Coins

Streamr

Wat is Streamr (DATA)?

Streamr (DATA) is een open source project en gedecentraliseerd platform dat vertrouwt op cryptografie in plaats van op vertrouwen. Het is een P2P, real-time data-infrastructuur die een platform en tools bevat voor een nieuwe data-economie. De technologiestapel omvat een schaalbaar real-time berichtennetwerk (pub/sub) dat wordt gehost op computers over de hele wereld, een marktplaats voor het verhandelen/verkopen van gegevens en een reeks hulpmiddelen voor het werken met realtime gegevens.

Streamr (DATA) werd in 2017 via crowdfunding gefinancierd. Het belangrijkste idee is om een ​​gedecentraliseerde infrastructuur en data-economie te creëren; de missie werd door de ontwikkelaars geformuleerd als “Unstoppable Data for Unstoppable Apps.” Streamr tokeniseert de waarde van realtime informatie en maakt deze beschikbaar op hun marktplaats en data-unie. Dit is gebouwd voor DApps, IoT-apparaten en meer, en zij geloven dat dit een cruciaal protocol is voor Web 3.0.

De taken van Streamr DATA coin omvatten het creëren van een comfortabele en welvarende informatiemarkt, die is gebouwd op basis van een gegevensuitwisselingsnetwerk dat handig en begrijpelijk is voor gebruikers. Hoe het werkt: het gedecentraliseerde pub/sub-netwerk wordt ondersteund door knooppunten over de hele wereld, die DATA-tokens verdienen in ruil voor de bandbreedte en validatie die ze bieden.

Het concurrentievoordeel ligt in het feit dat het een off-chain netwerk is (bijvoorbeeld in vergelijking met een vergelijkbare IOTA-service). Het risico dat het project te maken krijgt met schaalbaarheids- en bandbreedteproblemen is daarom klein. De bedoeling van het Streamr-team is niet om een ​​speciale blockchain te creëren, maar om zich te concentreren op de ontwikkeling van technologieën voor netwerkoptimalisatie. Als Streamr de mogelijkheden van Ethereum mist, kunnen ontwikkelaars het platform altijd overzetten naar een andere blockchain.

Wie zijn de oprichters van Streamr?

Streamr Network AG (de juridische entiteit die verantwoordelijk is voor de implementatie van het protocol) is opgericht in 2017 en gevestigd in Zwitserland. Het open source-team van Streamr bestaat uit bekwame programmeurs, financiers en softwareontwikkelaars, verspreid over verschillende tijdzones.

Henri Pihkala is de oprichter en CEO van Streamr. Hij heeft een M.Sc. informatica aan de Technische Universiteit van Helsinki. Hij heeft ervaring in softwareontwikkeling voor real-time gegevensverwerking, samen met 10 jaar freelance IT-consulting. Pihkala werkte bij RIQ Yhtiöt Oy en Hedgehog Oy als lead software engineer, en was de oprichter en CTO van Unifina en Data in Chains.

Risto Karjalainen is oprichter en COO van Streamr. Karjalainen heeft een Ph.D. in beslissingswetenschappen van The Wharton School van de University of Pennsylvania. Voordat hij bij het Streamr-team kwam, was hij kwantitatief analist bij Buchanan Partners Limited, analist bij JP Morgan en Wadhwani Capital Limited, en beheerder van beleggingsportefeuilles bij Merril Lynch en Estlander & Partners. Hij is gepassioneerd door real-time data en gedecentraliseerd computergebruik.

Nikke Nylund is medeoprichter en directeur bedrijfsontwikkeling van het project. Nylund, een succesvolle seriële ondernemer, heeft geholpen bij het oprichten en laten groeien van bedrijven zoals Quartal Flife (overgenomen door Investis Ltd), Quartal Financial Solutions (overgenomen door KMU Capital AG) en Quartal Content Management (overgenomen door Satama Plc).

Michael Malka is het hoofd van Streamr Labs. Malka heeft een educatieve achtergrond in informatica aan de Universiteit van Helsinki en meer dan 20 jaar ervaring in de software-industrie, met rollen van ontwikkelaar tot CEO. Eerder bekleedde hij ontwikkelaarsfuncties bij Bitwise Oy, RTSe, Quartal en was hij CTO en vervolgens CEO bij Sujuva.

Wat maakt Streamr (DATA) uniek?

Streamr (DATA) is een project gericht op naadloze gegevensuitwisseling en het genereren van inkomsten met deze gegevens. Het is een peer-to-peer (P2P) netwerk voor real-time data dat draait op Ethereum, waardoor slimme contracten kunnen worden gebruikt om het uitwisselingsproces te vergemakkelijken.

Broker-knooppunten zijn het belangrijkste element van het netwerk, deze werken als volgt:

Gegevens worden ontvangen van providers (ook wel uitgevers genoemd) en verzonden naar consumenten. Dit is het publicatie-/abonneerpatroon dat het netwerk gebruikt. Sponsors (dit kunnen uitgevers zijn) betalen DATA-tokens in een slim contract om de werking van de stream te beveiligen. De datastroom wordt beveiligd door broker-nodes die Bounties minen, en doorgegeven aan abonnees via uitgever- of broker-nodes (datastromen zijn gesegmenteerd).

Een aantal technologieën die zijn ontwikkeld om Streamr te optimaliseren, zijn een hiërarchisch georganiseerd complex genaamd Streamr Stack. Dit complex ondersteunt ononderbroken datatransmissie in het Streamr-netwerk en bestaat uit vijf blokken:

  • Slimme contracten (verantwoordelijk voor het optimaliseren van relaties tussen deelnemers aan de informatiemarkt van het netwerk
  • Streamr-editor (een set programmeertools ontwikkeld voor het doel van het project)
  • Streamr-engine (verantwoordelijk voor het analyseren, verwerken, verfijnen van gegevens en het bewaken van netwerkgebeurtenissen)
  • Datamarkt (een centrum voor datastromen en een platform waar data wordt verzonden en ontvangen)
  • Streamr-netwerk (gebruikt om gegevens over te dragen)

Hoeveel DATA tokens zijn er in omloop?

Streamr DATA is een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. Het token wordt gebruikt voor het node-beloningsmechanisme en biedingen. Bovendien zijn DATA-tokens een maatstaf voor de reputatie: hoe meer tokens een node bezit, hoe meer gewicht het heeft in de gemeenschap. Als een node plotseling begint te werken met fouten, wordt deze eenvoudigweg uitgesloten en wordt er geen verkeer toegewezen voor curatie.

Het token is een functioneel utility-token in het Streamr P2P-netwerk. DATA wordt gebruikt om te betalen voor infrastructuur die betrokken is bij de levering van gegevens. DATA kan ook worden gebruikt als betalingstoken voor data-inhoud op de Streamr-marktplaats. Het is dus een onmisbaar detail voor het goed functioneren van het hele platform.

Na afronding van de crowdfunding in 2017 is er een vaste voorraad tokens ontstaan. Vanaf juli 2021 is er een totale voorraad van ongeveer 1.000.000.000 $ DATA. De tokentoewijzing is als volgt: 65% aan deelnemers aan crowdfunding; 15% aan het oprichtende team; 15% aan de schatkist; 3% aan partners en adviseurs van het project; 2% verdeeld over de Streamr-gemeenschap.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Slimme contracten zorgen voor de integriteit van Streamr. Dit omdat ze toezicht houden op elke stap van het gegevensoverdrachtproces op het Streamr-netwerk. Slimme contracten regelen de juiste opslag van informatie en het onderhoud van de geschiedenis van gebeurtenissen binnen de stream. Bovendien verdelen slimme contracten de werklast tussen makelaars en licentiegegevens (voor de verkoop en aankoop van informatie).

De ontwikkelaars namen het probleem van gegevensbeveiliging serieus; ze hebben informatie omgezet in een product om de veiligheid en betrouwbaarheid ervan te bieden, zodat een derde partij geen toegang kan krijgen. Dit wordt gedaan door de gegevens versleuteld te maken en de sleutel is in handen van de eigenaar. Wat de coderingsmethode betreft, kan elk type worden gekozen omdat de makers van het platform de mogelijkheid hebben geboden om bijna elke optie te integreren. Alleen de eigenaar van de data bepaalt wie toegang heeft tot informatie; de relatie tussen de eigenaar en de consument wordt gereguleerd door slimme contracten. Deze nuance garandeert een soepel en transparant proces van verkoop (en aankoop) van data.

Streamr DATA-token is niet voor niets op Ethereum – deze blockchain heeft zijn betrouwbaarheid en efficiëntie al bewezen. Alle betalingsgegevens worden vastgelegd in de blockchain, die zorgt voor gebruikersidentificatie en gegevensbescherming.