Coins

MultiversX

MultiversX is een blockchain-protocol dat extreem hoge transactiesnelheden probeert te bieden door gebruik te maken van sharding.

Wat is MultiversX (EGLD)?

MultiversX omschrijft zichzelf als een technologie-ecosysteem voor het nieuwe internet, waaronder fintech, gedecentraliseerde financiering en het internet der dingen. Het platform voor de uitvoering van slimme contracten is naar verluidt in staat tot 15.000 transacties per seconde. Met onder andere een latentie van zes seconden en transactiekosten van $0,001.

MultiversX beloont de community en actieve deelnemers met EGLD-tokens. EGLD, of Electronic Gold, is het oorspronkelijke token van Elrond. Het fungeert als een waardeopslagvaluta om te betalen voor netwerkgebruik. De munt dient ook als ruilmiddel tussen platformgebruikers en validators. Gebruikers betalen transactiekosten in EGLD en validators leveren diensten.

Met EGLD kunnen ontwikkelaars slimme contracten, protocollen en dApps op het platform implementeren. Het stelt deelnemers in staat om elke netwerkactie uit te voeren. Door middel van staking- en validatiebeloningen, evenals transactiekosten, beheert EGLD het Elrond-netwerk. Bovendien is EGLD begiftigd met de functionaliteit van een governance-token, zodat de houders ervan kunnen stemmen over netwerkbeslissingen.

MultiversX werd voor het eerst aangekondigd in augustus 2019 en het mainnet ging live in juli 2020.

Wie zijn de oprichters van MultiversX?

MultiversX werd eind 2017 mede opgericht door de broers Beniamin en Lucian Mincu naast Lucian Todea als een oplossing voor het probleem van de schaalbaarheid van blockchain. Hiervan dachten zij dat dit het meeste urgente probleem was waarmee de industrie te maken had.

Voorafgaand aan MultiversX waren Beniamin en Lucian Mincu medeoprichter van MetaChain Capital. MetaChain is een investeringsfonds voor digitale activa, met Beniamin Mincu als CEO en Lucian Mincu als chief technology officer. De twee waren ook medeoprichter van ICO Market Data, een aggregator van informatie over initiële muntenaanbiedingen.

Beniamin Mincu was ook verantwoordelijk voor product, marketing en community voor blockchain-platform NEM van 2014 tot 2015, naast een vroege investeerder in projecten zoals Zilliqa (ZIL), Tezos (XTZ), Brave en Binance. Lucian Mincu heeft aanvullende ervaring als informatietechnologie-ingenieur en beveiligingsspecialist en heeft gewerkt met Uhrenwerk 24, Cetto en Liebl Systems.

Lucian Todea is een seriële techondernemer die eerder oprichter en CEO was van Soft32, een site voor het beoordelen en downloaden van software, en een partner van mobilPay, een applicatie voor mobiele betalingen. Hij is ook een angel investor, die heeft geïnvesteerd in het biometrische technologiebedrijf TypingDNA en het boekhoudplatform SmartBill.

Wat maakt MultiversX uniek?

MultiversX beschrijft zichzelf als een blockchainplatform voor de nieuwe interneteconomie, gedecentraliseerde applicaties en zakelijk gebruik. Het belangrijkste verkoopargument is de hoge schaalbaarheid, waarmee wordt gesteld dat dit het eerste blockchainnetwerk is waarin state-, netwerk- en transactie-sharding allemaal zijn geïmplementeerd. Volgens zijn economische paper probeert het zijn ecosysteem op te bouwen en EGLD te vestigen als een waardeopslagmiddel.

Om dit doel te bereiken, draait het netwerk op 2.169 validatieknooppunten die zijn opgesplitst in vier scherven: drie uitvoeringsscherven, elk in staat tot 5.400 transacties per seconde, en één coördinatiescherf, de ‘Metachain’. De adaptieve state sharding-architectuur van Elrond shardt de status, transacties en het netwerk volledig. Het kan worden geschaald door een extra shard toe te voegen wanneer niet aan de doorvoervraag wordt voldaan. Het werd getest om 263.000 TPS uit te voeren in een openbare omgeving met 1.500 nodes uit 29 landen gegroepeerd in 50 shards.

Om de acceptatie te vergroten, ondersteunt het project ook ontwikkelaars die op het platform bouwen, waardoor ze 30% van de slimme contractkosten als royalty’s kunnen verdienen.

Het bedrijf houdt een voorraad EGLD-tokens aan om tijdens het eerste jaar op het netwerk in te zetten, waarbij validatieknooppunten een jaarlijks percentage van 36% ontvangen.

Hoe werkt MultiversX?

Volgens het cryptoteam van MultiversX implementeert het project drie soorten segmentatie:

  1. status
  2. transacties
  3. netwerk

Hierbij wordt de parallelle verwerkingsmethode gebruikt om de tijd te versnellen en het aantal transacties te vergroten.

MultiversX is uitgebreide software die Adaptive State Sharding gebruikt om te schalen terwijl infrastructuur wordt gedeeld om een ​​groeiend aantal applicaties/transacties op het grootboek te ondersteunen. Een variatie op het traditionele operationele PoS-protocol garandeert de verbinding met het platform van alle secties van het netwerk, gescheiden tijdens sharding. Daarom is de geïntegreerde omgeving betrokken bij de ontwikkeling van dApps, imitaties van producten en diensten.

MultiversX-ontwikkelaars combineerden drie sharding-methoden om hun eigen unieke adaptieve methode te creëren. Ze verdelen het netwerk in vier shards: drie shards zijn uitvoeringsscherven die transacties verwerken en 5400 transacties per seconde valideren, en Metachain is de vierde shard die transacties coördineert en voltooit.

Typen sharding zijn onder meer: ​​State sharding waarbij de geschiedenis van het netwerk of de status is verdeeld over verschillende delen van het netwerk of shards. Segmenten hebben hun eigen grootboek, knooppunten slaan de status van elk segment op; Transactie-sharding waarbij transacties worden toegewezen aan segmenten en verwerkt, segmenten verwerken transacties parallel en knooppunten leggen de status van het hele netwerk vast; Netwerksharding waarbij de knooppunten in segmenten worden gegroepeerd en vervolgens worden verwerkt. Network slicing draagt ​​bij aan het optimaliseren van de communicatie.

Hoeveel EGLD tokens zijn er in omloop?

Het economische model van MultiversX heeft een beperkt aanbod dat begint bij 20.000.000 EGLD, met nieuwe tokens die worden geslagen om netwerkvalidators te belonen. Het maximale aanbod kan nooit hoger zijn dan 31.415.926 EGLD. Dit aantal zal echter afnemen naarmate er meer transacties worden verwerkt.

Het native token van MultiversX werd voor het eerst beschikbaar gesteld voor aankoop via een onderhandse verkoop, waarbij 19% van de oorspronkelijke voorraad werd verkocht, waarvan 7,5% onmiddellijk na het genereren van tokens beschikbaar kwam en nog eens 15,41% elke drie maanden werd vrijgegeven. MultiversX hield ook een initieel ruilaanbod op Binance, waarvan 25% werd verkocht en onmiddellijk beschikbaar werd gesteld.

Van de resterende 56% was 7% gereserveerd voor ecosysteembeloningen, waarvan 50% onmiddellijk werd vrijgegeven en 50% na zes maanden.

  • 8,5% voor marketing, subsidies en een acceleratorpool voor DApp-ontwikkelaars. Hiervan werd 81,17% onmiddellijk wordt vrijgegeven en 9,41% om de zes maanden.
  • 2% voor een gemeenschapsfonds, waarvan 33,3% onmiddellijk vrijkomt, 33,3% na zes maanden en 33,3% na 12 maanden
  • 2,5% voor adviseurs, vervalt na een jaar
  • 19% voor de oprichters en kernteamleden van MultiversX. Hierbij wordt 10% vrijgelaten na zes maanden, 10% na 12 maanden, 15% na 18, 24, 30 en 36 en 20% na 42 maanden
  • 17% voor het bedrijf voor ecosysteemondersteuning, waarbij 33,3% dat alleen kan worden gebruikt voor staking tijdens het eerste jaar onmiddellijk wordt vrijgegeven en 66,6% wordt vrijgegeven in drie gelijke termijnen over drie jaar, beginnend na één jaar.

Binance Chain

De tokens van MultiversX werden voor het eerst uitgegeven op Binance Chain onder de naam ERD. De token had een totale voorraad van 20 miljard. 500 miljoen werden in november 2019 verbrand en op de Ethereum-blockchain geslagen als ERC-20-tokens. Het bedrijf lanceerde in september 2020 een token-swap-evenement voor tokenhouders om hun ERC-20- en BEP-2-tokens te ruilen voor mainnet EGLD-tokens. Tijdens het proces werd de totale tokenvoorraad teruggebracht van 20 miljard naar 20 miljoen. Dit kon gedaan worden door de swapratio in te stellen op 1.000 ERD voor 1 EGLD.

Hoe is het netwerk beveiligd?

MultiversX gebruikt wat het een veilig proof of stake consensusalgoritme noemt. Hierin moeten knooppunten hun EGLD-tokens inzetten om deel te nemen aan het validatieproces en elke validator krijgt een beoordelingsscore toegewezen. Dit is op basis van activiteiten in het verleden, wat ook van invloed is op het al dan niet zijn geselecteerd. Als de rating van een validator te laag wordt, wordt deze niet geselecteerd en moet hij boetes betalen. Validators kunnen ook uit het netwerk worden verwijderd en hun inzet kan worden verlaagd als ze voortdurend handelen op een manier die indruist tegen de integriteit van het netwerk.

Validators worden willekeurig geselecteerd op een manier die niet kan worden voorspeld of gewijzigd op basis van de vorige validatieronde. Bovendien worden validators periodiek tussen scherven geschud om collusie te voorkomen. Knooppunten communiceren met elkaar met behulp van gemodificeerde Boneh-Lynn-Shacham, of BLS, multi-signatures voor sterke cryptografische bescherming.