Coins

NEAR Protocol

Wat is het NEAR-protocol (NEAR)?

NEAR Protocol is een laag-één blockchain die is ontworpen als een door de gemeenschap gerund cloud computing-platform en dat een aantal van de beperkingen elimineert die concurrerende blockchains vasthielden, zoals lage transactiesnelheden, lage doorvoer en slechte interoperabiliteit. Dit biedt de ideale omgeving voor DApps en creëert een ontwikkelaars- en gebruiksvriendelijk platform. NEAR gebruikt bijvoorbeeld voor mensen leesbare accountnamen, in tegenstelling tot de cryptografische portemonnee-adressen die Ethereum gemeen heeft. Het introduceert ook unieke oplossingen voor schaalproblemen en heeft zijn eigen consensusmechanisme genaamd “Doomslug”.

NEAR Protocol wordt gebouwd door het NEAR Collective. Dit is de gemeenschap die de initiële code bijwerkt en updates voor het ecosysteem vrijgeeft. Het verklaarde doel is om een platform te bouwen dat “veilig genoeg is om waardevolle activa zoals geld of identiteit te beheren en voldoende presteert om ze bruikbaar te maken voor gewone mensen.”

Flux, een protocol waarmee ontwikkelaars markten kunnen creëren op basis van activa, grondstoffen, gebeurtenissen uit de echte wereld, en Mintbase, een NFT-muntplatform, zijn voorbeelden van projecten die op het NEAR-protocol worden gebouwd.

Wie zijn de oprichters?

NEAR Protocol is opgericht door Erik Trautman, een ondernemer met ervaring op Wall Street en oprichter van Viking Education.

Zijn medeoprichters waren Illia Polosukhin & Alexander Skidanov:

  • Illia Polosukhin heeft meer dan tien jaar ervaring in de sector, waaronder drie jaar bij Google
  • Alexander Skidanov was als computerwetenschapper bij Microsoft in dienst. Skidanov werkte later bij memSQL kwam werken, waar hij directeur engineering werd.

NEAR Protocol heeft een uitgebreid team van ervaren ontwikkelaars. Hieronder vallen verschillende goudenmedaillewinnaars en winnaars van de International Collegiate Programming Contest (ICPC). Het team beweert mensen te hebben met ervaring in het bouwen van enkele van de enige real-world sharded-systemen op schaal, een oplossing die het protocol nastreeft om de schaalbaarheid van blockchain te verbeteren.

Wat maakt het NEAR-protocol (NEAR) uniek?

NEAR gebruikt zijn Nightshade-technologie om de transactiedoorvoer enorm te verbeteren. Nightshade is een variatie op sharding, waarbij individuele sets validators transacties parallel verwerken over meerdere sharded-ketens. Hierdoor wordt de algehele capaciteit van de blockchain verbeterd. In tegenstelling tot “gewone” sharding, produceren shards in Nightshade een fractie van het volgende blok, “chunks” genoemd. Door dit te doen, kan NEAR Protocol tot 100.000 transacties per seconde realiseren. Hierdoor kan het bijna onmiddellijke transactiefinaliteit bereiken dankzij een blokcadans van één seconde. Dat terwijl tegelijkertijd de transactiekosten vrijwel nul blijven.

NEAR Protocol verbetert ook het ingewikkelde onboarding-proces van andere blockchains door voor mensen leesbare adressen te hebben en gedecentraliseerde applicaties te bouwen met een vergelijkbare registratiestroom als wat gebruikers al hebben ervaren. Bovendien biedt het ontwikkelaars modulaire componenten, waardoor ze projecten zoals tokencontracten of NFT’s sneller kunnen starten.

Nabij Protocol Ecosysteemfonds

Op 25 oktober 2021 kondigde NEAR een $ 800 miljoen aan initiatieven voor ecosysteemfinanciering aan. Dit trad in de voetsporen van verschillende Layer-1s blockchains zoals Avalanche, Fantom en Celo. Het fonds zal worden gebruikt om initiatieven te financieren die gericht zijn op versnelling van de groei in het NEAR-protocolecosysteem. Het fonds omvat $ 350 miljoen aan financiering van Proximity Labs. Van het totale fonds zal $ 250 miljoen worden gebruikt om bestaande projecten te helpen opschalen, en $ 100 miljoen zal worden toegewezen aan de Startup Grant Pools, waar 20 startups elk $ 5 miljoen krijgen.

NEAR zal zich richten op het financieren van op Decentralized Finance (DeFi) gerichte teams die “actief een revolutie teweegbrengen en de manier waarop we met geld omgaan opnieuw vormgeven”. NEAR is ook actief op zoek naar projecten die voortbouwen op NFT’s, DAO’s en gaming. Op een aparte opmerking, NEAR heeft onlangs $ 150 miljoen aan startinvesteringen opgehaald onder leiding van Three Arrows Capital.  Dat ging met aanvullende deelname van Mechanism Capital, Dragonfly Capital, a16z, Jump, Alameda, Zee Prime en meer. Dit zal worden gebruikt om de acceptatie van Web3-technologieën te versnellen.

NEAR-protocol voor ontwikkelaars

De visie van het NEAR-protocol om blockchain-technologie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit blijft de ontwikkelingsinspanningen van NEAR Collective en de gemeenschap stimuleren.

In augustus 2022 kondigde het NEAR-team de release aan van een JavaScript-softwareontwikkelingskit (JS SDK). De NEAR JS SDK zal naar verwachting de deur openen voor meer dan 20 miljoen programmeurs die de JavaScript-programmeertaal in Web2 gebruiken om de blockchain- en Web3-ruimte te betreden.

Volgens het NEAR-team is dit alleen al tien keer meer dan de wereldbevolking van ongeveer 2,5 miljoen programmeurs die de meest populaire blockchain-programmeertalen Rust en Solidity gebruiken. De NEAR JS SDK zal het gebruiksgemak en de eenvoud van JavaScript benutten bij het ontwikkelen van slimme contracten.

“Ontwikkelaars kunnen minder tijd besteden aan het leren van een nieuwe taal en meer tijd besteden aan het bouwen van hun applicatie in een taal die ze al kennen. Miljoenen ontwikkelaars weten al hoe ze in JavaScript moeten programmeren. Deze groep in staat stellen om nieuwe toepassingen op NEAR te bouwen, is een cruciale stap in het bereiken van onze visie van een miljard gebruikers die interactie hebben met NEAR.” Illia Polosukhin, een medeoprichter van NEAR, zei in een verklaring.

De SDK, die is ontwikkeld door Pagoda, het technische team dat NEAR Protocol bouwt en onderhoudt, en enkele van de belangrijkste tools die nodig zijn voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApp), is geïmplementeerd in TypeScript en bevat alles wat een ontwikkelaar nodig heeft. “duik direct in de ontwikkeling van blockchain.”

NEAR Protocol Uitbreiding van het ecosysteem

Met een focus op gebruiksgemak bij het implementeren van projecten en gebruikerservaring, is het NEAR-protocol snel gegroeid. Het netwerk heeft onlangs de openbare bèta-lancering gezien van zijn niet-bewarende mobiele portemonnee-app, Sender.

De Android APK van de portemonnee, die al is verbonden met meer dan 20 toonaangevende projecten in het NEAR-ecosysteem en meer dan 300.000 downloads van zijn webextensie heeft, kan nu worden gedownload van de website van Sender Labs. Sender Labs ontving vorig jaar startkapitaal van Binance Labs en Metaweb Ventures en sloot dit jaar een particuliere financieringsronde af.

Sinds de mainnet-lancering van het netwerk in 2020 heeft het NEAR-protocol de lancering van negen dApps gezien met een TVL van ongeveer $ 285 miljoen, op het moment van schrijven.

Hoe is het netwerk beveiligt?

Rainbow, een NEAR-Ethereum-brug, heeft met succes twee aanvallen verijdeld met de tweede hackpoging waardoor de hacker 2,5 ETH verloor.

NEAR-protocol had in september 2022 met succes twee kwetsbaarheden op Aurora, zijn Ethereum-zijketen, verkleind via zijn bug bounty-programma.

Het dynamisch gesharde Proof-of-Stake koolstofneutrale blockchain-team, gebouwd voor bruikbaarheid en schaalbaarheid, blijft ervan overtuigd dat door de kracht van zowel PoS als sharding te combineren, het een van de meest schaalbare, veilige en duurzame blockchain-netwerken in de crypto kan worden ruimte.