Coins

Shiba Inu

Wat is SHIBA INU (SHIB)?

Er was eens een heel bijzondere hond. Die hond was een Shiba Inu, en deze hond inspireerde miljoenen mensen over de hele wereld om geld te investeren in penningen met de afbeelding van de hond erop.

Volgens de SHIBA INU-website is SHIB de “DOGECOIN KILLER” en staat het vermeld op hun eigen ShibaSwap, een DEX. De Shiba Inu-munt is in augustus 2020 anoniem gemaakt onder het pseudoniem “Ryoshi”. Ryoshi zegt over zichzelf dat hij niemand is. Hij noemt zichzelf onbelangrijk en dat de pogingen om zijn identiteit te ontmaskeren, zelfs als dat lukt, teleurstellend zouden zijn.

Deze meme-munt won snelheid en waarde toen een gemeenschap van investeerders werd aangetrokken door de schattige charme van de munt. Dit ging in combinatie met koppen en tweets van persoonlijkheden als Elon Musk en Vitalik Buterin. Lang werd aangenomen dat Vitalik Buterin de grondlegger was van Shiba Inu. Hij ontkende echter dergelijke geruchten op de Lex Fridman-podcast op 5 juni 2021.

Shiba Inu wil de op Ethereum gebaseerde tegenhanger zijn van het op Srypt gebaseerde mining-algoritme van Dogecoin.

Shiba Inu en het SHIB-token maken deel uit van een zwerm cryptocurrencies met hondenthema waaronder:

 • Baby Dogecoin (BabyDoge),
 • Dogecoin (DOGE),
 • JINDO INU (JIND),
 • Alaska Inu (LAS)
 • Alaskan Malamute Token (LASM)

Deze minder gewaardeerde tokens hebben investeerders aangetrokken die de Dogecoin-pomp van 0,0002 naar bijna 0,75 USD hebben gemist.

Copycats

Het succes van Shiba leidde tot een lawine van copycats, zoals BitShiba, Shiba Fantom, Shibalana, King Shiba, SHIBAVAX, Captain Shibarrow, SHIBA2K22, SpookyShiba en talloze anderen. In totaal zijn er mogelijk meer dan 100 Shiba Inu-exemplaren, en het aantal blijft constant stijgen.

Op 17 september 2021 plaatste Coinbase, de grootste in de VS gevestigde cryptobeurs, Shiba Inu op hun platform. Dit nieuws zorgde ervoor dat de Shiba Inu-prijs in de volgende twee dagen met meer dan 40% steeg. Hierdoor kwam het meme-hondentoken weer in de schijnwerpers te staan.

Shiba Inu heeft sindsdien ook meer belangstelling getrokken van andere beurzen. Bitso, Mexico’s grootste cryptocurrency-uitwisseling, kondigde in september aan dat SHIB op zijn beurs zou gaan handelen. Giottus, een Indiase cryptobeurs, heeft hetzelfde aangekondigd. Bitstamp, de grootste cryptobeurs in Europa, zei dat het Shiba Inu begin 2022 op de lijst zou zetten voor handel. Korbit, een Zuid-Koreaanse beurs, werd de eerste beurs van het land die het SHIB-token in 2021 op de lijst zette.

Wie zijn de oprichters van SHIBA INU?

Het SHIBA INU WoofPaper heeft drie redenen waarom hun team SHIB heeft gemaakt:

 • “We begonnen vanaf nul, met nul.”
 • “De briljante geesten achter Shib hadden nog nooit eerder samengewerkt.”
 • “We houden van Shiba Inu-honden.”

De anonieme maker van de Shiba Inu-munt staat bekend als “Ryoshi”. Er is echter heel weinig bekend over de mysterieuze oprichter van de cryptocurrency met hondenthema. Dit is hetzelfde geval als de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

In zijn blog RYOSHI RESEARCH karakteriseert hij zichzelf als “gewoon een of andere kerel zonder betekenis die op een toetsenbord tikt”. Ryoshi zei dat er in projecten meestal verschillende rollen zijn, zoals een CEO, een ‘techneut’ en een stappenplan. Dat resulteert in ‘iemand waar het plebs over kan zeuren’. Hij benadrukt dat bij Shiba niemand verantwoordelijk is en onderstreept dat hij tot op de dag van vandaag 0 SHIB bezit. Om deze reden kan Ryoshi ‘puur en onbevooroordeeld’ zijn en ‘op andere manieren’ voldoening krijgen van Shiba.

Er wordt gespeculeerd dat Vitalik Buterin achter de aanvankelijke liquiditeit zat die hielp bij het opzetten van de liquiditeit van Shiba Inu op Uniswap. Volgens Ryoshi had hij “een fren” die hij ontmoette bij Devcon in Osaka en die hem 10 ETH stuurde om het liquiditeitspaar op Uniswap op te zetten. Ryoshi verklaarde ook dat Shiba Inu een experiment was in gedecentraliseerde gemeenschapsopbouw, en daarom wees hij alle verzoeken en pitches van influencers van verschillende uitwisselingen die hij ontving af. Zijn “taak” is om het merk te verdedigen en suggesties te doen, hoewel hij dat zeer spaarzaam doet, aangezien zijn laatste blogbericht dateert van mei 2021.

Wat maakt SHIBA INU uniek?

De SHIBA INU-website nodigt door honden geïnspireerde artiesten van over de hele wereld uit om de “artistieke Shiba-beweging” te bevorderen terwijl ze hun SHIBA INU-gemeenschap op de NFT-markt brengen. SHIBA INU heeft ook een campagne opgezet met behulp van Amazon Smile om donaties in te zamelen om echte, levende Shiba Inu-honden te redden met de Shiba Inu Rescue Association.

Na aanvankelijk slechts één van de vele meme-munten te zijn geweest, schoot Shiba Inu omhoog naar populariteit nadat Vitalik Buterin beroemd was om zijn deel van de SHIB-voorraad te verbranden. Ryoshi had Buterin 50% van de SHIB-voorraad gegeven, waarbij hij aankondigde dat “zolang Vitalik ons ​​niet lastigvalt”, Shiba Inu in orde zou zijn.

Buterin besloot echter 90% van zijn aandeel te verbranden, dat later miljarden waard zou zijn geweest dankzij de stijgende waarde van SHIB. De overige 10% werd naar een goed doel gestuurd, evenals ongeveer 50 biljoen SHIB meer dat Vitalik had gedoneerd aan een COVID-19-hulpfonds. Hij verklaarde dat hij niet “een locus of power” wilde zijn en gaf de tokens dus weg. Dit resulteerde in een tijdelijk waardeverlies voor SHIB, waarvan het token later werd hersteld nadat de gemeenschap overeenstemming had bereikt over een regeling met het betreffende goede doel.

Ryoshi’s doel

Ryoshi’s doel voor Shiba Inu was om te zien of een eeuwigdurende gedecentraliseerde organisatie zou kunnen werken zonder centraal leiderschap. In een blogpost merkte Royshi op dat de breuk veroorzaakt door de symbolische donatie van Buterin de gemeenschap sterker maakte en haar in staat zou stellen de beweging verder te verspreiden en te decentraliseren. Zijn visie voor het kernecosysteem is om zijn nut uit te oefenen terwijl de Shiba Inu-eigen stablecoin de geglobaliseerde uitwisseling van waarde wordt.

In oktober 2021 schoot SHIB omhoog door het nieuws van een mogelijke Robinhood-notering en draaide kort Dogecoin om om de meest gewaardeerde meme-munt te worden op basis van marktkapitalisatie. Tot nu toe heeft Robinhood SHIB niet vermeld, ondanks een petitie met meer dan 500.000 handtekeningen die hierom vroegen. Christine Brown, directeur van Robinhood, prees de inspanningen van de Shiba Inu-gemeenschap en zei dat een van haar favoriete dingen was om te zien hoe ze met de gemeenschap in contact kwamen om hun wensen kenbaar te maken. Robinhood zou echter prioriteit geven aan veiligheid boven de “kortetermijnwinst” van een nieuwe tokenlijst en heeft Shiba Inu-fans sindsdien laten wachten.

Prijsstijging

De prijsstijging van oktober 2021 heeft een beroemde miljardair geslagen, toen een portemonnee werd ontdekt die in de zomer van 2020 voor $ 8.000 aan SHIB had gekocht, wat meer dan $ 5,7 miljard waard was tegen de hoogste waardering ooit van SHIB. De eigenaar van de portemonnee is niet vastgesteld, hoewel de persoon enkele weken na de prijsexplosie een deel van zijn fortuin naar andere portemonnees lijkt te hebben gestuurd.

De prijsstijging leidde ook tot een grotere acceptatie bij tokenhouders. WhaleStats verzamelde gegevens van de grootste ETH-portemonnees en ontdekte dat SHIB meer dan 20% vertegenwoordigt van de gecombineerde marktaandelen van alle ERC-20-tokens die worden gehouden door Ethereum-walvissen. CRO was een verre tweede met slechts 5%. SHIB overtrof ook de grens van één miljoen houders na zijn recordhoogte.

Bovendien begonnen detailhandelaren SHIB in toenemende mate als betaalmiddel te gebruiken vanwege de populariteit ervan bij kleine investeerders. De Amerikaanse elektronicaretailer Newegg voegde SHIB begin december 2021 toe, in samenwerking met cryptobetalingsplatform BitPay om betalingen in SHIB te ontgrendelen. Dit volgde op de acceptatie van SHIB door meer dan 500 handelaren, volgens het betalingsbedrijf CoinGate, waarbij zelfs de door Samsung gesteunde aanbieder van digitale portemonnees, ZenGo, SHIB aan zijn opties toevoegde en een restaurant in Parijs het als betalingsoptie accepteerde. Op een gegeven moment riep de Shiba Inu-gemeenschap McDonald’s op om Shiba Inu te accepteren, hoewel de inspanningen op sociale media uiteindelijk te kort kwamen.

Een belangrijke reden voor de stijgende prijs van SHIB was een voortdurende inspanning van de SHIB-gemeenschap om een ​​hulpprogramma voor het Shiba Inu-token te bouwen en de daaropvolgende opkomst van een volledig Shiba Inu-ecosysteem.

ShibaSwap

ShibaSwap is de aangewezen DEX van de munt die begon als een vork van Sushiswap die, in de woorden van Ryoshi, zijn “eigen kleine wendingen en elementen” heeft. Bovendien is Shiba Inu ook van plan om SHI te ontwikkelen, wat de “wereldwijde uitwisseling van waarde voor plebs” zal zijn, een algoritmische stablecoin gekoppeld aan één cent in plaats van één dollar zoals de meeste andere stablecoins. De lancering is gepland na de Shiba laag-twee-oplossing genaamd Shibarium, en Ryoshi stelt zich voor dat SHI op een vergelijkbare manier zal werken als DAI. Op die manier zou SHI onderpand hebben als backstop die het zou terugdringen tot één cent als de koppeling verloren zou gaan.

Volgens Ryoshi is het einddoel dat SHI een wereldwijd stabiele valuta wordt “die plebs in alle landen kunnen gebruiken als waardeopslag en als betaalmiddel.”

Naast SHI is er een financieel ecosysteem gepland, en SHI zou worden toegevoegd als een gewogen poolpaar op Curve. In dat geval verwacht Ryoshi dat vorken van de belangrijkste DeFi-protocollen in het Shiba Inu-ecosysteem verschijnen, waarvoor een onveranderlijke brug nodig is om te functioneren.

Shiba zou ook beginnen met het organiseren van gelokaliseerde bijeenkomsten en een eenmaal per jaar gehouden ShibaCon-conventie die zou worden georganiseerd op een gemakkelijk toegankelijke locatie in een land zonder onderdrukkende visumbeperkingen “ter wille van inclusiviteit voor het wereldwijde plebs”.

Een onmiddellijke verandering die Shiba Inu heeft doorgevoerd, is het verhogen van tokenverbrandingen, die begin 2022 tot hernieuwde belangstelling voor de token hebben geleid. Bigger Entertainment, een crypto-platenlabel dat merchandise, NFT’s en concertkaartjes verkoopt, organiseerde een SHIB-brandfeest waarbij meer dan 239 miljoen SHIB tijdens Kerstmis. In totaal heeft het team sinds eind oktober bijna een miljard SHIB verbrand.

SHIB: De Metaverse en Shibarium

Terwijl ze op zoek waren naar uitbreiding van het nut van SHIB, introduceerde het ontwikkelingsteam een ​​metaverse. Het virtual reality project aangedreven door niet-fungibele tokens (NFT’s). Hier kunnen gebruikers percelen digitale landen slaan met behulp van ETH of het equivalente bedrag in SHIB-tokens. Interessant is dat andere Shiba Inu-gerelateerde tokens – BONE en LEASH – ook verschillende rollen zullen spelen als verschillende fasen van de metaverse tot leven komen.

Volgens het team is het doel om een ​​leuke, meeslepende en interactieve omgeving te creëren waar gebruikers kunnen verkennen, passief inkomen kunnen verdienen en in-game bronnen kunnen verzamelen. Belangrijk is dat de metaverse gebruikers in staat stelt hun eigen projecten te ontwikkelen en te lanceren. In totaal zijn er 100.595 percelen op SHIB: The Metaverse. Van het totaal werden 36.431 digitale landen ontgrendeld op 13 april 2022 – de lanceringsdatum van de introductiefase van de metaverse.

Zoals de meeste bestaande metaverses, zijn de percelen land gevonden op SHIB: The Metaverse gecategoriseerd op basis van de wenselijkheid van hun locaties. Uiteraard worden gronden in strategische gebieden hoger gewaardeerd dan de rest. De vier landlagen op

Shiba’s metaverse zijn als volgt:

 • Niveau 4: Zilverbont: 17.030 landen
 • Niveau 3: Gouden staart: 7.356 landen
 • Niveau 2: Platinum Paw: 5.714 landen
 • Niveau 1: diamanten tanden: 2.024 landen

Hieronder staan ​​de lanceringsprijzen van de hierboven vermelde niveaus:

 • 0,2 $ ETH voor (Tier 4) Zilverbont
 • 0,3 $ ETH voor (Tier 3) Gold Tail
 • 0,5 $ ETH voor (Tier 2) Platinum Paw
 • 1 $ ETH voor (Tier 1) diamanten tanden

Oorspronkelijk was het plan om het gebruik van alleen ETH toe te staan ​​om ontgrendelde landen te slaan. Het team besloot later echter om het SHIB-token toe te voegen als munteenheid. Hierdoor werd het nut van de token uitgebreid.

Hoewel gebruikers zijn begonnen met het kopen van SHIB-land, zal de SHIB-metaverse pas officieel worden gelanceerd als Shibarium, een aankomend laag 2-schaalnetwerk. Dit zal uiteindelijk het hele Shiba-ecosysteem huisvesten, wordt ingezet. Het plan is om een ​​laag 2-ecosysteem te laten bouwen bovenop het laag 1-netwerk van Ethereum om te voldoen aan de reken- en geheugenvereisten voor het uitvoeren van het snelgroeiende Shiba-ecosysteem. Naast het hosten van de SHIB-metaverse op Shibarium, wil het team ook een stablecoin, genaamd SHI, inzetten op de laag 2-oplossing.

Een andere opvallende ontwikkeling die samenviel met de introductie van SHIB:

The Metaverse was de lancering van een nieuwe website waarop toekomstige ontwikkelingen en uitbreidingen, waaronder de lancering van de metaverse, zullen plaatsvinden.

Hoeveel SHIB tokens zijn er in omloop?

De SHIBA INU-website merkt op dat ze 50% van de totale tokenvoorraad op Uniswap hebben vergrendeld en “de sleutels hebben weggegooid!”. De overige 50% werd “verbrand tot Vitalik Buterin.” Als reactie op het “geschenk” van het Shiba Inu-team stuurde Vitalik Buterin 50 biljoen SHIB-tokens. De tokens hadden een waarden van $1 miljard aan Shiba Inu-prijs op dat moment, naar het Indiase Covid Crypto Relief Fund. Buterin verbrandde vervolgens 40% van de totale voorraad in een dode portemonnee.

Er zijn verschillende andere tokens beschreven op de SHIBA INU-website – LEASH, die “is losgelaten en niet zal rebaseen”, en BONE, de “Dogecoin Killer”. LEASH heeft een vaste voorraad van slechts 107.646 tokens en biedt verleidelijke beloningen aan liquiditeitsverschaffers. Dit terwijl BONE 250.000.000 tokens heeft en een governance-token is waarmee houders kunnen stemmen op de Shiba Inu’s Doggy gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO).

De WoofPaper merkt op dat je SHIB zult gebruiken om te DIG voor BONES of ShibaSwap, of zelfs om je tokens te BEGRAVEN. “Trainers” kunnen hun Shiba’s ook leren om tokens te VERWISSELEN. Al deze acties creëren “Returns” die in de Puppy Pools worden gestopt, waar de #SHIBARMY de optie heeft om BONES TE BEGRAVEN of GRAVEN.

Meme-tokens

Begin mei 2021 zagen meme-tokens met hondenthema, zoals Shiba Inu, transactievolumes in de honderden miljoenen dollars. De Shiba Inu-prijs bereikte een recordhoogte van 0,00005 op 10 mei 2021. Hierna kwam de token in een neerwaartse trend terecht.

Vitalik Buterin kondigde op 13 mei een groot deel van zijn tokens schonk aan een fonds dat india helpt met COVID-hulp. Buterin bezat op dat moment de helft van de tokenvoorraad die hij van de ontwikkelaars kreeg. De SHIBA-ontwikkelaars hadden niet verwacht dat Buterin zijn tokens zou verkopen. Uiteindelijk kwamen de twee partijen tot een wederzijds bevredigende overeenkomst. Later klaagde het fonds zelfs dat het zijn tokens te vroeg had verkocht. Dit omdat zijn aandeel meer dan $1 miljard waard zou zijn geweest op het hoogste punt ooit van het token.

Ondanks geruchten die het tegendeel beweren, bezit Elon Musk geen SHIB. Dat bevestigde hij in een tweet, die voor een tijdelijke prijsdaling zorgde.

Hoe is het Shiba Inu netwerk beveiligd?

Volgens de 22 pagina’s lange WoofPaper van SHIB is SHIB een ERC-20-token op basis van Ethereum. Dit is een proof-of-work-blockchain die momenteel overgaat naar proof-of-stake.

Ryoshi kondigde in zijn laatste blogpost aan dat Shiba Inu zijn eigen laag-twee-oplossing zou ontwikkelen. Deze zou meer gedecentraliseerd zijn dan Polygon of BSC, die Ryoshi beide als niet echt gedecentraliseerd beschouwt. De Shiba L2 zou “Shibarium” heten en wordt verondersteld BONE te gebruiken als zijn primaire paartoken, zoals hierboven beschreven.

Volgens Ryoshi zou Shibarium worden gebouwd door een “zeer competent blockchain-team” met ervaring in het bouwen van dergelijke oplossingen. Ontwikkelaar Eric M heeft op de Shiba Inu Discord-server aangekondigd dat Shibarium “binnenkort” zou lanceren, hoewel hij geen datum specificeerde.