Coins

TRON

Wat is TRON (TRX)?

TRON (TRX) is een gedecentraliseerd, op blockchain gebaseerd besturingssysteem, ontwikkeld door de Tron Foundation en gelanceerd in 2017. Oorspronkelijk waren TRX-tokens op ERC-20 gebaseerde tokens die op Ethereum werden ingezet, maar een jaar later werden ze verplaatst naar hun eigen netwerk.

Aanvankelijk was het project opgezet met als doel de makers van digitale inhoud volledige eigendomsrechten te geven. Het belangrijkste doel is om makers van inhoud (die slechts een klein deel van het inkomen ontvangen) te helpen en hen aan te moedigen met meer beloningen voor hun werk. Hoe: nodig contentconsumenten uit om contentmakers direct te belonen (zonder tussenpersonen als YouTube, Facebook of Apple).

De TRON-software ondersteunt slimme contracten, verschillende soorten blockchain-systemen en gedecentraliseerde applicaties, ook wel dApps genoemd. Het cryptocurrency-platform gebruikt een transactiemodel vergelijkbaar met Bitcoin (BTC), namelijk UTXO. Transacties vinden plaats in een grootboek, waar gebruikers de geschiedenis van operaties kunnen volgen.

Daarom is het platform gebouwd om een ​​gedecentraliseerd internet te creëren en dient het als hulpmiddel voor ontwikkelaars om dApps te maken, als alternatief voor Ethereum. Iedereen kan dApps maken op het TRON-netwerk, inhoud aanbieden en in ruil daarvoor digitale activa ontvangen als vergoeding voor hun inspanningen. De mogelijkheid om inhoud te creëren en openlijk te delen zonder aarzeling over transactiekosten is een onmiskenbaar voordeel van TRON.

Netwerkprincipes:

De gegevens die op het TRON-netwerk worden gehost, zijn gratis en hebben geen centrale autoriteit. Contentmakers ontvangen TRX-tokens – een beloning voor hun intellectuele arbeid;

TRON ondersteunt het maken van munten door makers van inhoud, die kunnen worden gebruikt in hun eigen ontwikkelde applicaties;

TRON voert ook gedecentraliseerde games uit op het netwerk, spelers kunnen makers rechtstreeks aanmoedigen en belonen met digitale middelen.

Het ecosysteem is gebaseerd op drie niveaus, die zorgen voor een soepele en krachtige werking van TRON. De architectuur is als volgt:

  • Opslaglaag, waar netwerkgegevens, blockchain-status en geschiedenisgegevens veilig worden opgeslagen. Over het algemeen is het doel ervan om allerlei soorten ecosysteemgegevens te segmenteren;
  • Applicatielaag, waar ontwikkelaars sleutelfiguren zijn en waar TRX wordt gebruikt om applicaties te ontwikkelen en portefeuilles te creëren;
  • Core Layer, waar verschillende instructies worden verwerkt (die alleen in twee programmeertalen kunnen worden geschreven: Solidity en Java). Werkingsprincipe: de kernlaag berekent instructies, verwerkt ze en stuurt ze naar de Tron Virtual Machine, waar de logica plaatsvindt en dApps worden uitgevoerd.

Belangrijkste tool

De belangrijkste tool voor netwerkbeveiliging, evenals een van de speciale functies, is een gedelegeerd Proof-of-Stake (dPoS)-systeem, een alternatief voor de consensusalgoritmen Proof-of-Stake en Proof-of-Work. Dit is een concurrentievoordeel van TRON, want het betekent dat het netwerk veel energiezuiniger is. Bovendien verwerkt TRON door zijn gelaagde architectuur meer transacties tegelijk dan Proof-of-Work (PoW)-systemen. Volgens het ontwikkelingsteam heeft TRON de hogere verwerkingscapaciteit en kan het tot 2000 bewerkingen per seconde kosteloos verwerken.  Hierdoor zijn transacties op het netwerk zinloos.

TRON is een op blockchain gebaseerd besturingssysteem dat ervoor moet zorgen dat deze technologie geschikt is voor dagelijks gebruik. Terwijl Bitcoin tot zes transacties per seconde aankan en Ethereum tot 25, beweert TRON dat zijn netwerk een capaciteit heeft van 2.000 TPS.

Dit project kan het beste worden omschreven als een gedecentraliseerd platform dat zich richt op het delen van inhoud en entertainment. Een van de grootste acquisities was daarom de service voor het delen van bestanden BitTorrent in 2018.

Over het algemeen heeft TRON zijn doelen in zes fasen verdeeld. Deze omvatten het leveren van eenvoudig gedistribueerd delen van bestanden, het stimuleren van contentcreatie door middel van financiële beloningen, waardoor contentmakers hun eigen persoonlijke tokens kunnen lanceren en het decentraliseren van de game-industrie.

TRON is ook een van de meest populaire blockchains voor het bouwen van DApps.

USDD stablecoin

In april 2022 kondigde de CEO van Tron, Justin Sun, plannen aan om een ​​algoritmische stablecoin te lanceren, genaamd Decentralized USD of USDD. Het vereist een geautomatiseerde balanceertechniek die $ 1 aan TRX verbrandt om 1 USDD te slaan. Tron DAO Reserve is verantwoordelijk voor het beheer van USDD en zorgt ervoor dat de waarde ervan stabiel is ten opzichte van de waarde van het onderliggende onderpand. Het stelt ook de APY in die wordt aangeboden aan gebruikers die USDD inzetten. Op het moment van schrijven verdienen gebruikers een rendement van 30% op ingezette USDD.

Critici

Hoewel USDD is bekritiseerd omdat het zwaar leent van het ontwerp van UST – Terra’s algoritmische stablecoin die in wezen een bankrun en crash van het Terra-ecosysteem veroorzaakte – onderscheiden bepaalde elementen het. Misschien wel het meest in het oog springend is de keuze om te kiezen voor een raamwerk met gegarandeerde over-collateralisatie, in tegenstelling tot het under-collateralized-model van UST. De cryptocurrencies die als onderpand op het USDD-protocol worden gebruikt, zijn Tron, Bitcoin, USDC en Tether.

De minimale onderpandratio van USDD is vastgesteld op 130%. Daarom zou de waarde van het onderpand dat in de cryptocurrency-reserves van het protocol is gestort, in de praktijk hoger zijn dan de waarde van USDD in omloop. Hiermee zou de mogelijkheid van een aanhoudende depeg van USDD als laag kunnen worden beschouwd. Ondanks de minimale onderpandratio van 130%, wordt USDD op het moment van schrijven ondersteund door onderpandreserves die samen meer dan driemaal de waarde van de USDD in omloop zijn. Voor de Tron DAO-reserve is het doel om een ​​schatkist van $ 10 miljard op te bouwen om de waarde van USDD te ondersteunen.

Een ander kernelement dat essentieel is voor de stabiliteit van USDD, is de werking van supervertegenwoordigers, de institutionele partners van Tron. De supervertegenwoordigers zijn gestimuleerde entiteiten die beide kanten van de handel beïnvloeden om de potentiële volatiliteit van de prijs van USDD op te vangen. Wanneer de prijs van USDD bijvoorbeeld onder $ 1 daalt, verbranden de supervertegenwoordigers een deel van hun USDD-bezit om TRX te slaan. Dit zal op zijn beurt de waarde van USDD naar de richtprijs brengen.

Juni 2022

Al deze stabiliteitsmechanismen hebben USDD er echter niet van weerhouden om zijn deel van de volatiliteit als de stablecoin het hoofd te bieden. In juni 2022 kende het een prijsdaling van 9% ten opzichte van de waarde van 1 USD. Als reactie hierop heeft Tron DAO Reserve $ 650 miljoen aan USDC in de onderpandreserve van USDD gestort.

Wie zijn de oprichters van TRON?

TRON is opgericht door Justin Sun, die nu CEO is. Hij studeerde aan de Universiteit van Peking en de Universiteit van Pennsylvania en werd erkend door Forbes Asia in de serie 30 Under 30 voor ondernemers.

Hij werd geboren in 1990 en was in het verleden ook verbonden aan Ripple. Hier was  hij de belangrijkste vertegenwoordiger in het gebied Groot-China.

Wat maakt TRON uniek?

TRON heeft zichzelf gepositioneerd als een omgeving waar makers van inhoud rechtstreeks contact kunnen maken met hun publiek. Door gecentraliseerde platforms te elimineren is het te hopen dat makers uiteindelijk niet zoveel commissie verliezen aan tussenpersonen. Dit zou op zijn beurt inhoud ook goedkoper kunnen maken voor consumenten. Gezien hoe de entertainmentsector steeds meer gedigitaliseerd wordt, zou TRON een voorsprong kunnen hebben bij het toepassen van blockchain-technologie op deze industrie.

Het bedrijf zegt ook dat het een getalenteerd en ervaren ontwikkelaarsteam heeft, gevestigd over de hele wereld, dat afkomstig is van grote bedrijven zoals Ripple Labs.

Last but not least, terwijl sommige andere blockchain-projecten ondoorzichtig kunnen zijn over hun ontwikkelingsplannen, biedt TRON een verschilpunt door een routekaart te leveren die zijn intenties voor de komende jaren laat zien.

Hoeveel TRX tokens zijn er in omloop?

TRON heeft een totale voorraad van iets meer dan 100 miljard tokens. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 71,6 miljard hiervan in omloop.

Toen er in 2017 een symbolische verkoop werd gehouden, werd 15,75 miljard TRX toegewezen aan particuliere investeerders. Dat terwijl nog eens 40 miljard was gereserveerd voor deelnemers aan de initiële muntaanbieding. De Tron Foundation kreeg 34 miljard en een bedrijf van Justin Sun kreeg 10 miljard.

Dit betekende dat 45% van het TRX-aanbod naar de oprichter en het project zelf ging. terwijl 55% werd verdeeld onder investeerders. Critici beweren dat dit een veel hogere ratio is dan wat is gezien bij andere cryptocurrency-projecten.

Hoe is het netwerk beveiligd?

TRON gebruikt een consensusmechanisme dat bekend staat als gedelegeerd proof-of-stake.

TRX-eigenaren kunnen hun cryptocurrency bevriezen om Tron Power te krijgen. Dit betekent dat ze kunnen stemmen op “supervertegenwoordigers” die als blokproducenten dienen.

Deze blokproducenten ontvangen TRX-beloningen in ruil voor het verifiëren van transacties. Deze beloningen worden vervolgens verdeeld onder de mensen die op hen hebben gestemd.

Volgens TRON helpt deze aanpak zijn blockchain om hogere doorvoerniveaus te bereiken.