Kennisbank

Franse crypto “fraudeur” veroordeeld in Marokko

Thomas Clausi

Thomas Clausi veroordeeld in Marokko

De 21 jarige Thomas Clausi is recentelijk schuldig bevonden aan het gebruik van Bitcoin (BTC) om luxegoederen te kopen.

In Marokko wordt het gebruik van crypto gezien als een illegale manier van het overmaken van geld. Het land ziet iedere vorm van cryproasset gerelateerde transacties als frauduleus. Zo werd Clausi oorsponkelijk een gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 3.4 miljoen euro opgelegd.

Wat deed de crypto gebruikers precies fout?

Clausi is op meerdere punten veroordeeld. Hij werd vervolgt naar aanleiding van een klacht van “fraude”. De klacht was afkomstig van een Franse vrouw, dei op dit moment woonachtig is in Casablanca. De desbetreffende vrouw zou Thomas Clause een Ferarri hebben verkocht. Clausi betaalde de Ferrari met 400.000 euro aan Bitcoin.

Volgens de advocaat van Thomas Clausi zou de betaling inderdaad hebben plaatsgevonden, en zou er geen sprake zijn geweest van fraude. Clausi beloofde de auto na zijn arrestatie terug te geven.

De andere aanklacht was van een Marokaanse man. De man beschuldigde Clausi ervan hem te hebben opgelicht. Dit door hem op naam van een derde een ongedekte cheque te geven, verkregen door de jonge Fransman in ruil voor bitcoins, om drie luxe horloges te kopen.

De verdachte vertelde de rechtbank niet te weten dat de cheque slecht was. Zo had hij twee horloges terug gegeven en was hij klaar om de derde terug te geven.

De familie van Thomas Clause verklaarde dat zijn reis naar Marokko een poging was om een Afrikaanse neobank te openen.

De Fransman werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 40.000 dirham (bijna 3.900 euro). Dit moet betaald worden aan de eigenaar van de horloges, naast de boete van 3,4 miljoen euro ten gunste van de douane.

Een andere Fransman, de 21-jarige student Sébastien Raoult, zit sinds 31 mei vast in Marokko op verzoek van de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van cybercriminaliteit.