Triple A dat 40% van de Mexicaanse bedrijven geïnteresseerd was in het adopteren van cryptocurrencies in een of andere vorm. Hierbij 71% binnen het segment zich specifiek richtte op het gebruik van cryptocurrency.

Tether noemde Mexico een “toplocatie” voor de volgende Latijns-Amerikaanse crypto-hub. Het plan is om zoveel mogelijk nieuwe gebruikers binnen de Latijns-Amerikaanse markt aan boord te krijgen en de lancering van MXNT te gebruiken als proeftuin voor toekomstige fiat-gekoppelde valuta’s in de regio.

Betreedt Tether de markt voor sociale media?

In juli 2022 werkte Tether samen met het peer-to-peer datanetwerk Hypercore en zusterbedrijf Bitfinex aan een sociale media-app genaamd Keet.

De volledig gecodeerde videochat-applicatie is momenteel alleen een desktop-app, maar er zijn plannen om het product binnenkort uit te breiden naar mobiele apparaten.

De Keet-app is de eerste app die wordt geïmplementeerd op Holepunch, een platform waarmee ontwikkelaars Web3-apps kunnen bouwen. En hoewel Keet nog steeds een closed-sourceproject is, zijn de bedrijven van plan om het tegen het einde van het jaar open-source te maken.

In een reactie op waarom Tether een chat-app lanceerde, zei Ardoino, die ook dienst doet als Chief Strategy Officer bij Holepunch, simpelweg “vrijheid van meningsuiting”.

Hoeveel USDT tokens zijn er in omloop?

Er is geen hardgecodeerde limiet op het totale aanbod van USDT. Dit gezien het feit dat het eigendom is van een privébedrijf, wordt de uitgifte theoretisch alleen beperkt door het eigen beleid van Tether. Omdat Tether echter beweert dat elke afzonderlijke USDT wordt ondersteund door één Amerikaanse dollar, wordt het aantal tokens beperkt door de werkelijke kasreserves van het bedrijf.

Bovendien maakt Tether zijn uitgifteschema’s niet van tevoren bekend. In plaats daarvan bieden ze dagelijkse transparantierapporten, met een opsomming van het totale bedrag van hun activareserves en passiva, waarbij de laatste overeenkomt met het bedrag aan USDT dat in omloop is.

Volgens Tether zijn er sinds september 2020 meer dan 14,4 miljard USDT-tokens in omloop. Deze worden ondersteund door $ 14,6 miljard aan activa.

Hoe is het netwerk beveiligd?

USDT heeft geen eigen blockchain. In plaats daarvan werkt het als een tweedelaags token bovenop de blockchains van andere cryptocurrencies:

Bitcoin, Ethereum, EOS, Tron, Algorand, Bitcoin Cash en OMG, en wordt beveiligd door hun respectieve hash-algoritmen.