Markt updates

Grote Ethereum update is er klaar voor

Ethereum staat op het punt van zijn volgende grote netwerkupdate genaamd 'Dencun'. Deze update belooft significante verbeteringen in de schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk, wat veelbelovend is voor cryptoliefhebbers wereldwijd.

De weg naar Dencun: Testnetwerk en verbeteringen

Om de stabiliteit en efficiëntie van de Dencun-update te waarborgen, heeft Ethereum een rigoureus testproces doorlopen. Dencun is met succes geactiveerd op het Holesky testnet, het derde en laatste testnetwerk van Ethereum. Dit testnetwerk wordt beschouwd als een grondige testomgeving, met meer validators dan het mainnet van Ethereum. Voorafgaand aan het Holesky testnet waren er al tests uitgevoerd op Goerli en Sepolia.

De kern van de Dencun-update is de implementatie van Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, ook wel bekend als ‘proto-danksharding’. Dit voorstel richt zich op het verbeteren van Ethereum’s schaalbaarheid door middel van ‘danksharding’, een techniek om transacties op te splitsen in kleinere deelsets om zo het netwerk efficiënter te laten werken. Het doel van proto-danksharding is om de transactiekosten voor rollups te verlagen en de beschikbaarheid van gegevens goedkoper te maken.

Rollups en blobs: De technische verbeteringen

Rollups spelen een cruciale rol in de schaalbaarheidsverbeteringen van Ethereum. Het zijn transacties buiten de layer-1 blockchain van Ethereum, gebundeld in een samengevatte versie. Met de Dencun-update introduceert Ethereum ook ‘blobs’, datapakketten gekoppeld aan bestaande transactieblokken van Ethereum. Deze blobs bieden opslagruimte voor layer-2 rollups, waardoor het netwerk efficiënter kan omgaan met grote hoeveelheden transacties.

De toekomst van Ethereum: Uitrol en verwachtingen

Hoewel er nog geen officiële datum is vastgesteld voor de uitrol van Dencun op het mainnet, wordt de lancering naar verwachting later deze maand of volgende maand verwacht. Volgens schattingen is er een kans van 80% dat de update tegen het einde van maart wordt uitgerold, met een kans van 40% in februari. Deze update belooft een spannende stap voorwaarts te zijn voor Ethereum en de bredere cryptocurrency-wereld, met potentieel voor verbeterde schaalbaarheid en lagere transactiekosten.

Met de komst van Dencun wordt Ethereum klaargestoomd voor een nieuwe fase van ontwikkeling en groei, waardoor het een nog aantrekkelijkere optie wordt voor ontwikkelaars en investeerders in de wereld van cryptocurrency.

Door deze update kunnen we verwachten dat Ethereum zijn positie als een van de toonaangevende cryptocurrencies verstevigt en blijft bijdragen aan de evolutie van gedecentraliseerde financiën en blockchain-technologie als geheel.