Coins

Ocean Protocol

Ocean Protocol is een op blockchain gebaseerd ecosysteem waarmee individuen en bedrijven eenvoudig de waarde van hun gegevens kunnen ontsluiten en er geld mee kunnen verdienen door het gebruik van op ERC-20 gebaseerde datatokens.

Wat is Ocean Protocol (OCEAN)?

Via Ocean Protocol kunnen uitgevers inkomsten genereren met hun gegevens terwijl ze de privacy en controle behouden. Dit terwijl consumenten nu toegang hebben tot datasets die voorheen niet beschikbaar of moeilijk te vinden waren. Deze datasets kunnen worden ontdekt op de Ocean Market, waar ze kunnen worden gekocht en later worden geconsumeerd of verkocht.

Op Ocean Protocol wordt elke dataservice vertegenwoordigd door een uniek datatoken. Dit wordt gebruikt om een dataset of compute-to-data-service in te pakken.

OCEAN is een utility-token dat wordt gebruikt voor community-governance en het inzetten op data. Naast het kopen en verkopen van deze data als de basiseenheid voor uitwisseling op de Ocean Market. De prijs van deze datatokens wordt bepaald door een OCEAN-datatoken AMM-pool. Die past de prijs van de datatoken aan wanneer het wordt gekocht en verkocht op basis van vraag en aanbod.

Wie zijn de oprichters van Ocean Protocol?

Het project is in 2017 mede opgericht door een ervaren groep consultants en ondernemers. Samen hebben zij een schat aan ervaring in het ontwikkelen en laten groeien van hightechbedrijven.

Het kernteam van Ocean Protocol bestaat uit:

  • Bruce Pon, een ervaren internationale projectmanager en huidige CEO van BigchainDB
  • Trent McConaghy, een ervaren ingenieur en AI-expert
  • Cristina Pon, marketingdirecteur bij zowel Ocean Protocol als BigchainDB
  • Razvan Olteanu, meer dan 20 jaar technische en managementervaring heeft in hogere functies.

Wat maakt Ocean Protocol uniek?

Het netwerk ontgrendelt toegang tot gegevens die voorheen niet beschikbaar of moeilijk toegankelijk zouden zijn. Dit door iedereen met gewilde datasets in staat te stellen hun gegevens te tokeniseren en beschikbaar te maken op de Ocean Market.

Dit levert een extra inkomstenstroom op voor data-uitgevers. Dit geeft wetenschappers, onderzoekers, data-analisten en wie dan ook toegang tot betrouwbaardere data.

Ocean Protocol biedt de tools die bedrijven nodig hebben om hun eigen datamarkten op te bouwen en te lanceren, door het Ocean Protocol rechtstreeks te splitsen of door de meegeleverde Ocean Protocol React-hooks te gebruiken. Het biedt ook uitgebreide documentatie om te helpen bij dit proces.

Houders van OCEAN-tokens kunnen direct deelnemen aan de datatoken-economie door hun tokens uit te zetten op datasets op de Ocean Market. Stakers worden dan liquiditeitsverschaffers in de geselecteerde pool van OCEAN-datatoken en verdienen een fractie van de transactiekosten die door de pool worden gegenereerd.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Vanaf november 2020 zijn er momenteel in totaal 414 miljoen OCEAN-tokens in omloop. Dit komt uit een vast maximum van 1,41 miljard tokens, dat is vastgesteld in het nieuwe Ocean-contract dat op 21 augustus 2020 is ingevoerd.

Het zal in totaal 50 jaar duren voordat de volledige OCEAN-voorraad wordt vrijgegeven. Dit terwijl naar verwachting in totaal 600 miljoen tokens in omloop zullen zijn in mei 2022 en 1 miljard tokens in januari 2031.

Van de totale Ocean-voorraad wordt 20% toegewezen aan de oprichters van het project, 15% aan overnemende partijen (SAFTE-kopers), 5% aan de Ocean Protocol Foundation en de resterende 60% wordt verdeeld onder keepers (degenen die Ocean-netwerkknooppunten beheren).

Hoe is het netwerk beveiligd?

OCEAN is momenteel een ERC-20-token dat werkt op de Ethereum-blockchain. Als gevolg hiervan wordt het ondersteund door het uitgebreide proof-of-work (POW) mining- en node-netwerk van Ethereum, dat het beschermt tegen een verscheidenheid aan aanvallen.

Het netwerk werkte voorheen op een proof-of-author (PoA) sidechain, maar deze werd geschrapt om ervoor te zorgen dat datatokens compatibel blijven met het bredere Ethereum-ecosysteem.