Nieuwe Britse wet zorgt voor uitdagingen bij cryptobedrijven

Op 1 september zal het Verenigd Koninkrijk de “reisregel” implementeren, een internationale wet ter voorkoming van witwassen voor cryptovaluta, zoals vastgesteld door de Financial Action Task Force (FATF). Terwijl de crypto-industrie zich voorbereidt op naleving, roepen experts om verdere richtlijnen en regelgevende speelruimte voor grensoverschrijdende transacties.
Crypto-bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben slechts enkele dagen de tijd om de “reisregel” te implementeren, bedoeld om het witwassen van geld tegen te gaan. Helaas maakt de wisselende wereldwijde implementatie van de regel het niet gemakkelijker voor dienstverleners om te voldoen, zo vertellen experts aan CoinDesk.
De internationale standaardsetter, de Financial Action Task Force (FATF), heeft normen vastgesteld, waaronder de vereiste dat bedrijven de namen van personen achter transacties identificeren. Dit heeft tot controverse geleid binnen de crypto-industrie. Vooral de aanpassing aan de unieke kenmerken van cryptovaluta, zoals zelfbeheerde wallets die niet door gereguleerde aanbieders worden gehost, zorgt voor discussie.
Hoewel sommigen het als essentieel beschouwen in de strijd tegen illegaal geld en ter verbetering van de reputatie van crypto, hebben slechts 35 rechtsgebieden de benodigde wetgeving aangenomen. In juni beschreef FATF het niet implementeren van de regel als een “ernstige zorg”.
De verplichting om gegevens te verzamelen over met wie hun klanten in het buitenland omgaan, zorgt ook voor hoofdpijn bij crypto-bedrijven. Deze overgangsfase, door Ilya Brovin, Chief Growth Officer bij Sumsub, omschreven als een “zonsopgangprobleem” voor de wet, leidt tot uitdagingen bij het handhaven van naleving in rechtsgebieden waar de tegenpartijen niet voldoen.
De regels in het Verenigd Koninkrijk gaan op 1 september in, en lobbygroepen zoals UK Finance en Claire Cross, partner bij het advocatenkantoor Corker Binning, pleiten voor een gestandaardiseerde aanpak van de reisregel over rechtsgebieden heen.
Echter, zelfs in sommige van de 35 rechtsgebieden die wetten hebben aangenomen, zijn deze nog niet van kracht, waaronder de Europese Unie, waar de wetgeving pas eind 2024 van kracht wordt. Ook zijn er discrepanties in de implementatie, zoals tussen Canada en het Verenigd Koninkrijk, waarbij verschillende eisen worden gesteld aan operators.
Als reactie hierop pleit Catarina Veloso, medevoorzitter van de reisregelwerkgroep van lobbygroep CryptoUK, voor meer duidelijkheid en consistentie in de richtlijnen. Zij richt zich tot de Joint Money Laundering Steering Group (JMLSG) om meer details te verkrijgen over de omgang met binnenkomende transacties en niet-compatibele protocollen.
Met de snel naderende deadline hoopt Veloso op begrip van de regelgevende instanties, met inachtneming van de complexiteit en de tijdsdruk waarmee crypto-bedrijven worden geconfronteerd.
Terwijl de FCA nog niet heeft gereageerd op de vraag of zij enige flexibiliteit zal tonen, blijft het duidelijk dat naleving van de regel serieus genomen wordt, gezien de strenge sancties voor niet-naleving.
In een steeds veranderende omgeving zullen het begrip en de aanpak van de reisregel in de praktijk moeten blijken.