Coins

Orchid

Wat is Orchid (OXT)?

Orchid (OXT) is het native token van Orchid, een door cryptocurrency aangedreven virtueel particulier netwerk (VPN).

Orchid, gelanceerd in december 2019, omschrijft zichzelf als ‘s werelds eerste gestimuleerde, peer-to-peer privacynetwerk.

Het doel is om beperkingen op het gebied van internetvrijheid te overwinnen door cryptocurrency-betalingen te gebruiken. Dit zodat iedereen bandbreedte kan kopen bij een deelnemende provider. Dit gebeurt met behulp van zogenaamde probabilistische nanobetalingen, die plaatsvinden met behulp van OXT, een ERC-20-standaardtoken op Ethereum.

Regelmatige betalingen aan providers vinden off-chain plaats, waardoor Orchid problemen met congestie en gaskosten op het Ethereum-netwerk kan voorkomen.

De service is pay-per-use. Dit betekent dat gebruikers alleen geld hoeven bij te dragen wanneer ze daadwerkelijk verbinding maken, in plaats van maandelijkse of jaarlijkse kosten te betalen.

Wie zijn de oprichters van Orchid?

De vier medeoprichters van Orchid komen uit de blockchain- en financiële wereld. Het zijn Dr. Steven Waterhouse als CEO, Jay Freeman, Brian J. Fox en Gustav Simonsson.

Waterhouse is een bekende figuur binnen cryptocurrency en heeft ook medeoprichter van venture capital-outfit Pantera Capital. Die verantwoordelijk is voor investeringen in enkele van de meest populaire bedrijven in de branche.

Freeman is de maker van Cydia, een alternatieve Apple App Store voor gejailbreakte Apple-apparaten en wordt momenteel gebruikt door ongeveer 30 miljoen gejailbreakte Apple-producten.

Fox is verantwoordelijk voor de oprichting van het eerste interactieve online banksysteem van de Amerikaanse bank Wells Fargo halverwege de jaren negentig.

Simonsson is ondertussen een van de kernbeveiligingsontwikkelaars van het Ethereum-netwerk en hielp bij de oorspronkelijke lancering in 2015.

Volgens officiële literatuur werd Waterhouse geattendeerd op de noodzaak van verbeteringen op het gebied van internetprivacy nadat hij het slachtoffer was geworden van een sim-swap-aanval. Het begon hij onderzoek te doen naar VPN-technologie.

Wat maakt Orchid uniek?

Het belangrijkste idee achter Orchid is het gebruik van blockchain-technologie om de bestaande VPN-ervaring te verbeteren.

Met behulp van op cryptocurrency gebaseerde probabilistische nanobetalingen kunnen gebruikers profiteren van anoniem VPN-gebruik dat niet afhankelijk is van een gecentraliseerde server en de risico’s die zijn verbonden aan de infrastructuur van een bepaald land.

Als een vrij uitwisselbaar ERC-20-token biedt OXT ook een handelsprikkel om de netwerkwaarde voor eigenaars te bezitten en te vergroten.

Een aparte functie stelt gebruikers in staat om zogenaamde “Orchid-tegoeden” te kopen met fiat-valuta. In dit geval kan OXT niet worden opgenomen en ergens anders worden geconverteerd, alleen uitgegeven bij netwerkproviders. Dit is ontworpen om diegenen aan te spreken die niet in cryptocurrency willen handelen.

De aantrekkingskracht van Orchid is echter niet alleen bij gebruikers van cryptocurrency. Ontwikkelaars wijzen op een groeiende trend naar internetvrijheid in het licht van toenemende geopolitieke spanningen en lokale beperkingen.

Web 3.0-technologie wordt gebruikt om enige schijn van een open internet te bieden, zoals het werd bedacht toen consumententoegang begin jaren negentig mainstream begon te worden.

Hoeveel OXT tokens zijn er in omloop?

OXT heeft een voorraad van 1.000.000.000 (1 miljard) eenheden. Er is geen inflatie, maar de mogelijkheid van deflatie wordt in stand gehouden door mogelijke symbolische verbranding van OXT als onderdeel van de reguliere netwerkfunctie.

Van het totale aanbod is 51,13% bestemd voor netwerkprikkels (gehouden in de Orchid Treasury) en andere doeleinden. 17,3% ging naar investeerders als onderdeel van de Simple Agreement for Future Tokens (SAFT), 4,49% voor SAFT 2a en 3,38% in SAFT 2b.

De resterende tokens worden verdeeld over vier ontwikkelteams. Er zijn meerdere verwervingsschema’s, afhankelijk van het doel en de bestemming van de tokens.

Hoe is het netwerk beveiligd?

OXT is een ERC-20-standaardtoken op Ethereum en beveiligingsrisico’s draaien voornamelijk om het vermogen van een aanvaller. Dit om gebruikersgegevens van Orchid zelf te verzamelen.

Aangezien er zeer weinig informatie is opgenomen in de slimme contracten van het platform die worden gebruikt voor betalingen, liggen de zwakke schakels in de keten meestal bij de gebruiker. Zoals ontwikkelaars opmerken, kan het betrekken van derde partijen bij tokenaankopen om Orchid te gebruiken – bijvoorbeeld grote beurzen – er uiteindelijk toe leiden dat een aanvaller de identiteit van een gebruiker leert kennen door transacties naar hun beursportemonnee te traceren.