Coins

Stellar

Stellar (XLM) is een peer-to-peer (P2P) gedecentraliseerd netwerk dat in 2014 is opgericht door The Stellar Development Foundation of Stellar.org.

Wat is Stellar (XLM)?

Stellar is in 2015 officieel gelanceerd met als doel de financiële systemen van de wereld met elkaar te verbinden en een protocol voor betalingsproviders en financiële instellingen te waarborgen. Het platform is ontworpen om financiële middelen snel en betrouwbaar te verplaatsen tegen minimale kosten. Stellar verbindt mensen, banken, betalingsverwerkers en stelt gebruikers in staat om meerdere soorten cryptovaluta te creëren, verzenden en verhandelen.

De basis van het netwerk is de eigen digitale valuta – XLM of Lumens. XLM fungeert als tussenvaluta voor operaties en wordt ook gebruikt om transactiekosten te betalen. Hoe het werkt: het protocol converteert geld in enkele seconden, eerst naar XLM en vervolgens naar de gevraagde valuta.

Hoe werkt het?

Het Stellar-betalingsprotocol is gebaseerd op gedistribueerde grootboektechnologie – een open-sourceontwikkeling, eigendom van de gemeenschap en gedistribueerd door de gemeenschap. Het crypto-activum van het Stellar-platform helpt bij grensoverschrijdende transacties en lost de problemen van hoge vergoedingen en trage procedures op. XLM is meer gericht op het helpen van individuen bij het overmaken van geld dan op instellingen. Zo biedt Stellar toegang tot financiële systemen en kunnen mensen snel en goedkoop geld over de hele wereld sturen.

Bovendien dient Stellar als een gedecentraliseerde beurs en marktplaats, met een ingebouwd orderboek dat het eigendom van Stellar-activa volgt. Platformgebruikers kunnen koop-/verkooporders beheren, evenals hun favoriete activa selecteren en instellen in schikkingen. XLM is een ingebouwde munt die transactiekosten helpt verlagen.

Het netwerk handhaaft een hoog beveiligingsniveau. XLM-houders moeten minimaal één token hebben om actief te blijven op het netwerk. Deze nuance vervult een wereldwijd doel: de uitvoering van netwerktransacties efficiënt en met minimale tijdskosten. Bovendien biedt Lumens bescherming tegen overstromingsaanvallen door microtransacties te duur te maken voor hackers zonder kans op winst, waardoor Stellar Network wordt beschermd tegen ernstige bedreigingen.

Doelgroep

De doelgroep van Stellar zijn de inwoners van ontwikkelingslanden, gewone gebruikers die via snelle, eenvoudige en goedkope transacties toegang krijgen tot de wereldeconomie. Stellar Network maakt uitgebreid gebruik van Lumens om live convectie te produceren en om contant geld in meerdere valuta’s te verzenden; valuta wordt verzonden vanaf één peer en de ontvanger kan het bedrag in een andere valuta ontvangen. Deze functie is handig wanneer een transactie wordt gedaan tussen valuta’s zonder veel verhandelde paren.

Ondersteuning voor transacties in meerdere valuta’s is een ander concurrentievoordeel van Stellar, en de mogelijkheid voor transacties in verschillende valuta’s heeft de processen met buitenlandse activiteiten alleen maar verbeterd. Bovendien zijn stabiele snelheid en lage transactiekosten een voorrecht dat gebruikers ontvangen.

Deze functionaliteit wordt mogelijk gemaakt door een ontwikkeling genaamd Anchors (een brug tussen verschillende valuta’s en het netwerk), die de uitwisseling binnen het netwerk vereenvoudigt en het hele proces helpt versnellen.

Samengevat

Samengevat omvatten de voordelen van Stellar (XLM):

Eenvoud: zowel met betrekking tot het vereenvoudigde valutawisselproces als het gemak van gebruikerstoegang. Dankzij XLM worden alle transacties naadloos uitgevoerd voor zowel de verzender als de ontvanger. En om lid te worden van Stellar Network hebben retailgebruikers alleen een stabiele internetverbinding en Lumen-software nodig;

Decentralisatie: De Stellar-database is open-source. Geen enkele autoriteit controleert de beweging van Lumens. Transacties worden geautoriseerd door de community, de gegevens worden opgeslagen op de blockchain en iedereen kan het controleren;

Hoge snelheid van overdracht en transactiebevestiging (gefaciliteerd door het Stellar-consensusmechanisme). De transactietijd is ongeveer 3-5 seconden wat sneller is dan de meeste bankoverschrijvingen en grensoverschrijdende betalingen. Stellar Blockchain kan duizenden transacties per seconde ondersteunen, wat het mogelijk maakt om slimme contracten en multi-signatures te gebruiken;

Lage vertaalkosten in vergelijking met alternatieve methoden: Stellar Blockchain heeft een jaarlijkse inflatie van 1%, wat een vast bedrag is.

Simpel gezegd, Stellar is een open netwerk waarmee geld kan worden verplaatst en opgeslagen. Toen het in juli 2014 werd uitgebracht, was een van de doelen het stimuleren van financiële inclusie door de wereld zonder banken te bereiken – maar kort daarna verschoof de prioriteit naar het helpen van financiële bedrijven om met elkaar in contact te komen via blockchain-technologie.

De native token van het netwerk, lumen, dient als een brug die het goedkoper maakt om activa over de grenzen heen te verhandelen. Dit alles is bedoeld om bestaande betalingsproviders uit te dagen, die vaak hoge tarieven vragen voor een vergelijkbare dienst.

Als dit allemaal bekend klinkt, is het vermeldenswaard dat Stellar oorspronkelijk was gebaseerd op het Ripple Labs-protocol. De blockchain is gemaakt als resultaat van hard fork en de code is vervolgens herschreven.

Wie zijn de oprichters van Stellar?

Jed McCaleb richtte Stellar op met de advocaat Joyce Kim nadat hij Ripple in 2013 had verlaten vanwege meningsverschillen over de toekomstige richting van het bedrijf.

Bij het uitleggen van de grondgedachte achter Stellar in september 2020, vertelde McCaleb aan CoinMarketCap: “Het hele oorspronkelijke ontwerp van Stellar is dat je fiat-valuta’s en andere soorten waardevormen parallel met elkaar en met crypto-activa kunt laten lopen. Dit is super belangrijk om dit spul mainstream te maken.

Het doel van McCaleb is om ervoor te zorgen dat Stellar mensen een manier kan bieden om hun fiat naar crypto te verplaatsen – en de wrijving weg te nemen die mensen normaal gesproken ervaren wanneer ze geld over de wereld sturen.

Hij is momenteel de CTO van Stellar en medeoprichter van de Stellar Development Foundation. Deze organisatie zonder winstoogmerk heeft tot doel “het economische potentieel van de wereld te ontsluiten door geld meer vloeibaar te maken, markten meer open te maken en mensen mondiger te maken.”

Wat maakt Stellar uniek?

Kosten zijn voor velen een struikelblok. Hoge kosten bij het doen van grensoverschrijdende betalingen zijn echter niet alleen exclusief voor op fiat gebaseerde betalingsoplossingen zoals PayPal – het is ook bekend dat transactiekosten door het dak gaan op de Bitcoin- en Ethereum-blockchains vanwege congestie.

Stellar is uniek omdat elke transactie slechts 0,00001 XLM kost. Gezien het feit dat één eenheid van deze cryptocurrency op het moment van schrijven slechts een paar cent kost, helpt dit ervoor te zorgen dat gebruikers meer van hun geld behouden.

Er zijn maar weinig blockchain-projecten die partnerschappen hebben weten te sluiten met technologiebedrijven van grote merken en fintech-bedrijven. Een paar jaar geleden werkten Stellar en IBM samen om World Wire te lanceren, een project waarmee grote financiële instellingen transacties konden indienen bij het Stellar-netwerk en transacties konden uitvoeren met behulp van bridge-activa zoals stablecoins.

Stellar’s Focus Blockchain-aangedreven betalingsdiensten

SDF heeft ook een reeks andere partnerschappen die het onlangs heeft bereikt, waaronder Flutterwave, Nium, WhiteBIT, Coinme, Mercado Bitcoin en OKCoin. Het werkt ook samen met overheidsinstanties, waaronder de centrale banken van Brazilië, Oekraïne en Indonesië, evenals de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).

De partnerschappen zijn allemaal in overeenstemming met de roadmap van Stellar voor 2022, die het uit 2021 heeft overgenomen, om de wereldwijde acceptatie van cryptocurrencies in traditionele grensoverschrijdende betalingskringen te verbeteren. De roadmap bepaalt ook dat het netwerk zijn gereedheid voor toekomstige capaciteiten zou testen die gericht zijn op vertrouwen-geminimaliseerde innovatie op basis van interoperabiliteit en inclusie.

Hoeveel XLM tokens zijn er in omloop?

Tijdens de lancering van het Stellar-netwerk in 2015 waren er 100 miljard XLM beschikbaar. Op dit moment bedraagt ​​het totale aanbod 50 miljard XLM en het circulerende aanbod is momenteel 20,7 miljard.

In 2019 kondigde de Stellar Development Foundation aan dat het meer dan de helft van het aanbod van cryptocurrency verbrandde. Dit betekent dat het nu ongeveer 30 miljard XLM beheert. Hoewel een deel van dit kapitaal bestemd is voor marketing en het helpen ontwikkelen van de organisatie, is ongeveer een derde gereserveerd voor investeringen in andere blockchain-ondernemingen.

De stichting legde uit waarom deze drastische stap was genomen – en beloofde in de toekomst geen XLM meer te verbranden – en legde uit: “SDF kan slanker zijn en het werk doen waarvoor het is gemaakt met minder lumen… Die 55,5 miljard lumen gingen niet om de acceptatie van Stellar te vergroten.”