Kennisbank

Rug pulls in 2023 – Wat je moet weten

Er is een crypto token dat plotseling explosief stijgt en veelbelovend lijkt qua winstgevendheid - het lijkt dus verstandig om snel te investeren! Je besluit er geld in te steken en de waarde begint daadwerkelijk te stijgen, tot het moment waarop het plotseling instort. Dit gebeurt omdat de makers van de munt snel al het geld eruit halen, waardoor jij achterblijft met een investering zonder waarde.

Hierbij is sprake van een ‘rug pull’, waarin alle fictieve waarde van de token binnen no-time verdwijnt.

Meer dan €584 miljoen gestolen door crypto hacks, scams, en rug pulls.

Volgens een rapport van Web3 ‘security firm’ Beosin, is er meer dan €584 miljoen gestolen in de eerste helft van 2023, waaronder €419 miljoen in protocol-aanvallen, €96 miljoen in phishing scams, en €67 miljoen in rug pulls. 

H1 2023 Web3 Security Statistics

🚨Total losses from hacks, phishing scams, and rug pulls in Web3 reached $655.61 million in the first half of 2023.

Among them,
108 attacks -> $471.43M
Phishing scams -> $108M
110 rug pulls -> $75.87M pic.twitter.com/8Q9kmDETfQ

— Beosin Alert (@BeosinAlert) June 30, 2023

Een analist van Beosin concludeerde dat ongeveer 215 miljoen dollar (€191,4 miljoen) aan gestolen activa werd teruggevonden, wat neerkomt op 45,5% van alle gestolen activa. In 2022 daarentegen werd slechts 8% teruggevonden.

 

Rug pulls in 2023

Mei 2023 – Swaprum

In mei 2023 vond er een rug pull plaats op de gedecentraliseerde exchange Swaprum, wat leidde tot een verlies van meer dan 3 miljoen dollar. De exchange, gelanceerd op het Ethereum layer-2 netwerk Arbitrum, bood hoge farming beloningen, lage swapkosten en potentiële verdiensten tot 100% annual percentage yield (APY).

Blockchain beveiligingsbedrijf Peckshield signaleerde het incident in mei, en onthulde dat ongeveer 1.628 ETH, met een waarde van ongeveer 3 miljoen dollar, werd weggehaald van Swaprum’s liquiditeitspools. 

Het team verwijderde eerst de liquiditeit voor SAPR, de token van het platform, op de beurs en verkocht de activa voor ETH. De fondsen werden vervolgens overgeboekt van Arbitrum naar Ethereum en vervolgens verplaatst naar cryptocurrency mixer Tornado Cash.

Een diepere analyse door blockchain beveiligingsplatform Beosin onthulde dat de ontwikkelaar van het Swaprum smart contract een achterdeur functie had toegevoegd om de diefstal van door gebruikers ingelegde liquidity pool tokens mogelijk te maken. De ontwikkelaar gebruikte de add() functie om de pool leeg te halen voor eigen gewin.

Juni 2023 – ESEA

Op 6 juni 2023 voerde de ontwikkelaar van USEA tokens een exit scam (rug pull) uit en stal ongeveer 1,1 miljoen dollar aan gebruikers fondsen. Om dit te doen, sloegen ze een grote hoeveelheid tokens in munten en verwijderden ze alle liquiditeit uit het handels paar van het USEA token op PancakeSwap. Hierdoor daalde de prijs van het token met bijna 99%.

Jezelf beschermen tegen rug pulls

Het is belangrijk om te weten hoe je kunt voorkomen een slachtoffer te worden van rug pulls, uiteindelijk is het beter om te voorkomen dan genezen.

Hier zijn wat tips voor jou om te voorkomen dat je in een van deze scams terechtkomt! 

  • Neem niet te snel investeringsbeslissingen: zoek, lees en analyseer voordat je geld investeert: DYOR!
  • Wees op je hoede met het behalen van enorme winsten door slechts “een paar dollar” te investeren; in veel gevallen is dit niet waar
  • Lees de tokenomics van het project en controleer of er geen houders zijn met een dominant eigendom. Als ontwikkelaars het grootste deel van de toewijzing controleren, wees dan extra voorzichtig. Gebruik blokverkenners zoals Etherscan voor toewijzing controle.
  • Wees op je hoede bij plotselinge prijsverhoging van tokens. Enorme fluctuatie kan een indicatie van prijsmanipulatie zijn.
  • Onderzoek het team achter het project. Kijk goed uit voor anonieme teams die beweren crypto goeroes te zijn.
  • Stap niet in projecten zonder lock-up of vesting periodes omdat dit betekent dat ontwikkelaars of andere geïnteresseerde partijen op elk moment liquiditeit kunnen aftappen.