Coins

SushiSwap

Wat is SushiSwap (SUSHI)?

SushiSwap (SUSHI) is een voorbeeld van een geautomatiseerde marktmaker (AMM). AMM’s is een steeds populairder wordende tool onder cryptocurrency-gebruikers. Dit zijn gedecentraliseerde uitwisselingen die slimme contracten gebruiken om markten te creëren voor een bepaald paar tokens.

SushiSwap werd in september 2020 gelanceerd als een fork van Uniswap. De AMM stond synoniem met de gedecentraliseerde financiële (DeFi) beweging en de bijbehorende handelsboom in DeFi-tokens.

SushiSwap heeft tot doel de AMM-markt te diversifiëren en ook extra functies toe te voegen die voorheen niet aanwezig waren op Uniswap, zoals verhoogde beloningen voor netwerkdeelnemers via zijn eigen token, SUSHI.

Wie zijn de oprichters van SushiSwap?

SushiSwap is opgericht door de pseudonieme entiteit die alleen bekend staat als Chef Nomi. Er is weinig bekend over chef-kok Nomi, of zijn of haar aanzet om weg te gaan bij Uniswap.

Het project heeft twee andere pseudonieme mede-oprichters, sushiswap en 0xMaki, ook wel gewoon Maki genoemd. Samen zorgen ze voor de code, productontwikkeling en bedrijfsvoering van SushiSwap.

Meer recentelijk is het feitelijke eigendom van SushiSwap overgedragen aan Sam Bankman-Fried, CEO van derivatenbeurs FTX en kwantitatieve handelsstartup Alameda Research.

Bankman-Fried is een bekende deelnemer en commentator op de cryptocurrency-markt, die regelmatig in media-interviews verschijnt.

Wat maakt SushiSwap uniek?

SushiSwap bestaat voornamelijk als een AMM, waarmee geautomatiseerde handelsliquiditeit wordt opgezet tussen twee willekeurige cryptocurrency-activa.

Het belangrijkste publiek bestaat uit DeFi-handelaren en aanverwante entiteiten die willen profiteren van de hausse in projecttokens en liquiditeit willen creëren.

AMM’s schrappen orderboeken volledig en vermijden problemen zoals liquiditeitsproblemen, die traditionele gedecentraliseerde uitwisselingen belemmeren.

SushiSwap streeft ernaar het aanbod van zijn moederbedrijf, Uniswap, te verbeteren door de impact die gebruikers kunnen hebben op zijn activiteiten en toekomst te vergroten.

Het platform krijgt een korting van 0,3% op transacties die plaatsvinden in zijn liquiditeitspools, terwijl het SUSHI-token wordt gebruikt om gebruikers delen van die vergoedingen te belonen. SUSHI geeft gebruikers ook recht op bestuursrechten.

Hoeveel SUSHI tokens zijn er in omloop?

SushiSwap’s in-house token SUSHI wordt gemaakt met een snelheid van 100 tokens per blok. De eerste 100.000 blokken hadden een blokbeloning van 1.000 SUSHI.

Het aanbod van SUSHI is afhankelijk van het bloktarief. Met ongeveer 6.500 per dag, en dus 650.000 nieuw geslagen tokens per dag, zullen er tegen september 2021, een jaar nadat SushiSwap voor het eerst werd gelanceerd, ongeveer 326 miljoen tokens in omloop zijn.

SUSHI had geen premine en begon te worden geslagen op Ethereum-bloknummer 10.750.000, te beginnen met een voorraad van nul tokens.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het netwerk probeert de traditionele risico’s van het storten van geld in slimme contracten te verminderen door de bestuursbevoegdheden van zijn gebruikers te vergroten.

De anonimiteit van de ontwikkelaars stelt vragen die verder gaan dan een technisch standpunt. In september 2020 was Chef Nomi bijvoorbeeld betrokken bij een ruzie met gebruikers nadat hij 38.000 in Ethereum (ETH) van SushiSwap had opgenomen. Het geld werd vervolgens teruggegeven, waarbij chef-kok Nomi zich publiekelijk verontschuldigde en de verhuizing een vergissing noemde.