Coins

Polkadot

Wat is Polkadot (DOT)?

Polkadot is een open-source sharded multichain-protocol dat een netwerk van gespecialiseerde blockchains verbindt en beveiligt, waardoor cross-chain-overdracht van alle soorten gegevens of activa mogelijk wordt, niet alleen tokens, waardoor blockchains interoperabel met elkaar kunnen zijn. Het project is ontworpen als basis voor een gedecentraliseerd internet van blockchains, ook wel bekend als Web3.

Polkadot staat bekend als een laag-0 metaprotocol omdat het ten grondslag ligt aan en een formaat beschrijft voor een netwerk van laag 1 blockchains die bekend staan ​​als parachains (parallelle ketens). Als metaprotocol is Polkadot ook in staat om autonoom en vorkloos zijn eigen codebase bij te werken via on-chain governance volgens de wil van zijn gemeenschap van tokenhouders.

Polkadot biedt een basis om een ​​gedecentraliseerd web te ondersteunen, gecontroleerd door zijn gebruikers, en om het creëren van nieuwe applicaties, instellingen en diensten te vereenvoudigen.

Het Polkadot-protocol kan publieke en private ketens, toestemmingloze netwerken, orakels en toekomstige technologieën met elkaar verbinden, waardoor deze onafhankelijke blockchains betrouwbaar informatie en transacties kunnen delen via de Polkadot Relay Chain (verder uitgelegd).

Het native DOT-token van Polkadot heeft drie duidelijke doelen:

  • uitzetten voor operaties en beveiliging,
  • netwerkbeheer vergemakkelijken
  • tokens verbinden om parachains te verbinden.

Polkadot heeft vier kerncomponenten:

  • Relay Chain: het ‘hart’ van Polkadot, dat helpt bij het creëren van consensus, interoperabiliteit en gedeelde veiligheid over het netwerk van verschillende ketens;
  • Parachains: onafhankelijke ketens die hun eigen tokens kunnen hebben en kunnen worden geoptimaliseerd voor specifieke gebruikssituaties;
  • Parathreads: vergelijkbaar met parachains maar met flexibele connectiviteit op basis van een voordelig pay-as-you-go-model;
  • Bruggen: laat parachains en parathreads verbinding maken en communiceren met externe blockchains zoals Ethereum.

Wie zijn de oprichters van Polkadot?

Polkadot is het vlaggenschipprotocol van Web3 Foundation, een Zwitserse stichting met als missie het faciliteren van een open-source, volledig functioneel en gebruiksvriendelijk gedecentraliseerd web.

De oprichters van Polkadot zijn Dr. Gavin Wood, Robert Habermeier en Peter Czaban.

Wood, de president van de Web3 Foundation, is de meest bekende van het trio dankzij zijn invloed in de industrie als mede-oprichter van Ethereum, oprichter van Parity Technologies en de maker van de slimme contractcodeertaal Solidity. Wood wordt ook gecrediteerd voor het bedenken van de term Web3.

Habermeier is een Thiel Fellow en een ervaren onderzoeker en ontwikkelaar van blockchain en cryptografie. Czaban is de voormalige Technology Director bij Web3 Foundation, met een schat aan ervaring in zeer gespecialiseerde fintech-industrieën.

Wat maakt Polkadot uniek?

Polkadot is een sharded multichain-netwerk, wat betekent dat het veel transacties op verschillende chains parallel (“parachains”) kan verwerken. Deze parallelle verwerkingskracht verbetert de schaalbaarheid.

Aangepaste blockchains zijn snel en eenvoudig te ontwikkelen met behulp van het Substrate-framework en Substrate-blockchains zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig kunnen worden aangesloten op het Polkadot-netwerk. Het netwerk is ook zeer flexibel en adaptief, waardoor het delen van informatie en functionaliteit tussen deelnemers mogelijk wordt. Polkadot kan automatisch worden geüpgraded zonder dat er een fork nodig is om nieuwe functies te implementeren of bugs te verwijderen.

Het netwerk heeft een zeer geavanceerd gebruikersgestuurd bestuurssysteem waarbij alle tokenhouders een stem hebben in hoe het netwerk wordt beheerd. Teams kunnen hun eigen blockchain-governance op Polkadot aanpassen op basis van hun behoeften en evoluerende omstandigheden. Nominators, validators en collators vervullen allemaal verschillende taken om het netwerk te beveiligen en te onderhouden en slecht gedrag uit te roeien.

Eind 2021 rondde Polkadot met succes zijn eerste Parachain-veilingen af. De Parachain-veilingen volgden een ongeoorloofd kaarsenveilingsysteem. Het winnende bod is het hoogste bod op het willekeurige moment dat de veiling eindigt.

Polkadot wees de eerste vijf slots toe aan de volgende veilingwinnaars: Acala, Moonbeam, Astar, Parallel en Clover. Deze projecten zullen hun parachain-slots gedurende 96 weken vergrendeld hebben, gegarandeerd door de DOT-bieders die als onderpand zijn vastgelegd. Zoals gebruikelijk op Polkadot, waren alle projecten eerder getest op het de-facto testnet Kusama.

Polkadot’s nieuwe on-chain governance-model

Aangekondigd in juni 2022, zal het protocol het bestaande raamwerk herzien, zodat het netwerk meer verankerd raakt in het decentralisatie-ethos. Het team voerde aan dat het huidige bestuurssysteem elementen van centralisatie bevat. De Polkadot Council, een orgaan van leidinggevenden, had bijvoorbeeld de exclusieve controle over sommige besluitvormingsprocessen, inclusief hoe de schatkist van het netwerk wordt besteed.

Daartoe vervangt de nieuwe ontwikkeling de bestaande governance-infrastructuur door een raamwerk in de vorm van een ‘referendum’. Met andere woorden, de geplande upgrade introduceert een stemsysteem waarmee iedereen voorstellen kan indienen en laten goedkeuren.

Genaamd Gouverneurschap versie 2 of Gov2. Deze upgrade elimineert naar verluidt alle vormen van preferentiële eersteklas burgers zoals de Technische Commissie en de Polkadot-raad.

Hiermee beoogt het protocol de concentratie van stemrecht te verminderen door de technische commissie te vervangen door de Polkadot Fellowship. Het is ontworpen om plaats te bieden aan tienduizenden leden en een lagere toetredingsdrempel te hebben. De leden worden gerangschikt om te laten zien in welke mate het protocol van elke deelnemer verwacht dat hij weloverwogen beslissingen neemt en voorstellen ondersteunt die in het belang van het netwerk zijn.

Origins and Track systeem

Een ander kernonderdeel van de upgrade is het Origins and Tracks-systeem. Dit mechanisme zal helpen het belang van een voorstel te beoordelen en de juiste manier te bepalen om ze te behandelen. Als zodanig kan het netwerk passende waarborgen implementeren om ervoor te zorgen dat het besluitvormingsproces gedecentraliseerd en eerlijk is. Voorstellen die zijn getagd als Root Origins zijn bijvoorbeeld het meest gevoelig. Dergelijke voorstellen ondergaan langere en meer onderzochte beoordelingsperioden, met een hogere goedkeuringsdrempel. Ook zorgt het systeem ervoor dat er slechts over één overgevoelig voorstel tegelijk kan worden beraadslaagd.

Aan de andere kant hebben voorstellen met een minder gevoelige Oorsprong een kortere bedenktijd met een lagere goedkeuringsdrempel. Simpel gezegd, de mate van belangrijkheid van voorstellen bepaalt het soort waarborgen dat eraan wordt toegekend en de duur van het besluitvormingsproces dat ze ondergaan.

Gov2 wordt eerst getest op Kusama, een experimentele ontwikkelomgeving voor het testen van applicaties, voordat het live gaat op Polkadot. Zodra de test- en auditfase is voltooid, dient het team het voorstel in om Gov2 op het Polkadot-netwerk te lanceren.

Hoeveel DOT tokens zijn er in omloop?

Na de redenominatie van het netwerk na een referendum over Polkadot, stegen de DOT-saldi met 100, dus één oude DOT was gelijk aan 100 nieuwe DOT. Dit betekende dat de aanvankelijke maximale voorraad van 10 miljoen oude DOT in augustus 2020 1 miljard nieuwe DOT-tokens werd. De redenominatie werd puur uitgevoerd om het gebruik van kleine decimalen te vermijden en de berekening te vergemakkelijken. Hoewel alle saldi met een factor honderd werden verhoogd, had dit geen invloed op de verdeling van DOT of het proportionele aandeel van de houders.

Polkadot’s eerste initial coin offering vond plaats in oktober 2017 en de Polkadot-prijs was $0,29, met 2,24 miljoen aangeboden tokens. De tweede ICO vond plaats in juli 2020 en de aangeboden Polkadot-prijs was $ 1,25, en er werden 342.080 DOT-tokens verkocht.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het netwerk maakt gebruik van een NPoS-mechanisme (genomineerde proof-of-stake) met validators en nominators. Nominators steunen validators met hun tokens. Deze gestakede tokens maximaliseren de ketenbeveiliging door het onbetaalbaar te maken om zich te misdragen.

Validators worden ingezet op de Relay Chain en bevestigen transacties die afkomstig zijn van de verschillende parachains. Dit unieke geldigheidsschema stelt ketens in staat om veilig met elkaar te communiceren. Dit is onder dezelfde regels, maar toch onafhankelijk te blijven.