Kennisbank

Binance verlaat Nederland – waar kan ik nu het best mijn crypto storten?

Sinds gister is het niet meer mogelijk om te storten op Binance in Nederland, wel kunnen gebruikers van de grootste crypto exchange nog activa opnemen. Per 17 augustus zal ook dit niet meer mogelijk zijn, want dit is de dag dat Binance officieel Nederland verlaat, wat betekent dat ieder account gesloten zal zijn. Wat is nu je beste optie om crypto te traden?

Binance 

Binance is opgericht in juli 2017 door zakenman Changpeng Zhao (CZ), en groeide al snel uit tot een van de grootste crypto exchanges. Met een omzet van ongeveer 20 biljoen dollar per jaar, sponsordeals met de Braziliaanse voetbalbond, Lazio Roma, en een NFT partnership met Cristiano Ronaldo lijkt het bedrijf alles voor de wind te gaan. 

Echter, in juni 2023 klaagde de SEC Binance voor 13 civiele rechtszaken aan, Binance wordt onder andere verdacht van illegaal aanbieden van crypto diensten in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er beschuldigingen dat crypto middelen van klanten naar een ander bedrijf van oprichter Zhao zijn doorgesluisd. 

 

De DNB

Vorig jaar heeft Binance al een boete van meer dan 3,3 miljoen euro opgelegd gekregen door De Nederlandsche Bank (DNB). Dit was omdat de beurs zijn diensten aanbood zonder de vereiste wettelijke registratie bij de toezichthouder. Dit ging over de periode van mei 2020 tot december 2021. Volgens de DNB kan er in het geval van Binance, vanwege wettelijke afspraken, geen informatie worden verstrekt over een eventuele nieuwe boete en de redenen waarom Binance niet voldeed aan de voorwaarden. Een woordvoerder van DNB merkte op dat in het algemeen in een dergelijk geval wel een boete kan worden opgelegd. De registratie, die door enkele tientallen crypto-aanbieders in Nederland wel is verkregen, is nodig om bijvoorbeeld witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Dit heeft ertoe geleid dat Binance niet meer mag opereren in Nederland; mocht jij nog bezittingen hebben op de exchange, dan heb je tot 17 augustus om je activa er van af te halen. 

Binance geeft aan dat het elders in de Europese Unie wel vergunningen krijgt, bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje. 

Het toenemende tumult heeft ook geleid tot een verlies van klanten voor Binance. Aan het begin van het jaar werd nog 90 procent van het wereldwijde handelsvolume in crypto’s via Binance verwerkt. Volgens Maarten Regterschot, Data Analyst bij CryptoQuant, is dat percentage inmiddels gedaald tot 55 procent.

 

Alternatieven

Gelukkig zijn er in Nederland een aantal goede alternatieven om je crypto te traden. Met een Trustpilot score van 4,1 sterren en meer dan 150 currencies, is Bitvavo geselecteerd als het beste alternatief.

Bitvavo is een cryptocurrency-platform waar je eenvoudig en snel cryptocurrencies kunt kopen via iDEAL, Bancontact en bankoverschrijving. Om cryptocurrency te kopen via Bitvavo moet je eerst geld op het platform storten.

 

De voordelen bij Bitvavo

Een voordeel van Bitvavo is dat er geen kosten zijn verbonden aan het storten van geld. Dit is een verschil ten opzichte van andere crypto-brokers, waar je vaak wel kosten ziet voor het storten van geld. Zodra je geld hebt gestort, staat dit meestal direct op je account. Vanuit daar kun je gemakkelijk cryptocurrencies kopen, verkopen en verhandelen.

In 2023 is Bitvavo veruit de goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Bitvavo hanteert namelijk handelskosten die maximaal 0,25% kunnen bedragen. In vergelijking met andere crypto-brokers in Nederland zien we dat gemiddeld zo’n 1% aan commissies en handelskosten wordt gerekend. Dit maakt Bitvavo een voordelige optie voor het verhandelen van cryptocurrencies.

Daarbij heb je als Bitvavo nog een voordeel: Bitvavo geeft namelijk een €10 welkomstbonus aan iedere nieuwe gebruiker, een bonus tot wel €500 euro bij het storten van activa, en nieuwe klanten krijgen een commissievrije bonus tot €10.000 bij het traden! Klik hier om de voorwaarden van deze promoties te zien 

 

Een account creëren 

Een account aanmaken en verifiëren bij Bitvavo duurt niet langer dan 3 minuten.

Via deze link kun je een account aanmaken bij Bitvavo, waar je alle gegevens op het formulier moet invullen. Vervolgens krijg je een e-mail om je e-mailadres te verifiëren, waarna de ID-verificatie begint. Deze kun je via je telefoon doen, en je hebt alleen je paspoort of ID nodig. Vervolgens kun je geld storten en beginnen met het handelen in crypto!