Altcoin nieuws

Wat is Ethereum Cancun Upgrade?

De Ethereum Cancun Upgrade is een belangrijke ontwikkeling die de schaalbaarheid, veiligheid en efficiëntie van het Ethereum-netwerk aanzienlijk zal verbeteren. Deze upgrade, die oorspronkelijk gepland stond voor oktober 2023 maar is uitgesteld naar de eerste helft van 2024, markeert de afronding van de Ethereum 2.0-upgrade, ook wel bekend als Serenity.

Ethereum’s overgang naar Proof of Stake (PoS) en Sharding

Een essentieel onderdeel van de Ethereum Cancun Upgrade is de verschuiving van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Deze overgang beoogt het energieverbruik te verminderen door miners te vervangen door validators. Daarnaast introduceert de upgrade sharding, een techniek waarbij het netwerk wordt opgedeeld in kleinere stukken, zogenaamde ‘shards’, om de transactiesnelheid te verhogen. Deze twee componenten werken samen om een veilige en efficiënte sharding te bewerkstelligen.

Begrip van de Ethereum Cancun Upgrade

De Ethereum Cancun Upgrade is gebaseerd op vijf Ethereum Improvement Proposals (EIPs): EIP-4844, EIP-1153, EIP-4788 en EIP-6780. De kern van deze upgrade is het verbeteren van schaalbaarheid, gegevensopslag en beschikbaarheid, en het verminderen van transactiekosten. Met een specifieke focus op het optimaliseren van de uitvoeringslaag (Layer 1) bereidt deze upgrade het Ethereum-netwerk voor op de toekomstige implementatie van volledige data sharding.

Danksharding en Proto-danksharding

Danksharding, als de laatste fase van Ethereum 2.0, optimaliseert de beschikbaarheid van gegevens voor rollups. Proto-danksharding, geïntroduceerd door EIP-4844, dient als een tijdelijke oplossing om gasvergoedingen te verminderen. Hierbij worden blob-carrying transacties geïntroduceerd, wat resulteert in lagere gasvergoedingen voor gebruikers.

Voordelen van de Ethereum Cancun Upgrade

  • Betere schaalbaarheid door proto-danksharding: Het gebruik van proto-danksharding verbetert de algehele schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk, waardoor het beter bestand is tegen groeiende transactievolumes.
  • Verlaagde transactiekosten met blob-carrying transacties: De implementatie van blob-carrying transacties resulteert in lagere kosten voor gebruikers, waardoor het Ethereum-netwerk toegankelijker wordt.
  • Geoptimaliseerd gegevensbeheer via EIP-1153: De upgrade richt zich op het verbeteren van gegevensopslag en -beheer, waardoor het netwerk efficiënter kan omgaan met informatie.
  • Verbeterde cross-chain communicatie met EIP-4788: De Ethereum Cancun Upgrade vergemakkelijkt een betere communicatie tussen verschillende blockchains, waardoor interoperabiliteit wordt bevorderd.
  • Verhoogde beveiliging met EIP-6780: Deze verbetering vermindert het risico op het vroegtijdig beëindigen van smart contracts, waardoor de veiligheid van het netwerk wordt versterkt.

Potentiële risico’s

Bij elke upgrade zijn er potentiële risico’s, en de Ethereum Cancun Upgrade vormt daarop geen uitzondering. Het implementeren van nieuwe technologieën kan bestaande smart contracts beïnvloeden, en het integreren van nieuwe gegevensopslagtechnieken kan uitdagingen met zich meebrengen.

Verwachte lanceerdatum

Hoewel er geen specifieke lanceerdatum is aangekondigd, wordt de Ethereum Cancun Upgrade verwacht in de eerste helft van 2024 live te gaan. De Ethereum Cancun Upgrade markeert een grote sprong voorwaarts voor Ethereum op het gebied van schaalbaarheid, efficiëntie en gebruikerservaring. Met de introductie van proto-danksharding en de basis leggend voor toekomstige ontwikkelingen in gedecentraliseerde financiën en blockchain-technologie, blijft Ethereum een belangrijke speler in de wereld van cryptocurrency.