Coins

USD Coin

Wat is USD Coin (USDC)?

USD Coin (bekend onder de ticker USDC) is een stablecoin die 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Elke eenheid van deze cryptocurrency die in omloop is, wordt ondersteund door $1 die in reserve wordt gehouden, in een mix van contanten en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Het Centre-consortium, dat achter dit actief zit, zegt dat USDC wordt uitgegeven door gereguleerde financiële instellingen.

De stablecoin werd oorspronkelijk op beperkte basis gelanceerd in september 2018. Simpel gezegd, de mantra van USD Coin is “digitaal geld voor het digitale tijdperk” – en de stablecoin is ontworpen voor een wereld waarin transacties zonder contant geld steeds gebruikelijker worden.

Er zijn verschillende use-cases onthuld voor de USD Coin. Naast het bieden van een veilige haven voor cryptohandelaren in tijden van volatiliteit, zeggen degenen achter de stablecoin dat het bedrijven ook in staat kan stellen betalingen in digitale activa te accepteren, en een reeks sectoren, waaronder gedecentraliseerde financiën en gaming, kan opschudden.

Over het algemeen is het doel om een ​​ecosysteem te creëren waarin USDC wordt geaccepteerd door zoveel mogelijk wallets, exchanges, serviceproviders en dApps.

Wie zijn de oprichters van USD Coin?

Het Centre Consortium heeft twee stichtende leden. Een daarvan is het peer-to-peer betalingsdienstbedrijf Circle, terwijl de andere de Coinbase cryptocurrency-uitwisseling is. Andere crypto-ondernemingen staan ​​open om zich bij dit consortium aan te sluiten.

De medeoprichters van Circle, Jeremy Allaire en Sean Neville, leggen de grondgedachte achter USDC uit en schreven:
“Wij geloven dat een open internet van waarde-uitwisseling de wereld dieper kan transformeren en integreren. Hierdoor kunnen uiteindelijk kunstmatige economische grenzen worden geëlimineerd en een efficiëntere en inclusievere wereldmarkt mogelijk wordt. Die elke persoon op de planeet verbindt.”

In 2020 kondigden Circle en Coinbase gezamenlijk een belangrijke upgrade aan van het protocol en het slimme contract van USDC. Het doel van deze verbeteringen is om het voor USD Coin gemakkelijker te maken om te worden gebruikt voor dagelijkse betalingen, handel en peer-to-peer-transacties.

Wat maakt USD Coin uniek?

De stablecoin-markt is de afgelopen jaren buitengewoon druk geworden. Echter heeft USD Coin op verschillende manieren geprobeerd om met kop en schouders boven de concurrentie uit te steken.

Een daarvan betreft transparantie en gebruikers de zekerheid geven dat ze zonder problemen 1 USDC kunnen opnemen en $1 terugkrijgen. Daartoe zegt het dat een groot accountantskantoor de taak heeft om de niveaus van contant geld die in reserve worden gehouden te verifiëren en ervoor te zorgen dat dit overeenkomt met het aantal tokens dat in omloop is.

In tegenstelling tot sommige crypto-ondernemingen, hebben Circle en Coinbase ook naleving van de regelgeving bereikt. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor internationale expansie. Beide projecten zijn ook goed gefinancierd, wat de stablecoin zekerheid geeft.

Coinbase overwoog kort om de fondsen ter ondersteuning van USDC te diversifiëren. Dit voorstel trokken zij echter in na hevig verzet van de gemeenschap. De transparantie over de herkomst van de fondsen is een belangrijke reden geweest voor het succes van USDC. In tegenstelling tot zijn rivaal USDT, die verwikkeld is geraakt in herhaalde onderzoeken, is USDC nooit beschuldigd van wangedrag.

Dat heeft ertoe geleid dat USDC een groot deel van USDT’s dominantie in de stablecoin-markt opslokte:
Hoewel USDT in februari 2021 een marktaandeel van 74%: 16% had, is dit in februari 2022 geslonken tot een voorsprong van 45%: 30%.

Hoeveel wordt er aangehouden in activareserves in USD Coin?

Na de ineenstorting van TerraUSD hebben uitgevers van stablecoins intensief toezicht gehouden op de kwaliteit van de reserves die hun tokens ondersteunen. In een transparantiebeweging heeft Circle Internet Financial LLC (Circle), de uitgever van de USDC stablecoin, zijn reservesrapport per 31 juli 2022 vrijgegeven.

Volgens het rapport bestaan ​​de totale USDC-reserves van het bedrijf uit $42,3 miljard aan US Treasury Securities en totale contante deposito’s van $12,2 miljard. Het maandelijkse reserverapport is uitgegeven door het toonaangevende wereldwijde accountantskantoor Grant Thornton.

Het accountantskantoor gaf later een onafhankelijk attest van 24 augustus 2022 vrij. Het luidt:

“Naar onze mening is de reserve-informatie in het bijbehorende USDC-reserverapport per 31 juli 2022 in alle materiële opzichten eerlijk vermeld, gebaseerd op de criteria uiteengezet in het USDC-reserverapport.”

‘s Werelds grootste vermogensbeheerder toont interesse in USD Coin

In een ogenschijnlijk losjes gereguleerde ruimte is USDC zich blijven onderscheiden van andere stablecoin-projecten. Dit door banden te smeden met traditionele financiële instellingen.

Na een financieringsronde van $400 miljoen, waaraan BlackRock, Fidelity, Fin Capital en Marshall Wace LLP deelnamen, onthulde BlackRock dat het “een breder strategisch partnerschap met Circle was aangegaan, waaronder het verkennen van kapitaalmarkttoepassingen voor USDC.”

De stablecoin-aanbieder heeft deals getekend met grote namen uit de wereld van traditionele financiën. Dit naast een samenwerking met ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. In maart kwam het nieuws dat de oudste bank van Amerika, BNY Mellon, zou dienen als de primaire bewaarder van de activa die USDC stablecoins ondersteunen. Ondertussen onthulde een persbericht dat BlackRock zal dienen als primaire vermogensbeheerder van USDC-kasreserves.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Het is een beetje moeilijk om hier een exact aantal te geven. Dit aangezien in theorie het aantal USDC dat kan bestaan ​​onbeperkt is. Nieuwe munten worden gemaakt in overeenstemming met de vraag, wanneer iemand er een wil kopen met zijn bescheiden dollar.

Dat gezegd hebbende, er zijn factoren geweest die ervoor hebben gezorgd dat USD Coin door de jaren heen enorm populair is geworden, vooral in 2020. Een daarvan is de plotselinge, sterke stijging van de populariteit van gedecentraliseerde financiering. USDC is een normaal verschijnsel op veel DeFi-protocollen, gezien het feit dat het dient als opstap naar het bredere ecosysteem.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Alle USDC’s die in omloop zijn, zijn eigenlijk ERC-20-tokens, die te vinden zijn op de Ethereum-blockchain. Een van de grootste voordelen hier is hoe het vervolgens kan worden geïntegreerd met op Ethereum gebaseerde applicaties. Veiligheid en vertrouwen in deze stablecoin wordt geleverd door te bewijzen dat Amerikaanse dollars veilig in reserve worden gehouden.