Coins

Sui Network

Wat is Sui (SUI)?

Sui is een unieke Layer 1 blockchain en smart contract-platform dat digitale bezitseigendom snel, privé, veilig en toegankelijk maakt voor iedereen. Met zijn object-gecentreerde model, gebaseerd op de Move programmeertaal, maakt Sui parallelle uitvoering, sub-seconde finaliteit en rijke on-chain activa mogelijk. Door horizontaal schaalbare verwerking en opslag ondersteunt Sui een breed scala aan toepassingen met ongeëvenaarde snelheid en lage kosten. Sui is een baanbrekende vooruitgang in blockchain en een platform waarop makers en ontwikkelaars geweldige, gebruikersvriendelijke ervaringen kunnen bouwen.

Wie zijn de oprichters van Sui?

Mysten Labs, de oorspronkelijke bijdrager aan Sui, werd opgericht door voormalige leidinggevenden en hoofdarchitecten van Meta’s Novi Research (het team achter de Diem blockchain en de Move programmeertaal): Evan Cheng; Adeniyi Abiodun; Sam Blackshear; George Danezis; Kostas Chalkias.

Wat maakt Sui uniek?

Sui’s architectuur lost pijnpunten op die vaak voorkomen bij blockchains van de eerste generatie, dankzij functies zoals horizontale schaling, composability, sparse replay en on-chain opslag. Horizontale schaling maakt parallelle verwerking van transacties mogelijk, waardoor knelpunten worden vermeden. Composability stelt gebruikers in staat om activa rechtstreeks als argumenten door te geven aan functies. Sparse replay minimaliseert de behoefte aan het opvragen van onnodige gegevens. En on-chain opslag stelt assets in staat om direct als objecten op de Sui blockchain te worden opgeslagen, waardoor efficiënte en goedkope updates mogelijk zijn.

Hoeveel Sui (SUI) munten zijn er in omloop?

Sui moet nog details bekendmaken over zijn inheemse SUI-token, dat live zal gaan bij de mainnet-lancering. Het zal worden gebruikt voor gasvergoedingen en om bij te dragen aan het opslagfonds. Dit fonds compenseert toekomstige validators voor de kosten van eerder opgeslagen on-chain gegevens. Met dit upfront-payment model worden hogere beloningen uitgekeerd aan validators wanneer de vraag naar opslag hoog is.

Hoe wordt het Sui-netwerk beveiligd?

Bij de lancering werden Tusk en Narwhal gebruikt als de standaard consensus-algoritmen van Sui, hoewel Bullshark Tusk in augustus 2022 verving als de primaire optie. Deze wijziging werd doorgevoerd om latentieproblemen te verminderen en ervoor te zorgen dat validators met lagere verwerkingssnelheden nog steeds aan het project kunnen bijdragen. Tusk kan nog steeds worden gebruikt door de bron bij te werken. In het kort: Narwhal wordt gebruikt als mempool om ervoor te zorgen dat de gegevens die naar de consensus worden verzonden beschikbaar zijn, en Bullshark (of Tusk) zet vervolgens de standaard voor het ordenen van die gegevens zodat de consensus-engine ze kan lezen. Dit is onderdeel van de directed acyclic graph (DAG) mempool, een andere innovatie die Sui biedt. In combinatie met de innovatieve schaaloplossing zal dit blockchain waarschijnlijk in staat stellen om transactiesnelheden van meer dan 297.000 transacties per seconde te bereiken.