Coins

Tellor

Wat is Tellor (TRB)?

Tellor is een gedecentraliseerd orakelprotocol.

Oracles zijn een belangrijk onderdeel van de blockchain-infrastructuur die waardevolle off-chain-gegevens bijwerken, waardoor deze beschikbaar worden voor on-chain slimme contracten.

Het orakel van Tellor levert gegevens die kunnen worden opgevraagd, gevalideerd en zonder toestemming in de keten kunnen worden geplaatst met gegevensverslaggevers die strijden om prikkels van TRB. Gegevensreporters brengen waardevolle informatie on-chain voor een breed scala aan DeFi-toepassingen.

Wat maakt Tellor uniek?

Het orakel van Tellor werkt door gegevensverslaggevers te stimuleren om geldige gegevens in de keten te plaatsen. Dit terwijl slechte rapporten ook worden ontmoedigd via geschillen en slashing. Melder worden vereist geen verificatieproces, d.w.z. zonder toestemming. Iedereen waar ook ter wereld kan een verslaggever zijn met behulp van open source software, een uniek kenmerk onder blockchain-orakels.

Wanneer orakelgebruikers de waarde opvragen van een off-chain datapunt (bijv. BTC/USD), strijden datareporters om deze waarde toe te voegen aan een on-chain databank, toegankelijk voor alle slimme contracten op de netwerken die Tellor ondersteunt (Ethereum, Polygon , Algorand, enz.) De frequentie waarmee gegevens kunnen worden bijgewerkt, wordt alleen beperkt door hoeveel / hoe vaak gebruikers de feed “fooien” met TRB.

Ook uniek voor Tellor, gegevens worden ingediend in bytes. Dit betekent dat het orakel flexibel en robuust is voor bijna elke blockchain-toepassing.

Wie zijn de oprichters van Tellor?

Tellor werd in 2019 gelanceerd door een in de VS gevestigd team met als doel het orakelprobleem op de Ethereum-blockchain aan te pakken.

Het protocol is opgericht door Brenda Loya, Nick Fett en Michael Zemrose.

Brenda Loya is de CEO en medeoprichter van Tellor. Eerder werkte Brenda als VP en Lead Developer bij Daxia op het gebied van blockchain, schaalbaarheid en data science. Daarvoor was ze econoom en toezichthoudend statisticus bij het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Nick Fett is medeoprichter en CTO van Tellor. Voorafgaand aan Tellor was hij de oprichter van Daxia, een derivatenprotocol op Ethereum. Nick heeft ook ervaring op het gebied van economie, regulering, derivaten en machine learning, waaronder functies bij de Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission.

Michael Zemrose is medeoprichter en CSO van Tellor en deed eerder Business development bij Daxia. Hij was ook een aantal jaren ondernemer in media en advies voordat hij in de cryptowereld stapte.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het doel van Tellor’s native token, Tributes (TRB), is om gegevensverslaggevers, orakelgebruikers en gemeenschapsbestuur met elkaar te verbinden en op elkaar af te stemmen.

Beveiliging wordt bereikt via het bestuurscontract van het netwerk. Dit gebruikt een eenvoudig geschillenmechanisme om consensus binnen de gemeenschap te bereiken over de gegevens die worden gerapporteerd. De manier waarop dit werkt, is dat gegevensverslaggevers TRB moeten inzetten om gegevens te rapporteren en beloningen te verdienen. Ze kunnen worden verlaagd waarbij hun inzet aan de betwister wordt gegeven als ze gegevens indienen die het netwerk onjuist acht.