Coins

Ren

Ren (REN) is een open protocol dat is gebouwd om interoperabiliteit en liquiditeit tussen verschillende blockchain-platforms te bieden.

Wat is Ren?

Ren (REN) is een open protocol dat is gebouwd om interoperabiliteit en liquiditeit tussen verschillende blockchain-platforms te bieden.

Ren, voorheen bekend als Republic Protocol, lanceerde in mei 2020 RenVM, het mainnet van de virtuele machine. Dit gebeurde nadat het in 2018 een initial coin offering (ICO) van $ 34 miljoen had voltooid.

Het native token van het protocol, REN, functioneert als een band voor degenen die nodes uitvoeren die RenVM aandrijven, ook wel bekend als Darknodes.

Ren streeft ernaar de interoperabiliteit, en dus de toegankelijkheid, van gedecentraliseerde financiering (DeFi) uit te breiden door hindernissen op het gebied van liquiditeit tussen blockchains weg te nemen.

Wie zijn de oprichters van Ren?

Ren werd in 2017 opgericht door Taiyang Zhang, de CEO. Het project heette aanvankelijk Republic Protocol en werd voor het eerst aangekondigd in januari 2018. Hierbij legde Zhang zijn eerste use-case uit als een “gedecentraliseerde dark pool”.

Zhang zelf heeft bestaande ervaring in de cryptocurrency-ruimte en was ook medeoprichter van het crypto-hedgefonds Virgil Capital.

Daarvoor was Zhang in 2014 medeoprichter van Neucode, een startup voor software- en webontwikkeling. Jaz Gulati, de andere mede-oprichter van Neucode, werkt nu als softwareontwikkelaar voor Ren.

Wat maakt Ren uniek?

Ren is een complex platform met meerdere use-cases, maar het is uiteindelijk ontworpen om toetredingsdrempels en investeringen voor DeFi-projecten te overwinnen.

Als plug-in stelt het DeFi-projecten in staat om buitenlandse cryptocurrency-activa zoals Bitcoin (BTC) en Zcash (ZEC) aan hun aanbod toe te voegen. Meer in het algemeen kunnen gebruikers in wezen elk token wisselen tussen twee blockchains zonder tussenstappen, zoals het gebruik van zogenaamde “verpakte” versies van tokens, bijvoorbeeld Wrapped Bitcoin (WBTC) en Wrapped Ethereum (WETH).

RenVM is een netwerk van virtuele computers die samen een virtuele machine vormen. De machines die het netwerk voeden waaruit RenVM bestaat, worden Darknodes genoemd.

Ren rekent verschillende vergoedingen aan voor interne operaties, maar de meeste gaan niet naar directe winstgevendheid, maar worden betaald aan mijnwerkers. Als een ERC-20-token trekt REN ook verschillende gastarieven aan voor stroomtransacties.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

De token heeft een vaste voorraadlimiet van 1 miljard (1.000.000.000) tokens. Ren voerde in 2018 een voorverkoop en een openbare tokenverkoop uit, waarbij in totaal 60,2% van het aanbod aan investeerders werd verkocht.

De token heeft een reservefonds dat oorspronkelijk 19,9% van het totale aanbod was toegewezen. Dit terwijl nog eens 9,9% intern werd toegewezen aan adviseurs, het team en de oprichters. Teamtokens werden geleverd met een blokkeringsperiode van twee jaar, met een blokkering van zes maanden voor toewijzingen van adviseurs.

Nog eens 10% van de token-aanbod is specifiek bestemd voor activiteiten als partnerships en ontwikkeling.

De token is een ERC-20 standaard token.

Hoe is het netwerk beveiligd?

RenVM is een byzantijns fouttolerant protocol dat het genereren en ondertekenen van ECDSA-drempelsleutels mogelijk maakt via beveiligde mutli-party computation (sMPC). Hierdoor kan RenVM veilig (ECDSA) privésleutels op verschillende blockchains beheren, waardoor het mogelijk wordt om tokens tussen deze blockchains te verplaatsen.

Het netwerk bevindt zich momenteel in fase sub-zero op weg naar decentralisatie.

Voor meer informatie over RenVM’s weg naar decentralisatie, zie Ren’s Wiki