Grote overwinning voor crypto in de Uniswap zaak

Een rechter van de United States District Court heeft Ether als een commodity bestempeld bij het verwerpen van een class action-rechtszaak tegen de gedecentraliseerde beurs Uniswap.
In een uitspraak van 30 augustus in de zaak aangespannen door Uniswap-gebruikers die beweerden geld te hebben verloren door oplichtingstokens op de beurs, schreef rechter Katherine Polk Failla dat Ethereum en Bitcoin crypto commodities” waren.
Deze onderscheidende benaming maakte deel uit van haar redenering om de zaak af te wijzen. Failla zei dat ze niet overtuigd was door het argument dat de tokenverkopen van Uniswap onderhevig waren aan de Exchange Act.
Interessant genoeg is Failla ook de rechter die toezicht houdt op de SEC-rechtszaak tegen Coinbase. Ze heeft ook eerdere ervaring met het behandelen van andere cryptozaken, waaronder een zaak met Tether en Bitfinex.
Het SDNY (Failla, J.) vond ook expliciet in haar beslissing van 29 augustus in de zaak Risely v. Uniswap dat Ethereum een commodity is, geen effect.
Hoewel haar opmerking geen aparte uitspraak is over de juridische classificatie van Ether in de VS, komt dit op een moment dat andere rechters beslissingen hebben genomen over cryptocurrencies, zoals een uitspraak in juli waarin Ripple werd aangemerkt als een effect wanneer het via programmatische verkopen op beurzen wordt verkocht.
De afgelopen jaren hebben twee Amerikaanse financiële toezichthouders, de Securities and Exchange Commission en de Commodity Futures Trading Commission, gestreden over jurisdictie met betrekking tot cryptocurrencies.
Voorzitter van de SEC, Gary Gensler, beweerde ooit dat “alles behalve Bitcoin” een effect is onder zijn bevoegdheid.
Ondertussen heeft de CFTC aanspraak gemaakt op ETH en andere cryptocurrencies als commodities, zoals blijkt uit een rechtszaak die ze in maart tegen Binance hebben aangespannen wegens vermeende schendingen van de Commodity Exchange Act.
Desalniettemin moeten Amerikaanse wetgevers nog beslissen hoe de SEC of de CFTC bevoegdheid over crypto krijgt.
Meerdere wetsvoorstellen om duidelijkheid te verschaffen over de regulering van digitale activa worden behandeld in het Congres en verschillen in hoe de autoriteit tussen de twee toezichthouders wordt verdeeld.
Sommige, zoals de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act, streven ernaar om een proces te creëren om cryptocurrencies in te delen als effecten of commodities.
Anderen geven expliciet macht aan een toezichthouder, zoals de Digital Commodity Exchange Act, die ziet op registratie en regulering van crypto spotbeurzen onder de CFTC.
Het Digital Asset Market Structure Bill zou daarentegen vereisen dat cryptocurrencies een SEC-certificering ondergaan om voldoende decentralisatie te bewijzen voordat ze de status van commodity krijgen.