Coins

Stratis

Wat is Stratis (STRAX)?

Stratis is een blockchain-as-a-service-platform dat verschillende producten en diensten voor ondernemingen biedt, denk hierbij aan:

  • Het lanceren van private sidechains
  • Het uitvoeren van volledige knooppunten
  • Het ontwikkelen en implementeren van slimme contracten
  • Een platform voor het aanbieden van initiële munten en een identiteitsbewijstoepassing.

Het bedrijf biedt ook cryptocurrency-portefeuilles en blockchain-adviesdiensten.

Stratis exploiteert zijn eigen blockchain, mogelijk gemaakt door een native token, STRAX. Dit wordt gebruikt om diensten aan te schaffen en uit te voeren. Denk hierbij aan het uitvoeren van slimme contracten, betalen voor sidechains en staking als onderpand om een Masternode te bedienen. (Een knooppunt op het netwerk dat een specifieke behoefte biedt dienst).

Het platform werd voor het eerst aangekondigd in juni 2016 en gelanceerd in augustus 2016. In november 2020 implementeerde Stratis een nieuwe blockchain die STRAX gebruikt in plaats van zijn vorige STRAT-token.

Wie zijn de grondleggers van Stratis?

Stratis Group Ltd., het bedrijf achter het Stratis-platform, werd in 2016 opgericht door Chris Trew. Hij startte het bedrijf met als doel een op ondernemingen gericht blockchain-platform te ontwikkelen. Volgens Trew ontbrak dit op dat moment in de markt. Hij besloot het platform te baseren op het Bitcoin-protocol, in de overtuiging dat Bitcoin dominant zou worden in de crypto-ruimte. Dit betekent dat de codebasis in de loop van de tijd consequent zou worden verbeterd.

Voordat hij met Stratis begon, had Trew een achtergrond in bedrijfsinformatietechnologie. Hij leerde zichzelf de programmeertaal C# en werkte 10 jaar in verschillende IT-functies in de juridische, luchtvaart- en publieke sector, evenals bij financiële instellingen zoals Barclays. Hij exploiteerde ook een internetmarketing- en zoekmachineoptimalisatiebedrijf.

Binnen de crypto- en blockchain-industrie was Trew een vrijwillige ontwikkelaar voor het cryptocurrency-project Blitz en het sociale netwerkplatform The Viral Exchange.

Wat maakt Stratis uniek?

Volgens de whitepaper is het Stratis BaaS-platform ontworpen voor financiële dienstverleners en andere ondernemingen. Dat om de op blockchain gebaseerde applicaties te testen, ontwikkelen en implementeren op een manier die de overhead- en beveiligingsproblemen van het exploiteren van hun eigen netwerken vermijdt. Stratis biedt bedrijven de mogelijkheid om geautoriseerde, private sidechains uit te voeren die communiceren met de primaire keten. Dit evenals om gedecentraliseerde applicaties te hosten, slimme contracten te lanceren en verschillende tools voor privacy- en identiteitsverificatie te gebruiken. De whitepaper betoogt dat deze aanpak bedrijven de vrijheid geeft om hun platforms volledig aan te passen. Het aanpassen is mogelijk zonder de beperking van een grote blockchain, zoals Bitcoin of Ethereum.

Stratis heeft zakelijke partnerschappen aangekondigd met onder andere softwaregigant Microsoft, technologie-marktonderzoeksbureau International Data Corporation en farmaceutisch blockchain-ontwikkelingsbedrijf MediConnect. Daarnaast heeft het professionele atleten gesponsord om de bekendheid van het platform te vergroten.

November 2020 lanceerde de nieuwe op STRAX gebaseerde blockchain. Stratis onthulde een bijgewerkte roadmap voor ontwikkeling voor eind 2020 en de eerste helft van 2021. Het omvat:

  • Interoperabiliteit met Ethereum
  • Een Internet of Things-softwareontwikkelingskit
  • Een gedecentraliseerde financiële softwarebibliotheek
  • De lancering van een gedecentraliseerde autonome organisatie en meer.

Hoeveel STRAX tokens zijn er in omloop?

Stratis lanceerde zijn eerste STRAT-token met een totale voorraad van 98 miljoen. Hiervan werd 84 miljoen STRAT (85,7%) verkocht tijdens een initiële muntaanbieding die eindigde in juli 2016 en 915 BTC opbracht. Op dit moment was dat bijna $600.000 waard aan Bitcoin. Van de resterende voorraad was 8 miljoen STRAT (8,2%) gereserveerd voor het Stratis-team. Ook ging 2 miljoen STRAT (2%) naar adviseurs en partners en 4 miljoen STRAT (4,1%) voor premies en campagnes.

In oktober 2020 startte Stratis een token-swapproces voor STRAT-houders om hun tokens in te wisselen voor STRAX in een één-op-één-verhouding. Als onderdeel van de overgang werd 25 miljoen STRAX nieuw geslagen, waarvan 8,125 miljoen STRAX gereserveerd was voor de Stratis Foundation, 6,375 miljoen STRAX voor netwerkstimulering, 5,5 miljoen STRAX voor bedrijfsstimulering en 5 miljoen voor de Stratis DAO. De tokens worden in de loop van vijf jaar uitgegeven.

Nieuwe STRAX wordt geïntroduceerd via een proof-of-stake mining-proces en elk blok levert een blokbeloning op van 18 STRAX, waardoor het jaarlijkse inflatiepercentage rond de 10% komt te liggen. De helft van de blokbeloning wordt toegekend aan de blokproducent, terwijl de andere helft naar de Cirrus-zijketen wordt gestuurd en wordt gedistribueerd naar blokproducerende masternodes.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het Stratis-netwerk is beveiligd via het PoS-consensusprotocol waarin knooppunten STRAX moeten inzetten om deel te nemen aan het blokvalidatieproces, en hoe meer STRAX ingezet, hoe groter de kans dat ze een blok kunnen creëren. Volgens Stratis maakt dit het netwerk veiliger omdat hoe meer STRAX een gebruiker inzet, hoe kleiner de kans is dat ze het netwerk willen manipuleren, omdat ze het risico lopen hun inzet te verliezen of de waarde van hun inzet te doen kelderen. Een meerderheid van de knooppunten moet het erover eens zijn dat een transactie nauwkeurig is om aan de blockchain te kunnen worden toegevoegd.

Met de lancering van zijn op STRAX gebaseerde blockchain in november 2020, kondigde Stratis nieuwe beveiligingsverhogende functies aan, waaronder de mogelijkheid om “cold-stake” — STRAX uit te zetten via een offline, cold wallet — wat volgens Stratis het netwerk zal vergroten beveiliging door meer gebruikers in staat te stellen deel te nemen aan het consensusproces. Het meldde ook dat het Segregated Witness of SegWit zou activeren, wat de transactiebeveiliging zal verhogen omdat transactie-ID’s niet langer kneedbaar zijn.

Hoewel Stratis een privébedrijf is, is de codebase van de blockchain open source, wat betekent dat het beschikbaar is voor community-audit.