Coins

NKN

Wat is NKN?

NKN, of New Kind of Network, is een open-sourceprotocol voor openbare blockchain-gebaseerde peer-to-peer-netwerken om netwerkbandbreedte en internetconnectiviteit te delen. Het project werd gelanceerd in januari 2018 en vermeldt Stephen Wolfram, maker van Mathematica en Wolfram|Alpha, en Whitfield Diffie, uitvinder van cryptografie met openbare sleutels als adviseurs. NKN Mainnet werd gelanceerd in juli 2019 en heeft tot 25.000 volledige consensusknooppunten (meer dan Bitcoin of Ethereum).

Opmerkelijke use-cases zijn onder meer:

  • Content Delivery-systeem (contract met Chinese videogigant iQIYI)
  • Edge computing (contract met China Mobile)
  • D-chat (beveiligde berichten-app)
  • nShell (beveiligde externe terminaltoegang).

Het consensusalgoritme van NKN is gebaseerd op Cellular Automata, A New Kind of Science and Ising Model, waarbij een eenvoudige lokale meerderheidsregel kan leiden tot convergentie op systeemniveau in een klein aantal iteraties. Het doel van het ontwerp is om te schalen naar willekeurige aantallen gelijke consensusknooppunten.

Het protocol gebruikt een wereldwijd adresseringsschema op basis van openbare sleutels om directe peer-to-peer-communicatie mogelijk te maken zonder gecentraliseerde servers. De routering van pakketten is gebaseerd op Chord Distributed Hash Table (DHT), die elk NKN-adres toewijst aan een willekeurige en verifieerbare positie op de Chord DHT-ring.