Coins

Stacks

Wat is Stacks (STX)?

Stacks is een Bitcoin Layer voor slimme contracten; het stelt slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties in staat om Bitcoin als activa te gebruiken. Ook zijn transacties op de Bitcoin-blockchain af te wikkelen.

Bitcoin is het grootste, meest waardevolle en meest duurzame gedecentraliseerde bezit. De Stackslaag ontgrendelt $ 500 miljard aan BTC-kapitaal met behulp van de Bitcoin L1 als afwikkeling voor gedecentraliseerde applicaties.

Stacks heeft kennis van de volledige Bitcoin-status. Dit hebben zij dankzij de Proof of Transfer-consensus en Clarity-taal, waardoor het op elk moment uit Bitcoin kan lezen.

Alle transacties op de laag worden automatisch gehasht en afgerekend op de Bitcoin L1. Stacks-blokken worden beveiligd door 100% Bitcoin-hashpower. Om Stacks-blokken/transacties opnieuw te ordenen, moet een aanvaller Bitcoin opnieuw ordenen.

Wie zijn de grondleggers van Stacks?

Het project begon in 2017 toen oprichter Ali Muneeb zijn doctoraat afrondde. Zijn proefschrift legde de basis voor de Stacks-laag voor Bitcoin, de originele whitepaper uitbracht en $ 50 miljoen ophaalde. Voordien bouwde het vroege team protocollen en apps op Bitcoin L1 voordat ze in 2017 aan het project begonnen te werken. Enkele vroege visies van het project worden weergegeven in deze TEDx-talk.

In 2019 was er de allereerste SEC-gekwalificeerde tokenaanbieding (zie WSJ-artikel) voor het grote publiek, inclusief de VS. Het volledige aanbodmateriaal onthulde alles en nog wat over het project/bedrijf/mensen.

2018-2020 was het team druk bezig met het uitbouwen van de infrastructuur – het is een programmeerlaag voor Bitcoin (het werkt als een blockchain met cross-chain consensus met Bitcoin) en Clarity lang, een veilige taal. Sommige technische middelen zijn hier.

Wat maakt Stacks uniek?

  • Als Bitcoin-laag voor slimme contracten heeft Stacks de volgende innovaties die het uniek maken:
  • In de aanstaande release van Stacks zullen Stacks worden beveiligd door de volledige hash-kracht van Bitcoin, waardoor het Bitcoin-finaliteit krijgt.
  • Stacks zal binnenkort een nieuwe ondersteunde Bitcoin hebben die 1:1 wordt ondersteund met BTC op Bitcoin L1, en die op een gedecentraliseerde manier in en uit de Stacks-laag kan worden verplaatst.
  • Het nieuwe 1:1 door Bitcoin ondersteunde activum, sBTC genaamd, stelt Stacks slimme contracten in staat om naar Bitcoin te schrijven.
  • Het project ondersteunt atomaire BTC-swaps en activa die eigendom zijn van BTC-adressen.
  • Het netwerk gebruikt de programmeertaal Clarity voor veilige, beslisbare contracten.
  • Stacks heeft kennis van de volledige Bitcoin-status, dankzij Proof of Transfer en Clarity, waardoor het op elk moment uit Bitcoin kan lezen.
  • Ten slotte is het netwerk een schaalbare laag die snelle transacties mogelijk maakt die op Bitcoin worden afgewikkeld.

Hoeveel STX tokens zijn er in omloop?

De cryptocurrency heeft een vooraf gedefinieerd toekomstig aanbod dat tegen het jaar 2050 ongeveer 1.818 miljoen STX bereikt. Het Stacks-ecosysteem is een verzameling van onafhankelijke entiteiten, ontwikkelaars en leden van de gemeenschap die werken aan het bouwen van een internet dat eigendom is van gebruikers op Bitcoin. Geen enkele entiteit in de ruimte heeft >10% van de circulerende STX-voorraad. Zelfs de vroege investeerders/entiteiten hebben over het algemeen minder dan 5% in handen. Deze statistieken zijn zelfgerapporteerd en afkomstig van on-chain-gegevens en worden in de loop van de tijd natuurlijk bijgewerkt.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het netwerk gebruikt de Bitcoin-blockchain als basislaag. Als een op Proof of Work (PoW) gebaseerde blockchain gebruikt Bitcoin de gecombineerde inspanningen van duizenden miners en nodes om het netwerk te beschermen tegen aanvallen door het computationeel en economisch onhaalbaar te maken om het netwerk te ondermijnen.

Bovendien introduceert het netwerk zijn eigen consensusmodel, bekend als proof-of-transfer (PoX), een nieuw mining-mechanisme dat ervoor zorgt dat gebruikers de basisvaluta (BTC) overmaken om STX te minen – waarmee de beveiliging van de Stacks effectief wordt opgestart. blockchain met behulp van BTC.