Coins

THORChain

THORChain is een gedecentraliseerd liquiditeitsprotocol waarmee gebruikers eenvoudig cryptocurrency-activa kunnen uitwisselen via een reeks netwerken zonder daarbij de volledige bewaring van hun activa te verliezen.

Wat is THORChain (RUNE)?

Met THORChain kunnen gebruikers eenvoudig het ene activum voor het andere verwisselen in een setting zonder toestemming. Dit zonder afhankelijk te zijn van orderboeken om liquiditeit te verkrijgen. In plaats daarvan worden marktprijzen gehandhaafd door de verhouding van activa in een pool (zie geautomatiseerde market maker).

Het native utility-token van het THORChain-platform is RUNE. Dit wordt gebruikt als de basisvaluta in het THORChain-ecosysteem en wordt ook gebruikt voor platformbeheer en -beveiliging als onderdeel van de Sybil-resistentiemechanismen van THORChain. Aangezien THORChain-knooppunten minimaal 1 miljoen 300.000 RUNE moeten vastleggen om deel te nemen aan het roterende consensusproces.

THORChain werd gefinancierd via een initiële DEX-aanbieding (IDO) die in juli 2019 via de Binance DEX werd gelanceerd. Het chaosnet met één keten werd gelanceerd in april 2021. De upgrade met meerdere ketens werd gelanceerd in april 2021 en Mainnet is nu live vanaf juni 2022.

Wie zijn de oprichters van THORChain?

Volgens een officiële vertegenwoordiger van THORChain heeft het platform geen CEO, geen oprichter en geen bestuurders. In plaats daarvan wordt de verdere ontwikkeling van het protocol georganiseerd via Gitlab met nodes als de uiteindelijke beslissers van welke codebase moet worden uitgevoerd.

Degenen die momenteel aan het project werken, zijn grotendeels anoniem. Nogmaals, een officiële vertegenwoordiger van THORChain stelt dat dit is om “het project te beschermen en ervoor te zorgen dat het kan decentraliseren”.

Een tweet van het project werpt enig licht op de theorie achter het onderhouden van een project met een anoniem team, zoals hieronder geciteerd:

  • Ontwikkelaars werken voor de Nodes, door code te verzenden die het systeem waardevoller maakt.
  • Nodes werken voor de liquiditeitsverschaffers door activa te beveiligen en online te zijn.
  • Liquiditeitsverschaffers brengen kapitaal in, op de markt gebracht voor de Swappers en arbitrageurs.
  • Swappers en arbitrageurs betalen vergoedingen, waardoor economische activiteit ontstaat.”

Wat maakt THORChain uniek?

THORChain gebruikt een uniek systeem om het probleem van “vergankelijke verliezen” te verminderen – of de vaak tijdelijke verliezen die een liquiditeitsverschaffer kan ervaren bij het bijdragen aan liquiditeitspools. Het bereikt dit door een op slip gebaseerde vergoeding te gebruiken om ervoor te zorgen dat de liquiditeit daar blijft waar deze nodig is.

THORChain combineert een reeks nieuwe technologieën, waaronder on-way state pegs, een state machine, de Bifröst Signer Module en een TSS-protocol om cross-chain token swaps zonder toestemming naadloos mogelijk te maken. Dit wordt allemaal achter de schermen bewaard, waardoor het platform ook toegankelijk is voor onervaren handelaren.

Het protocol is niet gericht op winst. Alle vergoedingen die door het protocol worden gegenereerd, gaan rechtstreeks naar de deelnemers, bijvoorbeeld. node-operators en liquiditeitsverschaffers, en er zijn geen voorzieningen voor het team. In plaats daarvan wordt het team gestimuleerd door simpelweg RUNE vast te houden – net als iedereen.

Het RUNE-token is momenteel beschikbaar op meerdere blockchains, waaronder Binance Chain (als een BEP-2-token) en Ethereum (als een ERC-20-token), maar de ondersteuning zal eindigen of deze ten gunste van Native RUNE

Hoeveel RUNE tokens zijn er in omloop?

In juni 2022 zijn er 308,0 miljoen RUNE in omloop op een totale voorraad van 500 miljoen.

Zoals we eerder aangaven, werd THORChain in eerste instantie gelanceerd na een IDO op de Binance DEX. Als onderdeel van de IDO werden 20 miljoen RUNE verkocht. Voordien werden in eerdere financieringsrondes in totaal 130 miljoen RUNE verkocht.

Volgens het officiële Binance DEX-voorstel werd 10% van het totale aanbod (50 miljoen tokens) toegewezen aan het team en vergrendeld tot de lancering van het mainnet – daarna ontgrendeld met 20% per maand. Een groot deel van deze toewijzing werd doorverkocht om meer geld in te zamelen voor het protocol. Het team bezit minder dan 1% van alle RUNE.

Hoe is het netwerk beveiligd?

THORChain is gebouwd met behulp van de Cosmos SDK en wordt aangedreven door het Tendermint-consensusmechanisme. Dit beschermt het netwerk tegen aanvallen door middel van een nieuw BFT proof-of-stake (PoS)-systeem. Hierbij werkt een groot aantal validators samen om transactieblokken voor te stellen en af ​​te ronden.

Daarnaast zijn de slimme contracten van THORChain gecontroleerd door verschillende externe beveiligingsbedrijven. Denk aan een door Certik, die geen kwetsbaarheden heeft gevonden.