Coins

Nano

Wat is Nano (NANO)?

Gefactureerd als “digitaal geld voor de moderne wereld”, is nano een lichtgewicht cryptocurrency. Dit is ontworpen om veilige, vrijwel directe betalingen mogelijk te maken, zonder kosten, en die enkele van de belangrijkste beperkingen van zowel de oude financiële infrastructuur als veel moderne cryptocurrencies aanpakt.

De ontwikkeling van het project begon in 2014 onder de naam RaiBlocks, en de munt (toen nog XRB genoemd) werd het volgende jaar gelanceerd via een openbare kraan. Hierdoor konden gebruikers kleine hoeveelheden XRB claimen na het voltooien van een captcha-uitdaging. Iedereen met toegang tot een computer of telefoon kan captcha’s oplossen en worden beloond met RaiBlocks. Het aantal XRB-mensen dat per opgeloste captcha werd ontvangen, varieerde in de loop van de tijd

RaiBlocks (XRB) werd in januari 2018 omgedoopt tot Nano, waarbij de nieuwe naam werd gekozen om de snelheid en eenvoud die het project gebruikers biedt, beter weer te geven.

Het is een peer-to-peer-platform dat gebruikmaakt van een unieke blokrooster-gegevensstructuur waarmee gebruikers gemakkelijk waarde aan elkaar kunnen overdragen zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde tussenpersonen.

Nano gebruikt een systeem dat betekent staat als Open Representative Voting (ORV). Hierbij stemmen rekeninghouders op hun gekozen vertegenwoordiger, die vervolgens werken om bevestig transactieblokken veilig. Dit in tegenstelling tot andere platforms die doorgaans de gecombineerde proof-of-work van een enorm mijnnetwerk gebruiken om consensus te bereiken.

ORV maakt Nano extreem energiezuinig en positioneert het als een milieuvriendelijker alternatief voor op proof-of-work (POW) gebaseerde cryptocurrencies.

In november 2021, met als doel nano naar de echte wereld te brengen en te voldoen aan de wereldwijd erkende normen van de ISO-vereisten (International Organization for Standardization), nam nano een nieuwe ticker en een standaardsymbool aan: XNO en Ӿ.

Wie zijn de oprichters van Nano?

Nano is opgericht door Colin LeMahieu, een zeer ervaren softwareontwikkelaar en -ingenieur met een schat aan ervaring in het werken voor vooraanstaande technologiebedrijven, waaronder Dell, AMD en Qualcomm.

LeMahieu beschrijft zichzelf als uitvinder en heeft belangen die variëren van ruimtetechnologie tot natuurkunde en ecologische duurzaamheid. De oprichter is een bekende naam in de digitale valutaruimte. Hij begon fulltime aan Nano te werken in 2017, en blijft tot op de dag van vandaag de directeur van de Nano Foundation. Dit is een organisatie die is opgericht om de ontwikkeling en acceptatie van nano te stimuleren.

Colin LeMahieu pushte ook de overgrote meerderheid van de commits naar Nano’s GitHub-repo.

Naast LeMahieu heeft de Nano Foundation meer dan een dozijn andere werknemers, waaronder George Coxon, afgestudeerd in Evolutionaire Antropologie en ervaren accountmanager, en de huidige directeur van de stichting.

Wat maakt Nano uniek?

Zoals we eerder al aangaven, is nano ontworpen om snel te zijn. Zo snel zelfs dat de meeste nanotransacties binnen minder dan een seconde de absolute finaliteit bereiken – vergeleken met enkele minuten of zelfs langer voor veel andere grote cryptocurrencies.

Deze snelheid maakt nano geschikt voor commerciële betalingen, aangezien handelaren en retailers zich bij het accepteren van betalingen geen zorgen meer hoeven te maken over transactievertragingen.

Bovendien zijn nanotransacties volledig kostenloos. Aangezien vertegenwoordigers geen financiële vergoeding ontvangen voor hun inspanningen om het netwerk te beveiligen, hoeven geen transactiekosten te worden betaald. Dit maakt nano een ideale oplossing voor het verwerken van microtransacties. Dit aangezien gebruikers zich niet langer zorgen hoeven te maken over mogelijk dure transactiekosten bij het doen van kleine betalingen.

Deze functies worden mogelijk gemaakt door de unieke architectuur. Nano is gebouwd rond een vergelijkbare grootboektechnologie die een gerichte acyclische grafiek (DAG) wordt genoemd. Dit in tegenstelling tot andere cryptocurrencies die zijn gebouwd bovenop een gedistribueerd grootboek dat bekend staat als een blockchain.

Deze structuur is zeer betrouwbaar en kan worden geschaald om 1.000 transacties per seconde te ondersteunen met de juiste hardware. Dit zonder dat een energie-intensief mijnnetwerk nodig is om de integriteit te behouden, waardoor nano wordt gepositioneerd als een milieuvriendelijke digitale betalingsoptie.

Hoeveel XNO tokens zijn er in omloop?

Net als de overgrote meerderheid van cryptocurrencies, heeft nano een vast maximum aantal tokens dat ooit zal bestaan. Het aantal hiervan is vastgesteld op 133248297,92 Nano.

Het oorspronkelijke maximale aanbod was veel hoger ingesteld, maar alle resterende nano’s boven de huidige limiet van 133 miljoen werden permanent verbrand. In totaal werd ongeveer 39% van de oorspronkelijke ontstaansvoorraad uitgedeeld.

De token is ongebruikelijk in het feit dat de volledige voorraad al in omloop is. Dit betekent dus dat het volledig is verdund.

Omdat het volledig verwaterd is, is nano ook sterk gedecentraliseerd en goed gedistribueerd. Hierbij houdt de overgrote meerderheid van de nano-accounts minder dan Ӿ100 aan. Vanaf december 2020 bevindt ongeveer 20% van alle nano in omloop (~ 26 miljoen) zich in een van de coldwallets. Deze zijn gekoppeld aan de Binance cryptocurrency-uitwisseling.

In totaal werd 5% van het circulerende aanbod achtergehouden voor de verdere ontwikkeling van het project. Dit werd uiteindelijk toegewezen aan een zogenaamd “ontwikkelaarsfonds”.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Nano wordt beveiligd door een netwerk van vertegenwoordigers, die elk door NANO-houders op hun plaats worden gestemd.

Deze vertegenwoordigers zijn verantwoordelijk voor het uitbrengen van hun stem wanneer het netwerk consensus moet bereiken, en hun stemrecht is de som van het stemgewicht dat aan hen is gedelegeerd door NANO-houders. Deze stemmen over de geldigheid van transacties op het nanonetwerk en zorgen ervoor dat alleen geldige transacties worden bevestigd.

Dit proces beschermt het netwerk tegen een soort aanval die bekend staat als dubbele uitgaven. Dit gebeurt wanneer een aanvaller het netwerk kan manipuleren om effectief twee keer hetzelfde geld uit te geven.

Bovendien beschikt het nano-netwerk over een breed scala aan aanvullende verdedigingen tegen verschillende mogelijke aanvalsvectoren.