Coins

Waves

Waves is een multifunctioneel blockchain-platform dat verschillende use-cases ondersteunt, waaronder gedecentraliseerde applicaties (DApps) en slimme contracten.

Wat is Waves?

Waves werd gelanceerd in juni 2016 na een van de eerste initiële muntenaanbiedingen (ICO’s) in de cryptocurrency-industrie en was aanvankelijk bedoeld om de eerste blockchain-platforms te verbeteren door de snelheid, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

Het platform heeft verschillende veranderingen ondergaan en nieuwe spin-off-functies toegevoegd om voort te bouwen op het oorspronkelijke ontwerp.

Het eigen token van Waves is WAVES, een token zonder limiet dat wordt gebruikt voor standaardbetalingen zoals blokbeloningen.

Wie zijn de grondleggers van Waves?

Waves is synoniem met de oprichter, de in Oekraïne geboren wetenschapper Alexander Ivanov (ook bekend als Sasha Ivanov).

Voordat hij de blockchain creëerde, was Ivanov al actief in de cryptocurrency-ruimte, nadat hij de inmiddels ter ziele gegane instant-uitwisseling Coinomat en de indexeringssite Cooleindex had uitgebracht. Hij creëerde ook een vroege versie van een stablecoin, CoinoUSD, gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Ivanov is publiekelijk actief in zijn promotie van Waves en geeft regelmatig interviews op het platform en trends in de bredere blockchain-industrie.

Volgens de marketingliteratuur van Waves heeft het bedrijf nu meer dan 180 mensen in dienst, onder meer in Moskou en Zwitserland.

Wat maakt Waves uniek?

Als een van de eerste aanbiedingen in zijn vakgebied, wilde Waves de vroege blockchain-platforms en -producten verbeteren.

Vanaf het begin was het bedoeld om potentiële zakelijke klanten aan te spreken die blockchain wilden gebruiken om processen te verbeteren of nieuwe diensten te creëren.

De blockchain ondersteunde de ontwikkeling van slimme contracten en DApp, waardoor snelheden en gebruiksgemak destijds de concurrentie overtroffen.

Sindsdien zijn er andere producten verschenen, waaronder Gravity, een cross-chain- en orakelnetwerk en het op decentralized finance (DeFi) gerichte platform Neutrino. Waves DEX is een gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisseling.

In 2020 kondigde Waves aan dat zijn platform interoperabel zou zijn met het Ethereum-netwerk door de token vrij te geven als een ERC-20-standaardactivum.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

De token begon als een token met een vaste limiet voor de token platform met 100 miljoen beschikbare tokens.

In zijn ICO – die 30.000 BTC opbracht – ging 85% van het aanbod naar verkoopdeelnemers, 4% naar partners en supporters, 9% naar de ontwikkelaars en 1% elk naar vroege supporters en premieregelingen die plaatsvonden na de ICO.

Momenteel is de blokbeloning 6 tokens en eventuele wijzigingen komen in de vorm van stemmen – gebruikers moeten kiezen of ze de blokbeloning al dan niet met 0,5 tokens per 110.000 blokken willen verlagen.

Hoe is het netwerk beveiligd?

De blockchain gebruikt een aangepast proof-of-stake-algoritme genaamd WavesNG. De technologie is gebaseerd op Bitcoin-NG, een schaalvoorstel van de bekende Bitcoin-advocaat, Cornell University-ontwikkelaar Emin Gün Sirer.

Het netwerk benadrukt dat de code open source is, wat meer vertrouwen en onderhoudsgemak mogelijk maakt dan closed source enterprise blockchain-oplossingen.