Coins

Theta Network

Wat is Theta Network?

Theta Network is een blockchain-aangedreven netwerk dat speciaal is gebouwd voor videostreaming. Het Theta-mainnet, gelanceerd in maart 2019, werkt als een gedecentraliseerd netwerk waarin gebruikers bandbreedte en computerbronnen delen op een peer-to-peer (P2P)-basis. Het project wordt geadviseerd door Steve Chen, medeoprichter van YouTube en Justin Kan, medeoprichter van Twitch.

Theta heeft zijn eigen native cryptocurrency-token, THETA, dat verschillende bestuurstaken binnen het netwerk uitvoert. Het telt Google, Binance, Blockchain-ondernemingen, Gumi, Sony Europe en Samsung als Enterprise-validators, samen met een Guardian-netwerk van duizenden door de gemeenschap beheerde voogden knooppunten.

Ontwikkelaars zeggen dat het project tot doel heeft de videostreaming-industrie in zijn huidige vorm op te schudden – centralisatie, slechte infrastructuur en hoge kosten zorgen ervoor dat eindgebruikers vaak een slechte ervaring hebben. Contentmakers verdienen ook minder inkomsten vanwege de barrières tussen hen en eindgebruikers.

Het Theta-team heeft een klantgericht businessplan opgesteld voor hun groeiende ecosysteem van diensten gericht op esports, muziek, tv, films en onderwijs. De lijst met Theta Network-partners omvat videoplatforms zoals Samsung VR, Cinedigm, Shout! Factory, Pandora.tv, Play Labs en THETA.tv.

Wie zijn de oprichters van Theta Network?

Theta is mede opgericht door Mitch Liu en Jieyi Long in 2018. Liu heeft een lange geschiedenis in de gaming- en video-industrie, medeoprichter van videoreclamebedrijf Tapjoy, mobiele sociale gaming-startup Gameview Studios en THETA.tv, het live streamingplatform wiens DApp als eerste was gebouwd op het Theta-protocol.

Long is Theta’s tweede medeoprichter en CTO, na vergelijkbare meerjarige ervaring in ontwerpautomatisering, gaming, virtual reality en grootschalige gedistribueerde systemen. Hij is auteur van meerdere peer-reviewed academische papers en heeft verschillende patenten op het gebied van videostreaming, blockchain en virtual reality.

Theta heeft nu een bescheiden team en de officiële website vermeldt strategische zakelijke investeerders zoals:

 • Samsung NEXT,
 • Sony Innovation Fund,
 • media-investeerders BDMI Bertelsmann Digital Media Investments,
 • CAA Creative Artists Agency
 • traditionele Silicon Valley VC’s, waaronder DCM, Sierra Ventures en het VR Fund.

Wat maakt Theta Networkuniek?

Het belangrijkste bedrijfsconcept van Theta is het decentraliseren van videostreaming, gegevenslevering en edge computing. Hierdoor wordt het efficiënter, kosteneffectiever en eerlijker voor deelnemers uit de industrie.

Het netwerk draait op een native blockchain, met twee native tokens, bekend als Theta (THETA), Theta Fuel (TFUEL), die de interne economie aandrijven.

De aantrekkingskracht van Theta is drieledig: kijkers worden beloond met een streamingdienst van betere kwaliteit, makers van inhoud verbeteren hun inkomsten en tussenpersonen – videoplatforms – besparen geld op het bouwen van infrastructuur en verhogen de advertentie- en abonnementsinkomsten.

Gebruikers hebben een stimulans om zowel netwerkinhoud te bekijken als netwerkbronnen te delen, aangezien beloningen in de vorm van TFUEL-tokens komen.

Het platform is open source en tokenhouders krijgen bestuursbevoegdheden zoals bij veel op proof-of-stake (PoS) gebaseerde blockchain-ecosystemen.

Naast video, data en computers richt Theta zich op ontwikkelaars die gedecentraliseerde applicaties (DApps) willen lanceren op het volledig functionele EVM-compatibele Smart contract-platform.

Hoe werkt het netwerk?

Het Theta-ecosysteem omvat de volgende soorten deelnemers:

 • Influencers (makers van content), Viewers (eindgebruikers die videocontent consumeren),
 • Adverteerders (sponsor influencers en plaatsen advertenties op het platform),
 • Caching Nodes (computers/servers die de kwaliteit van content helpen verbeteren) en leveringssnelheid),
 • Ingest Nodes (ondersteunt Caching Nodes en biedt ook bitrates/stream-resolutie).

Aangezien het protocol open-source is, kan elke provider de Theta-blockchain gebruiken en gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het platform maken. Gebruikers worden beloond in THETA-tokens voor het delen van video’s via de gedecentraliseerde videostreaming-dApp voor transcriptie en distributie van inhoud genaamd EdgeCast.

Theta wil de operationele kosten van streaming videodiensten verlagen. De belasting van een content delivery network (CDN) kan worden verminderd door bepaalde content naar het peer-to-peer-netwerk te verplaatsen. Het platform werkt op duizenden knooppunten, waardoor het netwerk bestand is tegen storingen in de levering van inhoud en het probleem van digitale last-mile-levering wordt opgelost.

De kern van Theta is een peer-to-peer (P2P)-protocol dat verantwoordelijk is voor de distributie van inhoud en transactieverwerking. De Theta-blockchain maakt gebruik van een aangepast Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme zoals het op staking gebaseerde Tendermint-systeem.

Theta-netwerkknooppunten

Het belangrijkste onderdeel van het platform is een mesh-netwerk. Het bestaat uit een reeks knooppunten die het netwerk verbinden tot een integraal ecosysteem, waardoor de functie om bandbreedte te delen wordt gegarandeerd. Theta Network-knooppunten zijn gebruikers die verschillende apparatuur/bronnen leveren en worden beloond voor het delen van bandbreedte en het aantrekken van nieuwe deelnemers aan het platform. Knooppunten cachen en geven videogegevens door.

Theta Network wordt aangedreven door drie soorten nodes:

 • Edge Nodes
 • Enterprise Validator Nodes
 • Guardian Nodes.

Edge Nodes worden gehost door leden van de community. Zij zijn het talrijkst. Dit type deelnemer deelt zijn bandbreedte of geeft videostreams door via het netwerk in ruil voor TFUEL-tokens. TFUEL is de van twee native tokens op de Theta-blockchain, een utility-token dat is ontworpen om operaties te ondersteunen.

Enterprise Validator Nodes zijn een van de beveiligingslagen van Theta, bedrijven die THETA-tokens inzetten en het recht krijgen om transacties te verwerken. Deze groep is ook verantwoordelijk voor het produceren van nieuwe blokken op de ketting. Momenteel omvatten Validator Nodes Google, Samsung, Creative Artists Agency en Sony.

Guardian Nodes maken nauwkeurige blokbewerking mogelijk en behouden consensus door de tweede beveiligingslaag toe te voegen, direct na Enterprise Validator Nodes.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Theta Network is gebaseerd op een dubbel tokensysteem, waarbij THETA het governance-token van het protocol is. Met THETA bepaalt de gemeenschap de richting van de ontwikkeling. Ondertussen is TFUEL een microbetalingsvaluta. Het wordt gebruikt om alle bewerkingen op het netwerk uit te voeren. Telkens wanneer gebruikers inhoud delen, moedigt Theta dit aan en geeft het hen de kans om beloningen te verdienen in TFUEL. Om TFUEL te verdienen, moeten THETA-houders zich aansluiten bij Guardian Nodes of Validator Nodes. Hierdoor kunnen ze deelnemen aan transactievalidatie en het maken van blokken.

THETA bestaat alleen voor bestuursdoeleinden, met 5 TFUEL-tokens uitgegeven per 1 THETA die werd gehouden op het moment van de lancering van het mainnet in 2019.

THETA zelf is gelanceerd in 2018, toen het onder kopers werd gedistribueerd als een ERC-20-token op Ethereum. Daarna werden alle ERC-20 THETA geconverteerd naar native THETA op het mainnet.

Het totale aanbod van THETA is beperkt tot 1 miljard (1.000.000.000) tokens. Het wordt in verschillende verhoudingen verdeeld onder alle netwerkdeelnemers, evenals het Theta-team zelf en een reservepool.

TFUEL wordt gebruikt om transacties op een vergelijkbare manier mogelijk te maken als gas op Ethereum (ETH). Het totale aanbod is 5 miljard (5.000.000.000) tokens.

Hoe is het Theta Network beveiligd?

Theta gebruikt een financieel stimuleringsschema om ervoor te zorgen dat gebruikers deelnemen aan beheeractiviteiten. Daarom wordt haar netwerk beveiligd door haar eigen gebruikers.

Het netwerk vertrouwt op proof-of-stake (PoS) en maakt gebruik van een multi-level Byzantine Fault Tolerance (BFT) consensusmechanisme. Dat om beveiliging in evenwicht te brengen met een hoge transactiedoorvoer.

Guardian nodes lanceerde in juni 2019. Dit zorgde ervoor dat Theta ervoor dat geen enkele entiteit de meerderheid van de THETA-tokens controleert die op een bepaald moment worden ingezet.