Coins

The Graph

Wat is The Graph (GRT)?

The Graph is een indexeringsprotocol voor het opvragen van gegevens voor netwerken zoals Ethereum en IPFS, dat veel toepassingen in zowel DeFi als het bredere Web3-ecosysteem aandrijft. Iedereen kan open API’s bouwen en publiceren, subgraphs genaamd, die applicaties kunnen opvragen met behulp van GraphQL om blockchain-gegevens op te halen. Er is een gehoste service in productie die het voor ontwikkelaars gemakkelijk maakt aan de slag te gaan met The Graph. Het gedecentraliseerde netwerk wordt later dit jaar gelanceerd. The Graph ondersteunt momenteel het indexeren van gegevens van Ethereum, IPFS en POA, en er komen binnenkort meer netwerken.

Tot op heden zijn er meer dan 3.000 subgraphs ingezet door duizenden ontwikkelaars, voor DApps zoals:

Uniswap, Synthetix, Aragon, AAVE, Gnosis, Balancer, Livepeer, DAOstack, Decentraland en vele anderen.

Het gebruik van Graph is met meer dan 50% MoM gegroeid. Ook bereikte het meer dan 7 miljard zoekopdrachten in de maand september 2020.

The Graph heeft een wereldwijde community, waaronder meer dan 200 Indexer Nodes in het testnet en meer dan 2.000 Curators in het Curator Program vanaf oktober 2020. Om netwerkontwikkeling te financieren, zamelde The Graph geld in bij communityleden, strategische VC’s en invloedrijke individuen in de blockchain community waaronder Coinbase Ventures, DCG, Framework, ParaFi Capital, CoinFund, DTC, Multicoin, Reciprocal Ventures, SPC, Tally Capital en anderen. De Graph Foundation heeft ook met succes een openbare GRT-verkoop afgerond met deelname uit 99 landen (exclusief de VS). Tot nu toe heeft The Graph vanaf november 2020 ~ $ 25 miljoen opgehaald.

Wie zijn de grondleggers van The Graph?

Het aanvankelijke medeoprichtende team bestaat uit Yaniv Tal (projectleider), Brandon Ramirez (onderzoeksleider) en Jannis Pohlmann (technologische leider).

De oprichters hebben een technische achtergrond en werken al 5-8 jaar samen. Tal en Ramirez studeerden elektrotechniek aan het USC en werkten samen bij MuleSoft. MuleSoft is een bedrijf voor API-ontwikkelaarstools dat een IPO onderging en verkocht werd aan SalesForce.

Ze waren eerder samen een startup voor ontwikkelaarstools en hebben een aanzienlijk deel van hun carrière besteed aan het optimaliseren van de API-stack. Bij hun laatste startup bouwden de oprichters een aangepast raamwerk op een onveranderlijke database genaamd Datomic. De Graph is geboren uit deze visie om onveranderlijke API’s en gegevenstoegang te creëren, met behulp van de GraphQL-querytaal.

Wat maakt The Graph uniek?

The Graph werkt eraan om betrouwbare gedecentraliseerde openbare infrastructuur naar de reguliere markt te brengen. Om de economische veiligheid van The Graph Network en de integriteit van de gegevens die worden opgevraagd te waarborgen, gebruiken deelnemers Graph Token (GRT). GRT is een werktoken dat wordt vergrendeld door Indexers, Curators en Delegators om indexerings- en beheerservices aan het netwerk te bieden.

GRT wordt een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain, dat wordt gebruikt om bronnen in het netwerk toe te wijzen. Actieve Indexeerders, Curatoren en Delegators kunnen inkomsten uit het netwerk verdienen. Dit in verhouding tot de hoeveelheid werk die ze verrichten en hun BRT-inzet. Indexeerders verdienen indexeerbeloningen (nieuwe uitgifte) en zoekvergoedingen. Dat terwijl curatoren een deel van de zoekvergoeding verdienen voor de subgrafieken waarop ze signaleren. Delegators verdienen een deel van het inkomen verdiend door de Indexer aan wie ze delegeren.

Hoeveel GRT tokens zijn er in omloop?

Het totale GRT-aanbod bij de lancering van het mainnet zal 10 miljard tokens zijn. Dit met een initieel circulerend aanbod van ~1.245.666.867 BRT. Nieuwe tokenuitgifte in de vorm van indexeringsbeloningen begint bij 3% per jaar en is onderhevig aan toekomstig technisch bestuur door The Graph Council. U kunt hier lezen over de GRT-tokeneconomie en hier over distributie-informatie.

Hoe is het netwerk beveiligd?

The Graph heeft een open datalaag bovenop blockchains gebouwd. Indexeerders kunnen hun eigen Ethereum-archiefknooppunten gebruiken om Graph Node uit te voeren, of ze kunnen node-operators zoals Infura of Alchemy gebruiken.

Elk analysebedrijf kan een applicatie bouwen om subgrafiekgegevens op te vragen die worden geïndexeerd door The Graph. Subgraphs zijn open API’s om op de meest naadloze en efficiënte manier gegevens uit de blockchain te halen.