Oman verscherpt inzet op cryptocurrency: investeringsinspanningen versterken digitale ambities

Het Sultanaat Oman, gelegen aan de zuidoostelijke kust van het Arabisch Schiereiland, omarmt steeds meer cryptocurrency na een reeks recente investeringen deze maand. Het West-Aziatische land volgt een strategie om een digitaal knooppunt te worden in een steeds competitievere regio.
In augustus kondigde de regering van Oman bijna $800 miljoen aan nieuwe investeringen aan in cryptocurrency mining-operaties. Op 23 augustus werd een deal van $300 miljoen aangekondigd met de in Abu Dhabi gevestigde Phoenix Group om een crypto-mining boerderij van 150 megawatt te ontwikkelen in samenwerking met Green Data City, Oman’s eerste gelicentieerde crypto-mining entiteit, die volgend jaar online zal gaan. Enkele weken daarvoor keurde Muscat een boerderij van $370 miljoen goed, beheerd door Exahertz International, met plannen om tegen oktober nog eens 15.000 machines te lanceren, volgens een lokaal nieuwsbericht.
Deze investeringen markeren een “belangrijke mijlpaal” in Oman’s streven om de groei van haar digitale economie te versnellen, aldus Said Hamoud al-Maawali, de minister van Transport, Communicatie en Informatietechnologie van Oman.
Oman’s recente stappen in de crypto-mining komen op een moment dat de bredere regio zich opent voor cryptocurrency. Dit gebeurt ook na veel deliberatie over een belangrijke vraag in de Islamitische wereld: is cryptocurrency halal (toegestaan) of haram (verboden)?
Volgens islamitisch recht, of sharia, zijn er bepaalde principes rond financiën die bepalen of iets moreel toegestaan (halal) is of niet (haram). Voor sommige islamitische geleerden maakt de vaak speculatieve aard van cryptocurrency het ongeoorloofd, een standpunt dat fatwa’s (islamitische juridische edicten) heeft aangewakkerd die zijn uitgegeven door prominente islamitische groepen in Turkije, Egypte en Indonesië, ‘s werelds grootste moslimland.
Anderen zijn echter van mening dat cryptocurrencies als halal kunnen worden beschouwd volgens islamitisch recht, omdat er geen rente (riba) verbonden is aan het bezitten van tokens zoals Bitcoin, wat afgekeurd zou worden onder sharia. Er wordt ook betoogd dat de brede acceptatie van crypto als valuta ook het geval kan ondersteunen dat het halal is.
Ondanks dat het debat onder islamitische geleerden doorgaat, behoren moslimlanden de afgelopen jaren tot de grootste adoptanten van cryptocurrency.
Volgens een rapport van Chainalysis uit oktober 2022 waren het overwegend islamitische Midden-Oosten en Noord-Afrika de snelst groeiende crypto-markten dat jaar. In de Crypto Adoption Index van Chainalysis behoorden vier van de twintig top-adoptanten tot islamitische landen, en zij werden vergezeld door staten met grote moslimbevolkingen zoals India en Nigeria.
Ben jij benieuwd welke landen het meest gunstig zijn tov crypto? Lees dan dit artikel!
De regelgevende situatie in de moslimwereld blijft echter een lappendeken van verschillende regels. Aan de ene kant zijn landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten leiders geweest in het zich vestigen als aantrekkelijke knooppunten voor crypto-ondernemers wereldwijd. Aan de andere kant zijn er landen zoals Turkije met regels die cryptocurrency-handel toestaan, maar het gebruik van crypto voor betalingen en door financiële tussenpersonen verbieden.