Coins

Terra Classic

Terra is een blockchain-protocol dat gebruikmaakt van aan fiat gekoppelde stablecoins om prijsstabiele wereldwijde betalingssystemen aan te drijven.

Wat is Terra Classic (LUNA)?

Terra Classic is een blockchain-protocol dat gebruikmaakt van aan fiat gekoppelde stablecoins om prijsstabiele wereldwijde betalingssystemen aan te drijven. Volgens het witboek combineert Terra de prijsstabiliteit en brede acceptatie van fiat-valuta’s met de censuurweerstand van Bitcoin (BTC) en biedt het snelle en betaalbare afwikkelingen.

De ontwikkeling op Terra begon in januari 2018 en het mainnet werd officieel gelanceerd in april 2019. Vanaf september 2021 biedt het stablecoins gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, de Zuid-Koreaanse won, de Mongoolse tugrik en de speciale trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds. het is van plan aanvullende opties uit te rollen.

Op 28 mei 2022 werd het ontstaansblok van de nieuwe keten gelanceerd om toekomstige transacties uit te voeren onder de naam Terra (LUNA), en de oorspronkelijke Terra Chain werd omgedoopt tot Terra Classic. Het originele native token — LUNA is ook hernoemd naar LUNA Classic (LUNC). Bovendien zijn alle netwerk stablecoins (UST, KRT, EUT) hernoemd naar Terra Classic stablecoins (USTC, KRTC, EUTC). Er zullen geen Terra stablecoins op de nieuwe keten zijn.

Er is een theorie dat de aanvullende term “klassiek” een verwijzing is naar de Ethereum / Ethereum Classic-splitsing in 2017. Volgens CEO Do Kwon is de ineenstorting van UST in het voorjaar van 2022 het equivalente moment van de DAO-hack van Ethereum die vond plaats in 2017.

Wat is Luna Classic (LUNC)?

Luna Classic (LUNC) is het eerste native token van Terra-blockchain dat in augustus 2018 werd uitgebracht. $LUNC bestond vóór de lancering van de nieuwe keten – nu onder de naam Terra (LUNA) – en werkt met de originele code van het Terra-ecosysteem.

De belangrijkste functie die het native token vervulde, was het absorberen van de prijsafwijking van de algoritmische stablecoin – $ UST. De prijs van de UST stablecoin was gekoppeld aan de Amerikaanse dollar door UST-tokens te slaan en te verbranden om vraag en aanbod van de munt in evenwicht te brengen. In mei 2022 verloor UST zijn koppeling en stortte in. Het UST stablecoin-algoritme creëerde biljoenen LUNA-tokens, viel in een hyperinflatoire spiraal en verminderde de waarde van het originele LUNA-token met 99%.

Wat is het verschil tussen Terra (LUNA) en Terra Classic (LUNC)?

Beide versies van het token hebben bestaansrecht als gevolg van de implementatie van een voorstel genaamd Terra Ecosystem Revival Plan 2. De essentie van het plan is om de huidige blockchain te splitsen door middel van forking, waardoor een nieuwe keten in het ecosysteem ontstaat, met behoud van de vorige versie.

Volgens het herstelplan zijn de bestaande ketting en token omgedoopt tot Terra Classic. De nieuwe LUNA-tokens werden uitgezonden naar bestaande houders van LUNA en UST voordat de depeg en de daaropvolgende crash plaatsvonden.

Wie zijn de oprichters van Terra Classic?

Terra is in januari 2018 opgericht door Daniel Shin en Do Kwon. De twee bedachten het project als een manier om de snelle acceptatie van blockchain-technologie en cryptocurrency te stimuleren door zich te concentreren op prijsstabiliteit en bruikbaarheid. Kwon nam de functie van CEO van Terraform Labs, het bedrijf achter Terra, op zich.

Voordat hij Terra ontwikkelde, was Shin medeoprichter en leider van Ticket Monster, ook wel bekend als TMON, een groot Zuid-Koreaans e-commerceplatform. Later was hij medeoprichter van Fast Track Asia, een start-upincubator die samenwerkt met ondernemers om volledig functionele bedrijven op te bouwen.

Kwon was eerder oprichter en CEO van Anyfi, een startup die gedecentraliseerde draadloze mesh-netwerkoplossingen levert. Hij heeft ook gewerkt als software-engineer voor Microsoft en Apple.

Wat maakt Terra Classic uniek?

Terra probeert zich te onderscheiden door het gebruik van aan fiat gekoppelde stablecoins, en stelt dat het de grenzeloze voordelen van cryptocurrencies combineert met de dagelijkse prijsstabiliteit van fiat-valuta’s. Het behoudt zijn één-op-één koppeling via een algoritme dat het aanbod van stablecoin automatisch aanpast op basis van de vraag. Het doet dit door LUNA-houders te stimuleren om LUNA en stablecoins te ruilen tegen winstgevende wisselkoersen, indien nodig, om het aanbod van stablecoins uit te breiden of te verkleinen om aan de vraag te voldoen.

Terra heeft een aantal partnerschappen gesloten met betalingsplatforms, met name in de regio Azië-Pacific. In juli 2019 kondigde Terra een samenwerking aan met Chai, een in Zuid-Korea gevestigde applicatie voor mobiele betalingen, waarbij aankopen die met de applicatie op e-commerceplatforms worden gedaan, worden verwerkt via het Terra blockchain-netwerk. Elke transactie is onderworpen aan (gemiddeld) een vergoeding van 2%–3% die aan de handelaar in rekening wordt gebracht.

Bovendien wordt Terra ondersteund door de Terra Alliance, een groep bedrijven en platforms die pleiten voor de adoptie van Terra. In februari 2019 kondigde het bedrijf aan dat e-commerceplatforms uit 10 verschillende landen, die een gebruikersbestand van 45 miljoen vertegenwoordigen en een bruto handelswaarde van $ 25 miljard vertegenwoordigen, lid zijn van de alliantie.

De rol van Terra Classic voor UST

Het LUNA-token en UST zijn wederzijds afhankelijk, aangezien het succes van het Terra-ecosysteem een ​​functie is van de acceptatie van UST als een stablecoin. LUNA steunt UST en wordt verbrand wanneer de vraag naar UST stijgt. Na upgrades zoals Columbus-5 zou de aanvoer van LUNA op de lange termijn zeer deflatoir kunnen worden.

Aan de andere kant kan de waarde van LUNA ook dalen als UST als onstabiel wordt ervaren. UST verloor even zijn koppeling na de Wormhole-hack, wat leidde tot een tijdelijke prijscrash voor LUNA.

In mei 2022 zorgde een reeks liquidaties en bankruns van investeerders die hun geld terugtrokken ervoor dat UST Classic daalde tot slechts $0,044. LUNA Classic crashte meer dan 99% van meer dan $ 80. UST Classic heeft zijn pin nooit teruggevonden.

Hoeveel LUNC tokens zijn er in omloop?

Vanaf augustus 2022 is het totale aanbod van Terra Classic 6,9 ton en is er 6,5 ton LUNC in omloop.

Hoe is het netwerk beveiligd?

De Terra-blockchain is beveiligd met behulp van een proof-of-stake consensusalgoritme op basis van Tendermint. Hierbij zetten Luna-tokenhouders hun tokens in als onderpand om transacties te valideren en beloningen ontvangen in verhouding tot de hoeveelheid LUNA die is ingezet. Tokenhouders kunnen ook anderen delegeren om namens hen transacties te valideren en te delen in de gegenereerde inkomsten. Terra biedt ook aanvullende richtlijnen voor validatieknooppunten over de best practices om het netwerk veilig te houden.

In mei 2019, kort nadat Terra’s mainnet live ging, voltooide blockchain-verificatie- en penetratietestbedrijf CertiK een beveiligingsaudit van het netwerk. Het onderzocht zijn economisch model om te testen tegen marktmanipulatie, zijn architectuur en zijn codeertaal. CertiK ontdekte dat de “modellering en wiskundige redenering” van het Terra-netwerk “als goed werden beschouwd”, hoewel het geen commentaar wilde geven op de prestaties van de blockchain.