Coins

Maker

Maker (MKR) is de governance-token van MakerDAO en Maker Protocol.

Wat is Maker (MKR)?

MakerDAO is een gedecentraliseerde organisatie en Maker Protocol een softwareplatform. Beide zijn gebaseerd op de Ethereum-blockchain waarmee gebruikers de DAI-stablecoin kunnen uitgeven en beheren.

Maker is een project oorspronkelijk bedacht in 2015 en volledig gelanceerd in december 2017. Het is een project met als taak te exploiteren, een door de gemeenschap beheerde gedecentraliseerde cryptocurrency met een stabiele waarde die zacht gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

MKR-tokens fungeren als een soort stemaandeel voor de organisatie die DAI beheert. Hoewel ze geen dividend uitkeren aan hun houders, geven ze de houders wel stemrecht over de ontwikkeling van Maker Protocol. Naar verwachting zullen ze in waarde stijgen in overeenstemming met het succes van DAI zelf.

Het Maker-ecosysteem is een van de eerste projecten in de decentralized finance (DeFi)-scene: de industrie die gedecentraliseerde financiële producten probeert te bouwen bovenop blockchains met slimme contracten, zoals Ethereum.

Wie zijn de oprichters van Maker?

MakerDAO, de eerste entiteit binnen het grotere Maker-ecosysteem, werd in 2015 opgericht door Rune Christensen, een ondernemer uit Sealand, Denemarken.

Christensen studeerde biochemie af aan de Universiteit van Kopenhagen en studeerde internationale handel aan de Copenhagen Business School. Voordat hij bij MakerDAO kwam, was hij medeoprichter en manager van het internationale rekruteringsbedrijf Try China.

Wat maakt Maker uniek?

Sinds oktober 2020 is DAI een van de meest populaire stablecoins. Het is de 25e grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van meer dan $ 800 miljoen. Ook heeft het meer actieve adressen dan USDT, de grootste stablecoin op de markt.

De unieke propositie van MKR ligt in het feit dat het de houders ervan in staat stelt rechtstreeks deel te nemen aan het bestuursproces van DAI. Elke houder van Maker-tokens heeft het recht om te stemmen over een aantal wijzigingen in het Maker-protocol, waarbij hun stemvermogen afhangt van de grootte van hun MKR-inzet.

Enkele aspecten van het protocol waarop de houders kunnen stemmen, zijn:

  • Nieuwe soorten onderpandactiva toevoegen aan het protocol, waardoor gebruikers nieuwe cryptocurrencies kunnen indienen om meer DAI te slaan;
  • Wijzig de risicoparameters van bestaande soorten onderpandactiva;
  • Wijzig het DAI-spaarpercentage: houders van DAI-tokens kunnen besparingen verdienen door ze vast te zetten in een speciaal contract, en het spaarpercentage heeft invloed op de winstgevendheid van dat contract;
  • Kies de orakels – entiteiten wiens doel het is om betrouwbare off-blockchain-gegevens te leveren aan het Maker-ecosysteem;
  • Upgrades naar het platform.

Dit vermogen om deel te nemen aan het beheer van een van de grootste stablecoins op de markt is wat de vraag naar MKR-tokens stimuleert en dienovereenkomstig hun waarde beïnvloedt.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

De uitgifte en verwijdering van MKR uit het systeem wordt geregeld door een complex systeem van onderling afhankelijke mechanismen. Deze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat DAI altijd volledig wordt gedekt door andere cryptocurrency-activa. Dit zorgt dat de zachte koppeling aan de USD behouden blijft. Er is geen hardgecodeerde limiet op het totale aanbod van MKR.

De waarde van DAI wordt beveiligd door onderpand. Andere cryptocurrencies die door gebruikers worden gestort bij het slaan van nieuwe DAI-tokens en worden opgeslagen in zogenaamde kluizen – slimme contracten op de Ethereum-blockchain.

Tijdens prijsdalingen kan de waarde van crypto die in de kluis is opgeslagen, onvoldoende worden om de overeenkomstige hoeveelheid DAI volledig te onderpand te geven. In dat geval start het Maker Protocol automatisch de liquidatie van de inhoud van de kluis. Hiervan wordt de opbrengst gebruikt om de verplichtingen van die kluis te dekken. Als de hoeveelheid DAI die tijdens de liquidatie wordt gegenereerd niet genoeg is, maakt het Maker Protocol nieuwe MKR-tokens om te verkopen en het resterende bedrag te dekken. Hierdoor wordt het totale aanbod vergroot.

In sommige gevallen overschrijdt de hoeveelheid DAI die van de veilingen wordt gemaakt echter de noodzakelijke limiet om volledige zekerheden te garanderen. Vervolgens wordt het door het Maker Protocol gebruikt om MKR-tokens terug te kopen en te verbranden. Hierdoor neemt hun totale voorraad af.

Het aanbod van MKR is dus een dynamische waarde die verandert afhankelijk van de marktomstandigheden en de algehele gezondheid van het DAI-ecosysteem. Vanaf oktober 2020 is de circulerende voorraad Maker-tokens ongeveer 1 miljoen, met een waarde van meer dan $ 500 miljoen.

Hoe is het netwerk beveiligd?

MKR is een ERC-20-token, wat betekent dat het draait op en wordt beveiligd door de Ethereum-blockchain. Ethereum wordt op zijn beurt beveiligd door zijn Ethash proof-of-work-functie.