Kennisbank

Wat is een crypto wallet en hoe werkt dit?

In de wereld van cryptocurrency spelen crypto wallets een cruciale rol. Ze vormen namelijk de veilige bewaarplaats voor de privésleutels van je digitale valuta. Deze wallets zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals fysieke apparaten, softwareprogramma's of online diensten.

Hoewel crypto wallets van onschatbare waarde zijn voor het veilig opslaan van je cryptomunten, blijft het concept zelf vrij abstract. Laten we daarom dieper ingaan op deze essentiële hulpmiddelen voor cryptohandelaren en bekijken hoe ze precies functioneren.

Waarom zijn crypto wallets belangrijk?

In tegenstelling tot een normale portemonnee, die daadwerkelijk contant geld kan bevatten, slaan crypto wallets technisch gezien je cryptocurrency niet op. Je bezittingen bevinden zich op de blockchain, maar kunnen alleen worden benaderd met behulp van een privésleutel (wachtwoord). Jouw sleutels bewijzen jouw eigendom van je digitale geld en stellen je in staat transacties uit te voeren. Als je je privésleutels kwijtraakt, verlies je de toegang tot je geld. Daarom is het belangrijk om je hardware wallet veilig te bewaren of een vertrouwde wallet-provider zoals Bitvavo te gebruiken.

Hoe werken crypto wallets

Een crypto wallet slaat de openbare en privésleutels op die nodig zijn om cryptocurrency te verzenden, te ontvangen en op te slaan.

Wanneer je cryptocurrency koopt, heeft het bedrijf waarbij je het hebt gekocht waarschijnlijk een wallet gegeven om de digitale munten in te bewaren. Dit wordt een “hot wallet” genoemd, omdat het online is en verbonden is met internet. Naast hot wallets heb je ook cold wallets, dit zijn in feite thumb drives of een ander type hardware-apparaat. Je kunt eenvoudig je munten van hot- naar cold wallet sturen.

Verschillende type wallets

Crypto wallets variëren van eenvoudige apps tot meer complexe beveiligingsoplossingen. De belangrijkste typen wallets waaruit je kunt kiezen zijn:

  • Papieren wallets: Sleutels worden op een fysiek medium, zoals papier, geschreven en op een veilige plek bewaard. Dit maakt het gebruik van je crypto weliswaar lastiger, omdat digitale valuta alleen op internet kan worden gebruikt.
  • Hardware wallets: Sleutels worden opgeslagen in een thumb-drive-apparaat dat op een veilige plaats wordt bewaard en alleen op een computer wordt aangesloten wanneer je je crypto wilt gebruiken. Het idee is om beveiliging en gemak in balans te brengen.
  • Online wallets: Sleutels worden opgeslagen in een app of andere software – zoek naar een wallet die is beschermd door tweestapsversleuteling. Dit maakt het verzenden, ontvangen en gebruiken van je crypto net zo eenvoudig als het gebruiken van een online bankrekening, betalingssysteem of effectenmakelaar.

Een crypto wallet aanmaken

Het verkrijgen van een crypto wallet is niet moeilijk. Sommige crypto-beurzen, zoals Bitvavo, bieden een online crypto wallet aan. Als je een cold wallet wilt, kun je er een direct bij de fabrikant online kopen of zelfs op Bol of Amazon.com. Prijzen hiervan verschillen, en je zult moeten kijken welke het best bij jou wensen past.

Bij het kiezen van een crypto wallet zijn er echter een paar factoren om rekening mee te houden:

  • Klantenservice: Het is een goed idee om een wallet-provider te kiezen die altijd beschikbaar en behulpzaam is, vooral als je nieuw bent in het bezitten van cryptocurrency.
  • Kosten: Sommige externe hot wallets kunnen transactiekosten in rekening brengen, wat uiteindelijk je winst kan verminderen.
  • Veiligheid: Zorg ervoor dat je wallet-provider betrouwbaar is en verstandige beveiligingsmaatregelen heeft genomen om je cryptosleutels te beschermen.
  • Ondersteunde typen cryptocurrencies: Sommige wallets ondersteunen slechts een handvol crypto-projecten, terwijl andere honderden crypto-projecten ondersteunen. Als je bijvoorbeeld Cardano (ADA) wilt kopen, moet je ervoor zorgen dat de wallet die je kiest deze crypto ondersteunt.

 

Met de bovenstaande punten raden wij jou aan een wallet te nemen bij Bitvavo, waar je een Nederlandse klantenservice hebt, de laagste transactiekosten in heel Nederland, een goed beveiligd systeem, en de keuze aan munten is reuze.

Maak hier je account aan en krijg een 10 Euro welkomstbonus!