Coins

Tezos

Tezos is een blockchain-netwerk dat is gebaseerd op slimme contracten, op een manier die niet veel verschilt van Ethereum. Er is echter een groot verschil:

Wat is Tezos (XTZ)?

Tezos streeft ernaar infrastructuur aan te bieden die geavanceerder is. Dit betekent dat deze in de loop van de tijd kan evolueren en verbeteren zonder dat er ooit een gevaar voor een hard fork bestaat. Dit is iets dat zowel Bitcoin als Ethereum hebben geleden sinds ze zijn gemaakt. Mensen die XTZ bezitten, kunnen stemmen op voorstellen voor protocolupgrades die zijn ingediend door Tezos-ontwikkelaars.

Dit open-sourceplatform factureert zichzelf als “veilig, uitbreidbaar en gebouwd om lang mee te gaan”. De slimme contracttaal de nauwkeurigheid biedt die nodig is voor hoogwaardige use-cases. Volgens Tezos betekent zijn aanpak dat het toekomstbestendig is en “tot ver in de toekomst state-of-the-art zal blijven”. Dit betekent dat het ontwikkelingen in blockchain-technologie kan omarmen.

De technologie die ten grondslag ligt aan Tezos werd voor het eerst voorgesteld in een witboek dat in september 2014 werd uitgebracht. Na een reeks vertragingen werd het Tezos-mainnet vier jaar later gelanceerd.

Wie zijn de oprichters van Tezos?

Arthur Breitman was de man die het witboek van Tezos schreef. In een knipoog naar Satoshi Nakamoto schreef hij zijn werken onder het pseudoniem L. M. Goodman. Hij voerde aan dat een van de grootste tekortkomingen van Bitcoin het ontbreken van een governanceproces was dat bijdragen uitnodigde van de gemeenschap die het netwerk gebruikt. Evenals het feit dat nieuwe tokens niet via deze blockchain konden worden uitgegeven.

Hij en zijn vrouw Kathleen richtten een startup op genaamd Dynamic Ledger Solutions, die de taak had de code te schrijven die het Tezos-protocol zou ondersteunen. Dit bedrijf werd vervolgens gekocht door de Tezos Foundation om ervoor te zorgen dat het alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot het netwerk bezat.

Wat maakt Tezos uniek?

Hoewel staking gebruikelijk is in blockchains, heeft Tezos een unieke draai aan dit proces. Deelnemers kunnen betrokken raken bij het bestuur van het netwerk door middel van “bakken”, waarbij ze effectief 8.000 XTZ inzetten. Dit creëert een financiële prikkel om eerlijk te handelen.

Bakkers krijgen vervolgens de taak om te stemmen over voorgestelde wijzigingen in de code van de blockchain in een procedure van vier stappen die ongeveer 23 dagen duurt. Voorstellen die door de overgrote meerderheid van de deelnemers worden gesteund, worden 48 uur lang getest op een testnet en worden volledig geïmplementeerd als ze worden gesteund door een supermeerderheid.

Tezos is ook uniek vanwege de manier waarop het wordt gebruikt door spraakmakende bedrijven. In september 2020 werd aangekondigd dat de Franse bankreus Societe Generale van plan was deze blockchain te gebruiken om te experimenteren met een digitale valuta van de centrale bank.

Grote cryptocurrency-uitwisselingen zoals Binance en Coinbase hebben ook ondersteuning onthuld voor Tezos-staking. Wat inhoudt dat gebruikers beloningen kunnen ontvangen op basis van de XTZ die ze hebben. Dit is een functie die niet al te vaak wordt gezien in digitale activa.

Hoeveel XTZ tokens zijn er in omloop?

Uit onze gegevens blijkt dat er op het moment van schrijven 743.862.304 XTZ in omloop zijn.

Een symbolische verkoop voor Tezos werd tegengehouden in juli 2017. Tijdens deze ICO werd in totaal 65.681 BTC en 361.122 ETH opgehaald. Destijds was dit $ 232 miljoen waard, waarmee het zijn plaats veiligstelde als een van de grootste initiële muntenaanbiedingen ooit gehouden.

Terwijl 80% van dit initiële aanbod naar investeerders ging, werd 20% gelijkelijk verdeeld tussen de Tezos Foundation en Dynamic Ledger Solutions.

De lancering van het mainnet werd vertraagd door een reeks rechtszaken van enkele ontevreden investeerders. De investeerders beweerden dat XTZ neerkwam op niet-geregistreerde effecten.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Net als andere blockchains gebruikt Tezos een proof-of-stake consensusmechanisme.

Iedereen kan een validator worden en bijdragen aan de goede werking van het netwerk door een borg te storten. Om eerlijk gedrag te stimuleren, worden beloningen gegeven aan degenen die in het beste belang van de blockchain werken. Degenen die oneerlijk handelen, lopen het risico hun inzet helemaal te verliezen.