Coins

Verge

Wat is Verge (XVG)?

Verge is een op privacy gerichte cryptocurrency en blockchain die een snel, efficiënt, gedecentraliseerd betalingsnetwerk wil bieden dat een verbetering is ten opzichte van de originele Bitcoin (BTC) blockchain. Het bevat extra privacyfuncties, waaronder de integratie van het anonimiteitsnetwerk Tor in zijn portemonnee, genaamd vergePay, en het bieden van de mogelijkheid om transacties naar stealth-adressen te verzenden.

Het project omschrijft zichzelf als door de gemeenschap gedreven, afhankelijk van vrijwilligers en er trots op open source te zijn.

Verge werd voor het eerst gelanceerd in oktober 2014 als DogeCoinDark, een fork van Peercoin (PPC). In februari 2016 werd het omgedoopt tot Verge om te rebranden voor gemakkelijkere acceptatie door de massamarkt en om zich te onderscheiden van Dogecoin (DOGE). Hiermee heeft het geen directe band. Het project is nu gebaseerd op de Bitcoin-broncode.

Wie zijn de oprichters van Verge?

Verge werd in 2016 gelanceerd door Justin Valo, ook wel bekend als “Justin Vendetta” of “Sunerok”. Een ontwikkelaar met meer dan 20 jaar ervaring in netwerkbeveiliging en bijna een decennium in blockchain-technologie. Hij ontwikkelde de cryptocurrency voor het eerst als een leuk passieproject om individuen over de hele wereld een groter gevoel van privacy te geven.

Valo heeft verklaard dat hij programmeert sinds de leeftijd van 8 en na de middelbare school betrokken raakte bij netwerkbeheer, werkend voor een Fortune 500-bedrijf. Na een paar jaar besloot hij zijn eigen netwerkbeveiligingsbedrijf te starten.

Valo raakte voor het eerst geïnteresseerd in Bitcoin in 2011 en raakte later betrokken bij Dogecoin na de lancering eind 2013. Hij begon aan Verge te werken omdat hij geloofde dat geen van de altcoins die op dat moment werden ontwikkeld, voldoende functioneerde als digitale valuta en dat de enige andere serieuze projecten voor privacymunten. Bytecoin (BCN) en Monero (XMR) dat waren niet voldoende.

In 2017 werd Valo benoemd tot lid van de adviesraad van TokenPay (TPAY), een op privacy gerichte cryptocurrency.

Wat maakt Verge uniek?

Volgens zijn “blackpaper” is Verge gemaakt als een manier om de visie van Bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto van een gedecentraliseerd, betrouwbaar elektronisch betalingssysteem te vervullen en tegelijkertijd meer privacy te bieden dan beschikbaar is met Bitcoin.

Om dit doel te bereiken, vertrouwt Verge op een reeks belangrijke privacyfuncties. Het leidt automatisch al het verkeer van en naar zijn vergePay-portemonnee via het Tor-netwerk, waarbij het verkeer wordt geanonimiseerd en IP-adressen worden gemaskeerd. Het biedt ook dual-key stealth-adressering, waarmee afzenders eenmalige portemonnee-adressen kunnen maken namens ontvangers om de privacy van de ontvangers te helpen beschermen, evenals het gebruik van atomaire swaps om betrouwbare peer-to-peer cross-blockchain-transacties mogelijk te maken.

Verge streeft naar acceptatie door de mainstream en als zodanig streeft het Verge Core-team naar strategische partnerschappen om het bewustzijn en gebruik ervan te vergroten. Het sponsort professionele atleten en werkt samen met platforms zoals onder andere het betalings- en beloningsecosysteem MobiePay, het cryptobetalingsplatform en ATM-provider MeconCash, en het op blockchain gebaseerde online gokplatform Crazy8Token.

Het Verge Core-team vertrouwt vaak op crowdfunding en gemeenschapsondersteuning om partnerschappen te kunnen opschalen, op de markt te brengen en na te streven. In april 2018 haalde het project 75 miljoen XVG op (destijds ongeveer $ 7 miljoen) om de integratiekosten met een grote betalingsverwerker te dekken.

Hoeveel XVG tokens zijn er in omloop?

Het totale maximale aanbod van Verge is afgetopt op 16,5 miljard XVG. Volgens Verge is de voorraadlimiet opzettelijk hoog om ervoor te zorgen dat de waarde van elk individueel token laag blijft, waardoor gebruikers fractionele betalingen kunnen vermijden. Het maakt het ook moeilijker voor een individu om de controle over een groot aantal XVG over te nemen om markten te manipuleren.

De cryptocurrency had geen initiële muntenaanbieding en er was ook geen premining van tokens. Als zodanig heeft het Verge-ontwikkelingsteam gezegd dat het geen significante hoeveelheid XVG bezit. Integendeel, alle momenteel circulerende XVG werd geïntroduceerd via het proof-of-work mining-proces van de Verge-blockchain, dat multialgoritmisch is en Scrypt, X17, Lyra2rev2, Myr-groestl en Blake2s ondersteunt.

Verge ondergaat een periodieke halvering die het aantal XVG-mijnwerkers dat als blokbeloning ontvangt met 50% vermindert. Onder het huidige emissieschema worden beloningen elke 500.000 blokken gehalveerd.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het Verge-netwerk is beveiligd via een proof-of-work-consensusalgoritme dat vergelijkbaar is met dat van Bitcoin, waarop de code van Verge is gebaseerd. Ten minste 51% van alle volledige knooppunten in het netwerk moet het erover eens zijn dat een transactie geldig is om aan de blockchain te kunnen worden toegevoegd, en nieuwe blokken worden gecreëerd via het mijnbouwproces, waarin gebruikers met elkaar strijden om complexe, energie-intensieve problemen. In tegenstelling tot Bitcoin ondersteunt Verge echter vijf verschillende mining-algoritmen. Volgens het ontwikkelteam maakt dit het netwerk veiliger, omdat meer mensen kunnen deelnemen aan het mining-proces.

In april 2018 werd Verge getroffen door een aanval op zijn netwerk waarbij een exploit met betrekking tot het Scrypt-mijnalgoritme werd gebruikt om een ​​gerapporteerde 20 miljoen XVG te instamineren. Als reactie hierop startte het project een hard fork om het probleem op te lossen. Hoewel het algemeen werd aangeduid als een 51%-aanval, ontkende oprichter en hoofdontwikkelaar Valo dit en zei dat het eigenlijk een timewarp-aanval was, waarbij bloktijdstempels werden gemanipuleerd om de mijnbouwproblemen te verminderen.