Coins

Storj

Storj, uitgesproken als "opslag", is een open-source cloudopslagplatform. Kortom, het gebruikt een gedecentraliseerd netwerk van knooppunten om gebruikersgegevens te hosten. Het platform beveiligt ook gehoste gegevens met behulp van geavanceerde codering.

Wat is Storj?

In een witboek dat in december 2014 werd gepubliceerd, werd Storj voor het eerst als concept aan de wereld voorgesteld. Het zou een gedecentraliseerd peer-to-peer versleuteld cloudopslagplatform worden.

Twee jaar later verscheen een bijgewerkt witboek. Hier werd een gedecentraliseerd netwerk beschreven. (Gebruikers die opslagruimte in de cloud nodig hebben, verbinden met degenen die ruimte op de harde schijf te verkopen hebben). Het platform is eind 2018 gelanceerd.

Mensen met ruimte op de harde schijf en een goede internetverbinding kunnen deelnemen aan het netwerk. Ze worden een eenheid in het netwerk, een knooppunt genoemd. Ruimteaanbieders worden beloond met Storj-tokens.

Wie zijn de oprichters van Storj?

Storj is in mei 2014 opgericht door Shawn Wilkinson. Wilkinson was een softwareontwikkelaar gevestigd in Atlanta. Hij zag hoe blockchain-technologie kon worden gebruikt om een ​​gedecentraliseerd cloudopslagnetwerk te bouwen.

Samen met zijn medeoprichter, John Quinn, verscheen eind 2014 de eerste whitepaper. Sindsdien zijn het concept en de details veranderd. De huidige versie van Storj, V3, is medio 2019 gelanceerd.

Quinn was niet alleen een blockchain-enthousiasteling, maar had ook een uitgebreide achtergrond in bedrijfsontwikkeling. Voordat hij zijn eigen projecten oprichtte (waaronder Storj) was hij betrokken bij de investeringsbanksector. Het concept werd uiteindelijk opgenomen als een bedrijf – Storj Labs Inc. in mei 2015.

Bij de oprichting van het bedrijf was Wilkinson CEO. Later trad hij af om een ​​meer ervaren hand het stuur over te laten nemen, met Ben Golub momenteel als CEO. Wilkinson is nu de Chief Strategy Officer (CSO), terwijl Quinn zowel de Chief Revenue Officer (CSO) als een lid van de raad van bestuur van het bedrijf is.

Het platform was in staat om in 2014 910 bitcoin ter waarde van ongeveer $ 460.000 op te halen in een openbare crowd-sale. Ze haalden drie jaar later $ 3 miljoen op in een startfinancieringsronde en hielden vervolgens een symbolische verkoop, wat datzelfde jaar nog eens $ 30 miljoen opleverde.

Wat maakt Storj uniek?

Als gedecentraliseerd cloudopslagnetwerk is Storj in meer dan één opzicht uniek. Ten eerste draait Storj, in tegenstelling tot traditionele cloudopslagoplossingen die gegevens opslaan in enorme datacenters, op een netwerk van duizenden onafhankelijke computers.

Iedereen met een paar extra terabytes aan ruimte kan een node op het platform worden door Tardigrade te installeren. Het enige dat nodig is, is een sterke en consistente internetverbinding.

Door de efficiëntie van het netwerk betalen hosts veel minder voor de opslag van hun gegevens dan bij het gebruik van traditionele cloudopslagdiensten.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Aanvankelijk werden ongeveer 500 miljoen $Storj-tokens geslagen op de Ethereum-blockchain. Nadat Storj Labs een symbolische verkoop organiseerde, werden 75 miljoen hiervan verbrand. Nu zijn de totale tokens die in omloop zijn net iets minder dan 425 miljoen.

In 2017, vóór de tokenverkoop, sloot het bedrijf 245 miljoen tokens op in een reserve. Bij de tokenverkoop zelf werden 70 miljoen tokens in omloop gebracht.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Storj Labs Inc. gebruikt zijn Tardigrade-software die op knooppuntcomputers is geïnstalleerd om gebruikersgegevens te creëren en te beveiligen. Dit netwerk van anonieme knooppunten neemt de noodzaak weg om cloudopslagserviceproviders te vertrouwen om de privacy van onze gegevens te beschermen.

Het systeem is ook peer-to-peer versleuteld, wat betekent dat elk bestand wordt versleuteld voordat het wordt verspreid naar het netwerk van onafhankelijke hosts. Elk knooppunt ontvangt slechts een willekeurig fragment van een heel bestand met decoderingssleutels verdeeld over elk knooppunt en de host, waardoor het bijna onmogelijk wordt om te hacken.

Node-operators worden beloond voor het hosten van gegevens en bevestigen de veiligheid en retentie van de gehoste bestanden willekeurig in een proces dat in de cryptowereld bekend staat als mining (PoW). Hiervoor wordt het Storj-token gebruikt. Individuen of organisaties die hun gegevens op het netwerk willen opslaan, verstrekken de Storj-tokens die aan knooppunten worden betaald

Dit systeem zorgt ervoor dat gebruikersgegevens worden beschermd tegen hacks en andere kwaadaardige aanvallen. Het neemt ook het risico weg van het opslaan van gegevens in een paar geïsoleerde gegevensopslageenheden – die kunnen worden onderworpen aan een geplande, gecoördineerde aanval, wat kan leiden tot massaal verlies van gebruikersgegevens.