Coins

Zilliqa

Zilliqa is een openbare blockchain die is ontworpen om een ​​hoge doorvoer te bieden en duizenden transacties per seconde te voltooien.

Wat is Zilliqa (ZIL)?

Zilliqa probeert het probleem van de schaalbaarheid en snelheid van blockchain op te lossen door sharding te gebruiken als een tweede laag schaaloplossing. Het platform biedt onderdak aan veel gedecentraliseerde applicaties, en vanaf oktober 2020 maakt het ook staking en yield farming mogelijk.

Het ontwikkelingswerk is in juni 2017 officieel van start gegaan en het testnet is in maart 2018 live gegaan. Iets meer dan een jaar later, in juni 2019, lanceerde het platform zijn mainnet.

De native utility-token van Zilliqa heet ZIL. Het wordt gebruikt om transacties op het netwerk te verwerken en slimme contracten uit te voeren.

Wie zijn de oprichters van Zilliqa?

Zilliqa werd voor het eerst bedacht door Prateek Saxena, een assistent-professor aan de National University of Singapore School of Computing. Saxena en verschillende studenten van de School of Computing publiceerden in 2016 een paper waarin werd uiteengezet hoe een op sharding gerichte blockchain de netwerkefficiëntie en -snelheid zou kunnen verbeteren.

Rond dezelfde tijd was Saxena medeoprichter van Anquan Capital samen met Max Kantelia, een levenslange financiële en technische ondernemer, en Juzar Motiwalla, voormalig president van de Singapore Computer Society. Het bedrijf richtte in juni 2017 Zilliqa Research op om het Zilliqa-netwerk te ontwikkelen, met Dong Xinshu als CEO, Yaoqi Jia als Chief Technology Officer en Amrit Kumar als Chief Scientific Officer. Alle drie werkten ze eerder als research fellows aan de NUS School of Computing.

Wat maakt Zilliqa uniek?

Zilliqa beweert de eerste openbare blockchain ter wereld te zijn die volledig afhankelijk is van een geshard netwerk. Hierdoor kan het een hoge doorvoer en een hoog aantal transacties per seconde bereiken, wat volgens hem het schaalbaarheidsprobleem oplost. Omdat elke shard transacties afzonderlijk verwerkt, neemt naarmate het netwerk groeit en het aantal shards toeneemt, ook het aantal transacties toe dat per seconde kan worden verwerkt. Bovendien worden records onmiddellijk na verwerking toegevoegd aan de Zilliqa-blockchain, wat betekent dat er geen extra tijd voor bevestiging nodig is.

Zilliqa streeft ernaar om de voorkeursblockchain te worden voor grootschalig zakelijk gebruik, onder meer in de advertentie-, gaming-, entertainment- en financiële diensten- en betalingsindustrie. In zijn position paper uit 2018 stelt het team dat het platform “beoogt te wedijveren met traditionele gecentraliseerde betaalmethoden zoals VISA en MasterCard.”

Zowel Anquan Capital als Zilliqa Research, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Zilliqa, hebben aanzienlijke reserves aan ZIL.

Vanaf 2021 is het Zilliqa-netwerk een actief netwerk dat elke maand miljoenen transacties uitvoert. De blockchain is ook constant aan het schalen. Van gemiddeld meer dan 900 geproduceerde blokken per dag toen het hoofdnet werd gelanceerd tot momenteel het produceren van meer dan 2500 blokken per dag.

Hoeveel ZIL tokens zijn er in omloop?

Zilliqa heeft een vaste maximale voorraad van 21 miljard tokens. ZIL werd voor het eerst te koop aangeboden als een ERC-20-token. Dals onderdeel van een token-generatie-evenement dat in januari 2018 werd afgesloten. De tokens werden vervolgens overgebracht naar het mainnet in een token-swap-evenement dat in februari 2020 werd afgesloten.

Voor de lancering genereerde Zilliqa 60% van alle tokens (12,6 miljard ZIL) om te worden gedistribueerd tijdens het tokengeneratie-evenement. De resterende 40% (8,4 miljard ZIL) zal worden gemaakt via het mijnbouwproces. Tien procent van alle tokens (2,1 miljard ZIL) was gereserveerd voor Anquan Capital. 12% (2,52 miljard ZIL) voor Zilliqa Research en 5% voor hedendaagse en toekomstige Zilliqa-teamleden – die allemaal elk kwartaal zouden worden verdeeld over een drietal -jarige periode.

Zilliqa is zo ontworpen dat alle tokens binnen 10 jaar worden gemined, waarbij de beloning voor block mining langzaam afneemt. Volgens de whitepaper streeft het project ernaar om 80% van de tokens (16,8 miljard ZIL) binnen vier jaar te ontginnen. 20% (4,2 miljard ZIL) volgt in de resterende zes jaar.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het netwerk is beveiligd via een praktisch Byzantine Fault Tolerance- of pBFT-consensusprotocol. Dit betekent dat tweederde alle knooppunten moeten instemmen voordat iets aan de blockchain kan worden toegevoegd. Elke blockchain-shard vertrouwt op een groep knooppunten om een ​​onderafdeling van alle transacties te bevestigen. Zodra elke shard consensus heeft bereikt, bevestigt een tweede groep knooppunten de resultaten van de shards. Daarna voegt het een nieuw block toe aan de blockchain.

Het netwerk maakt gebruik van elliptische curve-cryptografie om het consensusprotocol te beveiligen en maakt multisignaturen mogelijk. Zilliqa gebruikt het pBFT-consensusprotocol dat zijn transactierecords beveiligt. Ook gebruikt Zilliqa ook een proof-of-work-algoritme om node-identiteiten toe te wijzen en shards te genereren.

Zilliqa ontwikkelde een nieuwe taal, Scilla, voor zijn slimme contracten. Scilla, een afkorting van Smart Contract Intermediate-Level Language. Dit is een op veiligheid gerichte taal die bedoeld is om beveiligingsproblemen op taalniveau automatisch te identificeren en te elimineren. Dit om het gemakkelijker te maken om de veiligheid van slimme contracten formeel te verifiëren door middel van wiskundige bewijzen.