Live Bitcoin koers
Wat is Bitcoin?
Bitcoin (BTC) is een gedecentraliseerde cryptocurrency die oorspronkelijk werd beschreven in een whitepaper uit 2008. De persoon of groep verantwoordelijk gebruikte het alias Satoshi Nakamoto. Het werd kort daarna gelanceerd in januari 2009.
Bitcoin is een peer-to-peer online valuta. Dat betekent dat alle transacties rechtstreeks plaatsvinden tussen gelijkwaardige, onafhankelijke netwerkdeelnemers. Dit zonder dat er een tussenpersoon nodig is om ze toe te staan of te faciliteren. BTC is volgens Nakamoto’s eigen worden gemaakt om “online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere te kunnen sturen zonder tussenkomst van een financiële instelling.”
Sommige concepten voor een vergelijkbaar type gedecentraliseerde elektronische valuta gaan vooraf aan BTC. Toch onderscheidt Bitcoin zich als de allereerste cryptocurrency die daadwerkelijk in gebruik wordt genomen.
Wie zijn de grondleggers?
De oorspronkelijke uitvinder van Bitcoin is bekend onder een pseudoniem, Satoshi Nakamoto. Vanaf 2021 blijft de ware identiteit van de persoon of organisatie achter de alias blijft onbekend.
Op 31 oktober 2008 publiceerde Nakamoto de whitepaper van Bitcoin. Hierin werd in detail beschreven hoe een peer-to-peer, online valuta zou kunnen worden geïmplementeerd. Ze stelden voor om een gedecentraliseerd grootboek van transacties te gebruiken, verpakt in batches (“blokken” genoemd). Dit werd beveiligd door cryptografische algoritmen, het hele systeem zou later “blockchain” worden genoemd.
Slechts twee maanden later, op 3 januari 2009, minde Nakamoto het eerste blok op het Bitcoin-netwerk, bekend als het genesis-blok. Hiermee werd ‘s werelds eerste cryptocurrency gelanceerde. Bitcoinprijs was $0 toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, en de meeste Bitcoins werden verkregen via mijnbouw. Daarvoor waren slechts matig krachtige apparaten (bijvoorbeeld Pc’s) en mijnbouw software nodig. Op 22 mei 2010 vond de eerste bekende Bitcointransactie plaats, toen programmeur Laszlo Hanyecz 10.000 Bitcoins ruilde voor twee pizza’s. Tegen de tokenprijs van vandaag, half september 2021, zouden die pizza’s een verbazingwekkende $ 478 miljoen waard zijn. Dit evenement staat nu bekend als “Bitcoin Pizza Day”. In juli 2010 begon de token voor het eerst te handelen. Hierbij werd gehandeld met een tokenprijs variërend van $0,0008 tot $0,08 op dat moment.
Nakamoto is de oorspronkelijke uitvinder van Bitcoin, evenals de auteur van de allereerste implementatie. Ook overhandigde hij de netwerk waarschuwingsleutel en de controle over de code opslagplaats aan Gavin Andresen. Andresen werd later hoofdontwikkelaar werd bij de Bitcoin Foundation. In de loop der jaren hebben een groot aantal mensen bijgedragen aan het verbeteren van de software van de cryptocurrency. Dit deden zij door kwetsbaarheden te patchen en nieuwe functies toe te voegen.
Broncodeopslagplaats
De broncodeopslagplaats van Bitcoin op GitHub bevat meer dan 750 bijdragers. Enkele zijn Wladimir J. van der Laan, Marco Falke, Pieter Wuille, Gavin Andresen, Jonas Schnelli en anderen.
Wat maakt Bitcoin uniek?
Het meest unieke voordeel van Bitcoin komt voort uit het feit dat het de allereerste cryptocurrency was die op de markt verscheen.
BTC is erin geslaagd een wereldwijde gemeenschap te creëren en een geheel nieuwe industrie te doen ontstaan. Deze gemeenschap bestaat uit miljoenen enthousiastelingen die Bitcoin en andere cryptocurrencies creëren, erin investeren, handelen en dagelijks gebruiken. De opkomst van de eerste cryptocurrency heeft een conceptuele en technologische basis gecreëerd. Hierdoor werd de ontwikkeling van duizenden concurrerende projecten geïnspireerd.
De hele cryptocurrency-markt (nu meer dan $ 2 biljoen waard) is gebaseerd op het idee dat door Bitcoin is gerealiseerd. Geld dat door iedereen, waar dan ook ter wereld, kan worden verzonden en ontvangen zonder afhankelijkheid van vertrouwde tussenpersonen. Voorbeelden van vertrouwde tussenpersonen zijn bijvoorbeeld banken en financiële dienstverleners.
Dankzij zijn pionierskarakter blijft BTC na meer dan een decennium aan de top van deze energieke markt. Zelfs nadat Bitcoin zijn onbetwiste dominantie heeft verloren, blijft het de grootste cryptocurrency. Het heeft een marktkapitalisatie die in 2021 de grens van $ 1 biljoen overschreed. Dit gebeurde nadat de prijs van Bitcoin op 14 april 2021 een re recordhoogte bereikte van $ 64.863,10. Dit is voor een groot deel te danken een deel van de groeiende institutionele interesse in Bitcoin en de alomtegenwoordigheid van platforms die use-cases bieden voor BTC: portemonnees, uitwisselingen, betalingsdiensten, online games en meer.
Hoeveel Bitcoin is er in omloop?
Het totale aanbod van Bitcoin wordt beperkt door de software en zal nooit meer dan 21.000.000 munten bedragen. Nieuwe munten worden gemaakt tijdens het proces dat bekend staat als “mining”. Terwijl transacties over het netwerk worden doorgegeven, worden ze opgepikt door mijnwerkers en verpakt in blokken. Deze blokken worden op hun beurt beschermd door complexe cryptografische berekeningen.
Als compensatie voor het uitgeven van hun rekenkracht ontvangen de miners beloningen voor elk blok dat ze met succes aan de blockchain toevoegen. Op het moment van de lancering van Bitcoin was de beloning 50 Bitcoins per blok. Dit aantal wordt gehalveerd met elke 210.000 nieuwe blokken die worden gedolven – wat het netwerk ongeveer vier jaar kost. Vanaf 2020 is de blok beloning drie keer gehalveerd en bestaat uit 6,25 bitcoins.
Bitcoin is niet pre-mined, wat betekent dat er geen munten zijn gedolven en/of verdeeld onder de oprichters voordat het beschikbaar werd voor het publiek. Tijdens de eerste jaren van het bestaan van BTC was de concurrentie tussen mijnwerkers echter relatief laag. Als gevolg hiervan konden de vroegste netwerkdeelnemers aanzienlijke hoeveelheden munten verzamelen via reguliere mijnbouw. Alleen Satoshi Nakamoto zou meer dan een miljoen Bitcoin bezitten.
Het minen van Bitcoins kan zeer winstgevend zijn voor miners, afhankelijk van de huidige hash-snelheid en de prijs van Bitcoin. Het minen van de token het beste worden begrepen als hoelang het duurt om één blok te minen, in tegenstelling tot één Bitcoin. Vanaf half september 2021 is de Bitcoin-mijn beloning beperkt tot 6,25 BTC na de halvering van 2020. Dit zou vandaag de dag ongeveer $299.200 in Bitcoinprijs zijn.
Hoe is het netwerk beveiligd?
Bitcoin is beveiligd met het SHA-256-algoritme, dat behoort tot de SHA-2-familie van hashing-algoritmen. Dit algoritme wordt ook gebruikt door zijn vork Bitcoin Cash (BCH), evenals verschillende andere cryptocurrencies.
Energieverbruik
Consumenten zijn de afgelopen decennia nieuwsgieriger geworden naar hun energieverbruik en persoonlijke effecten op klimaatverandering. Vele maakte zich zorgen en bekritiseerde het Bitcoin energieverbruik nadat nieuwsberichten de ronde deden over de mogelijke negatieve effecten. Uit een rapport bleek dat elke Bitcointransactie 1.173 kWh aan elektriciteit kost. Dit verbruik is wat “het typische Amerikaanse huis zes weken lang van stroom kan voorzien”. Volgens een ander rapport berekent dat de energie die Bitcoin jaarlijks nodig heeft meer is dan het jaarlijkse energieverbruik per uur van Finland, een land met 5,5 miljoen inwoners.
In mei 2021 verklaarde Elon Musk, CEO van Tesla, zelfs dat Tesla de cryptocurrency niet langer als betaling zou accepteren. Dit vanwege zijn bezorgdheid over de ecologische voetafdruk. Hoewel veel van deze personen dit probleem hebben veroordeeld en verder gaan, hebben sommigen tot oplossingen geleid. Anderen hebben simpelweg de defensieve positie ingenomen en stellen dat het Bitcoin-energieprobleem misschien overdreven is.
Op dit moment zijn mijnwerkers sterk afhankelijk van hernieuwbare energiebronnen, met schattingen die suggereren dat het gebruik van hernieuwbare energie door Bitcoin kan variëren van 40-75%. Tot nu toe beweren critici echter dat het verhogen van het gebruik van hernieuwbare energie door Bitcoin de zonnebronnen die andere sectoren en industrieën zoals ziekenhuizen, fabrieken of huizen van stroom voorzien, zal wegnemen. De Bitcoin-mijngemeenschap getuigt ook dat de uitbreiding van mijnbouw kan helpen leiden tot de bouw van nieuwe zonne- en windparken in de toekomst.
Bitcoin voorstanders
Bovendien beweren sommigen die Bitcoin verdedigen dat de goud- en banksector – individueel – twee keer zoveel energie verbruiken als Bitcoin, waardoor de kritiek op het energieverbruik van Bitcoin een non starter wordt. Het energieverbruik van Bitcoin is goed te volgen, wat niet gezegd kan worden van de andere twee sectoren. Degenen die Bitcoin verdedigen, merken ook op dat het complexe validatieproces een veiliger transactiesysteem creëert, wat het energieverbruik rechtvaardigt.
Een ander punt dat Bitcoin-voorstanders maken, is dat het energieverbruik dat Bitcoin vereist, allesomvattend is, zodat het het proces omvat van het maken, beveiligen, gebruiken en transporteren van Bitcoin. Terwijl dit bij andere financiële sectoren niet het geval is. Bij het berekenen van de ecologische voetafdruk van een betalingsverwerking systeem zoals Visa, slagen ze er bijvoorbeeld niet in om de energie te berekenen die nodig is om geld te printen of geldautomaten, smartphones, bankfilialen, beveiligingsvoertuigen en andere componenten in de toeleveringsketen voor betalingsverwerking en bankieren van stroom te voorzien.
Hoe gaat de overheid hier mee om?
Wat doen regeringen en non-profitorganisaties precies om het energieverbruik van Bitcoin te verminderen? Eerder dit jaar werd in de VS een congres hoorzitting gehouden over het onderwerp, waar politici en tech-figuren de toekomst van cryptomining in de VS bespraken, waarbij ze specifiek hun zorgen over het verbruik van fossiele brandstoffen benadrukten. De leiders bespraken ook het huidige debat over de kolen-naar-crypto-trend, met name over het aantal kolencentrales in New York en Pennsylvania die momenteel worden omgevormd tot mijnbouwbedrijven.
Afgezien van congres hoorzittingen, zijn er crypto-initiatieven uit de particuliere sector die zich toeleggen op het oplossen van milieukwesties, zoals het Crypto Climate Accord en de Bitcoin Mining Council. Het Crypto-klimaatakkoord stelt zelfs een plan voor om alle uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 te elimineren, en vanwege het innovatieve potentieel van Bitcoin is het redelijk om aan te nemen dat dergelijke grootse plannen kunnen worden verwezenlijkt.
Wat is de rol van Bitcoin als waardeopslag?
Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde, peer-to-peer digitale valuta. Een van de belangrijkste functies is dat het wordt gebruikt als een gedecentraliseerde waardeopslag. Met andere woorden, het voorziet in eigendomsrechten als een fysiek actief of als een rekeneenheid. Over de laatste store-of-value-functie is echter gedebatteerd. Veel crypto-enthousiastelingen en economen zijn van mening dat grootschalige acceptatie van de topvaluta ons naar een nieuwe moderne financiële wereld zal leiden waar transactiebedragen in kleinere eenheden zullen worden uitgedrukt.
De kleinste eenheden van Bitcoin, 0,00000001 BTC, worden Satoshis (of kortweg Sats) genoemd, een knipoog naar de pseudonieme maker. Nu tegen de prijs van Bitcoin is 1 Satoshi gelijk aan ongeveer $ 0,00048.
De topcrypto wordt voor velen beschouwd als een waardeopslag, zoals goud, in plaats van als een valuta. Dit idee van de eerste cryptocurrency als een waardeopslag, in plaats van een betalingsmethode, betekent dat veel mensen de crypto kopen en deze voor de lange termijn (of HODL) vasthouden in plaats van het uit te geven aan items zoals je normaal gesproken een dollar zou uitgeven, behandelen als digitaal goud.
Crypto wallets
De meest populaire wallets voor cryptocurrency zijn zowel hot als cold wallets. Hot wallets kunnen worden verbonden met internet, terwijl cold wallets worden gebruikt om grote hoeveelheden munten buiten internet te houden.
Enkele van de beste cryptocoldwallets zijn Trezor, Ledger en CoolBitX. Enkele van de beste crypto-hot wallets zijn Exodus, Electrum en Mycelium.
Hoe wordt de technologie van Bitcoin geüpgraded?
Een hard fork is een radicale wijziging van het protocol die eerder ongeldige blokken/transacties geldig maakt, en vereist daarom dat alle gebruikers upgraden. Als gebruikers A en B het bijvoorbeeld oneens zijn over de vraag of een inkomende transactie geldig is, kan een hard fork de transactie geldig maken voor gebruikers A en B, maar niet voor gebruiker C.
Een hard fork is een protocol upgrade die niet achterwaarts compatibel is. Dit betekent dat elk knooppunt (computer die is verbonden met het Bitcoin-netwerk met behulp van een cliënt die de taak uitvoert om transacties te valideren en door te geven) moet upgraden voordat de nieuwe blockchain met de hard fork wordt geactiveerd en alle blokken of transacties van de oude blockchain worden afgewezen. De oude blockchain blijft bestaan en zal transacties blijven accepteren, hoewel deze mogelijk niet compatibel is met andere nieuwere Bitcoin-clients.
Een soft fork is een wijziging in het Bitcoin-protocol waarbij alleen eerder geldige blokken/transacties ongeldig worden gemaakt. Aangezien oude knooppunten de nieuwe blokken als geldig zullen herkennen, is een soft fork achterwaarts compatibel. Dit soort fork vereist slechts een meerderheid van de mijnwerkers die upgraden om de nieuwe regels te handhaven.
Enkele voorbeelden van prominente cryptocurrencies die hard forks hebben ondergaan, zijn de volgende: Bitcoin’s hard fork die resulteerde in Bitcoin Cash, Ethereum’s hard fork die resulteerde in Ethereum Classic.
Bitcoin Cash is hard gevorkt sinds de oorspronkelijke forking, met de oprichting van Bitcoin SV. Lees hier meer over het verschil tussen Bitcoin, Bitcoin Cash en Bitcoin SV.
Wat is taproot?
Taproot is een soft fork die BIP 340, 341 en 342 bundelt en tot doel heeft de schaalbaarheid, efficiëntie en privacy van de blockchain te verbeteren door verschillende nieuwe functies te introduceren.
De twee belangrijkste veranderingen zijn de introductie van de Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST) en Schnorr Signature. MAST introduceert een voorwaarde waardoor de afzender en de ontvanger van een transactie samen kunnen tekenen voor de afwikkeling ervan. Met Schnorr Signature kunnen gebruikers meerdere handtekeningen samenvoegen tot één voor een enkele transactie. Dit resulteert in transacties met meerdere handtekeningen die er hetzelfde uitzien als reguliere transacties of complexere transacties. Door dit nieuwe adres type te introduceren, kunnen gebruikers ook besparen op transactiekosten, aangezien zelfs complexe transacties eruitzien als eenvoudige transacties met één handtekening.
Hoewel HODLers waarschijnlijk geen grote impact zullen merken, zou Taproot een belangrijke mijlpaal kunnen worden om het netwerk uit te rusten met slimme contract functionaliteit. In het bijzonder zou Schnorr Signatures de basis leggen voor het bouwen van complexere applicaties bovenop de bestaande blockchain, aangezien gebruikers voornamelijk overschakelen naar Taproot-adressen. Als Taproot door gebruikers wordt overgenomen, kan het er op de lange termijn toe leiden dat het netwerk zijn eigen DeFi-ecosysteem ontwikkelt dat wedijvert met die op alternatieve blockchains zoals Ethereum.
Wat is het Lightning Network?
Het Lightning Network is een off-chain, gelaagd betalingsprotocol dat bidirectionele betalingskanalen gebruikt die onmiddellijke overdracht met onmiddellijke afstemming mogelijk maken. Het maakt privé transacties met een hoog volume en vertrouwenloze transacties tussen twee partijen mogelijk. Het Lightning Network schaalt de transactiecapaciteit zonder de kosten te maken die gepaard gaan met transacties en interventies op de onderliggende blockchain.
Wie zijn de grootste zakelijke houders van BTC?
Een paar jaar geleden leek het idee dat een beursgenoteerd bedrijf Bitcoin op zijn balans zou kunnen houden hoogst lachwekkend. De vlaggenschip-cryptocurrency werd als te volatiel beschouwd om door een serieus bedrijf te worden overgenomen. Veel topbeleggers, waaronder Warren Buffett, bestempelden het actief als een “bubbel die wacht om te knappen”.
Dit negatieve sentiment lijkt te zijn doorbroken, met een aantal bedrijfsreuzen die de token kopen sinds 2020. Met name het business intelligence-bedrijf MicroStrategy bepaalde het tempo nadat het in augustus en september 2020 $ 425 miljoen aan Bitcoin kocht. Sindsdien hebben vele anderen hebben dit voorbeeld gevolgd, waaronder EV-fabrikant Tesla.
MicroStrategy heeft verreweg de grootste Bitcoin-portfolio van een beursgenoteerd bedrijf. Het bedrijfsanalyse platform heeft Bitcoin als zijn primaire reserve activa aangenomen en koopt de cryptocurrency agressief tot 2021 en 2022. Op 30 augustus 2022 had het bedrijf 129.699 Bitcoin in zijn reserve, wat overeenkomt met iets meer dan $ 2,5 miljard.
Andere topbedrijven zijn Marathon Digital Holdings, met 10.054 BTC, Coinbase (9.000), Square Inc. (8.027) en Hut 8 Mining Corp. (7.078).
Is Bitcoin politiek?
Bitcoin wordt met de dag politieker, vooral nadat El Salvador de valuta als wettig betaalmiddel begon te accepteren. De president van het land, Nayib Bukele, kondigde het besluit bijna eenzijdig aan en voerde het uit, waarbij hij de kritiek van zijn burgers, de Bank of England, het IMF, Vitalik Buterin en vele anderen van de hand wees. Sinds de wet op het wettig betaalmiddel van Bitcoin in september 2021 is aangenomen, heeft Bukele ook plannen aangekondigd om Bitcoin City te bouwen, een stad die volledig gebaseerd is op het delven van Bitcoin met geothermische energie uit vulkanen.
Het gerucht gaat dat landen als Mexico, Rusland en anderen ook kandidaten zijn om BTC als wettig betaalmiddel te accepteren, maar tot nu toe staat El Salvador alleen.
Aan de andere kant zijn landen als China ertoe overgegaan om de mijnbouw- en handelsactiviteiten van Bitcoin zwaar aan te pakken. In mei 2021 verklaarde de Chinese overheid dat alle cryptogerelateerde transacties illegaal zijn. Dit werd gevolgd door een zwaar optreden tegen Bitcoin-mijnbouwactiviteiten, waardoor veel crypto-gerelateerde bedrijven gedwongen werden naar vriendelijkere regio’s te vluchten.
Verrassend genoeg heeft het anti-crypto-standpunt van de Chinese regering weinig gedaan om de industrie tegen te houden. Volgens gegevens van de Universiteit van Cambridge levert China nu de op een na grootste bijdrage aan de wereldwijde hash-snelheid van Bitcoin, alleen na de Verenigde Staten.
Hoeveel is Bitcoin?
De huidige waardering van Bitcoin is constant in beweging, elke dag de hele dag. Het is echt een wereldwijde troef. Vanaf het begin van minder dan een cent per munt is BTC met duizenden procenten in prijs gestegen tot de cijfers die u hierboven ziet. De prijzen van alle cryptocurrencies zijn behoorlijk volatiel, wat betekent dat iemands begrip van hoeveel BTC is met de minuut zal veranderen. Er zijn echter momenten waarop verschillende landen en beurzen verschillende prijzen laten zien en inzicht in hoeveel Bitcoin is, zal een functie zijn van iemands locatie.