Coins

Worldcoin (WLD)

Wat is Worldcoin (WLD)?

Het doel van het Worldcoin-project is om ‘s werelds grootste identiteits- en financieel netwerk als een openbare voorziening te bouwen en eigendom te geven aan iedereen.

Het Worldcoin-systeem draait om World ID, een privacybesparend wereldwijd identiteitsnetwerk. Met World ID kunnen gebruikers online hun menselijkheid verifiëren (“Bewijs van Persoonlijkheid”) terwijl ze hun privacy behouden via zero-knowledge proofs.

Om gebruik te maken van het Worldcoin-protocol, moeten je eerst de World App downloaden, de eerste wallet-app die de creatie van een World ID ondersteunt. Individuen bezoeken een fysiek beeldvormingsapparaat genaamd de Orb om hun World ID Orb-geverifieerd te krijgen. De meeste Orbs worden bediend door een netwerk van onafhankelijke lokale bedrijven genaamd Orb Operators. De Orb maakt gebruik van multispectrale sensoren om menselijkheid en uniciteit te verifiëren, waarbij alle afbeeldingen standaard direct op het apparaat worden verwijderd (tenzij er expliciete toestemming is voor gegevensbewaring).

Houders van Orb-geverifieerde World ID’s hebben recht op periodieke toekenningen van gratis WLD-tokens (WLD-tokens zijn niet beschikbaar in de VS; zie de sectie Worldcoin Tokenomics in het whitepaper van het project voor details). Dit heeft het potentieel om WLD de meest wijdverspreide digitale valuta te maken.

De WLD-token is ontworpen als een utility-token met governance-eigenschappen, waardoor gebruikers inspraak hebben in de toekomst van het protocol. Naast conventionele governance-mechanismen met “één-token-één-stem”, opent de introductie van World ID de weg naar “één-persoon-één-stem” mechanismen. Deze twee mechanismen kunnen ook worden gecombineerd om nieuwe vormen van governance mogelijk te maken. Na de lancering zal de Worldcoin Foundation voorstellen inwinnen en samenwerken met de gemeenschap over hoe World ID en de WLD-token met elkaar moeten interageren in het governance-model van Worldcoin (zie het whitepaper van het project voor details over governance en decentralisatie).

De gemeenschap van gebruikers zal bepalen hoe het token wordt gebruikt, maar naast governance kunnen er nog een paar andere toepassingen ontstaan. Bijvoorbeeld, gebruikers kunnen besluiten om het WLD-token te gebruiken om bepaalde acties in de World App of een andere wallet-app te betalen, andere betalingen te doen, of hun goedkeuring te signaleren voor bepaalde initiatieven of doelen.

WLD is een ERC-20-token op Ethereum. Individuen ontvangen hun gebruikerstoekenningen op Optimism Mainnet. Daarom zullen de meeste WLD-transacties waarschijnlijk plaatsvinden op het Optimism-netwerk.

Wie zijn de oprichters van Worldcoin?

Worldcoin is opgericht door Sam Altman, Alex Blania en Max Novendstern (Max Novendstern verliet het project in juli 2021). De bekendste van de mede-oprichters, Sam Altman, is ook mede-oprichter en huidige CEO van OpenAI en voormalig president van Y Combinator, een startup-incubator. Initieel onderzoek en ontwikkeling voor het Worldcoin-project werd uitgevoerd door Tools for Humanity (TFH) en andere partners.

Worldcoin heeft meer dan 250 miljoen USD opgehaald in verschillende financieringsrondes van investeerders zoals a16z, Khosla Ventures, Bain Capital Crypto, Blockchain Capital en Tiger Global, onder andere.

Wat maakt Worldcoin uniek?

Worldcoin streeft ernaar ‘s werelds grootste identiteits- en financieel netwerk te bouwen en wereldwijde adoptie op een schaal van een miljard mensen te bereiken. In tegenstelling tot de meeste andere crypto-projecten worden de meeste WLD-tokens gewoon aan individuen gegeven, puur omdat ze mens zijn.

Met behulp van World ID kunnen individuen bewijzen dat ze een echte, unieke mens zijn aan elk platform dat integreert met het protocol, inclusief web3-systemen, sociale netwerksites en overheidsprogramma’s. Dit maakt eerlijke airdrops of token/NFT-verkopen mogelijk, biedt bescherming tegen bots/sybil-aanvallen op sociale media en maakt een eerlijker verdeling van beperkte overheidsmiddelen mogelijk. Bovendien kan World ID ook wereldwijde democratische processen en nieuwe vormen van governance mogelijk maken (bijvoorbeeld via kwadratische stemmen) en uiteindelijk een pad ondersteunen naar door AI gefinancierd UBI (Universeel Basisinkomen).

Meer dan twee miljoen mensen uit meer dan 30 verschillende landen verspreid over vijf continenten hebben zich tijdens de pre-launch fase van mei 2021 tot juli 2023 bij een Orb geverifieerd. Bij de lancering begint Worldcoin met de uitrol van 1.500 Orbs verspreid over meer dan 35 steden in meer dan 20 landen om aan de wereldwijde vraag naar World ID te voldoen.