Coins

Kusama

Kusama is een experimenteel blockchain-platform dat is ontworpen om ontwikkelaars een enorm interoperabel en schaalbaar raamwerk te bieden.

Wat is Kusama (KSM)?

Kusama is gebouwd op Substrate (een blockchain-bouwpakket ontwikkeld door Parity Technologies. De blockchain heeft bijna dezelfde codebase als Polkadot), een van de meest succesvolle interoperabele blockchains.

Door op Kusama te implementeren, krijgen snelle projecten toegang tot een zeer schaalbaar, interoperabel sharded-netwerk, met functies die nog niet beschikbaar zijn op Polkadot. Daartoe omschrijft de blockchain zichzelf als een ‘kanarienetwerk’.

Het platform is ontworpen als een testbed voor ontwikkelaars die willen innoveren en hun eigen blockchain willen implementeren. Het kan worden gebruikt als een voorbereidend netwerk voordat het op Polkadot wordt gelanceerd, hoewel veel projecten ervoor kiezen om bij Kusama te blijven voor hun eindproduct.

Kusama profiteert van een lage toetredingsdrempel voor het inzetten van parachains, lage bindingsvereisten voor validators. Het wordt het meest gebruikt door startups in een vroeg stadium en voor experimenten.

Wie zijn de oprichters van Kusama?

Kusama is gebouwd door hetzelfde team dat Polkadot heeft opgericht, een bedrijf dat bekend staat als Parity Technologies. De oprichter is Dr. Gavin Wood, een wereldberoemde computerwetenschapper en programmeur, die ook medeoprichter was van Ethereum.

Parity Technologies heeft een uitgebreid team bestaande uit enkele van ‘s werelds meest succesvolle blockchain-ingenieurs.

Bovendien wordt Kusama gefinancierd door subsidies van de Web3 Foundation. Dit werd opgericht om “technologieën en toepassingen op het gebied van gedecentraliseerde websoftware protocollen te helpen koesteren en beheren”. De Web3-stichting ondersteunt Kusama ook met onderzoek en gemeenschapsontwikkeling dankzij haar groeiteam.

Wat maakt Kusama uniek?

Kusama is ongebruikelijk onder blockchain-platforms, omdat het voornamelijk is gebouwd voor ontwikkelaars die gedurfde, ambitieuze projecten willen lanceren, met een snel evoluerend ontwikkelingstempo.

Het is gebouwd op een multichain, heterogeen sharded ontwerp dat gebruik maakt van een genomineerd proof-of-stake (NPoS) consensussysteem, een alternatief consensusmechanisme voor het energie-intensieve proof-of-work (POW)-schema dat door verschillende andere blockchains wordt gebruikt.

Dit systeem stelt het in staat om snelle on-chain upgrades uit te voeren zonder een vork, en cross-chain message passing (XCMP) te ondersteunen om communicatie met andere parachains op het Kusama-netwerk mogelijk te maken.

Net als Polkadot beschikt Kusama over on-chain governance-mogelijkheden. Deze on-chain governance is zowel gedecentraliseerd als zonder toestemming. Hierrdoor kan iedereen met Kusama (KSM) tokens of parachain tokens stemmen op hun respectieve bestuursvoorstellen.  Denk aan mogelijk vermeende upgrades, wijzigingen in het protocol en functieverzoeken. Deze on-chain governance-procedure is ongeveer vier keer sneller dan die aangeboden door Polkadot, met een gecombineerde stem- en vaststellingsperiode van slechts 15 dagen – wat leidt tot een hoog ontwikkelingstempo voor projecten die op Kusama zijn gebouwd.

Het project bedient projecten die een vliegende start willen maken door updates en verbeteringen te lanceren zonder dat daarvoor een fork nodig is, en zorgt zo voor maximale gemeenschapscohesie.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Vanaf november 2020 heeft KSM een circulerende voorraad van 8,47 miljoen tokens en een totale voorraad van 10 miljoen tokens. In tegenstelling tot sommige andere blockchains staat dit maximale aanbod niet vast. In plaats daarvan stijgt het met een inflatie van 10% per jaar.

Het deel van KSM dat wordt ingezet, verandert hoe de nieuw geslagen KSM-tokens (van inflatie) worden verdeeld. Als precies de helft van alle KSM is ingezet, ontvangen validators 100% van de nieuw geslagen tokens, terwijl als het boven of onder de 50% ligt, een deel van de inflatiebeloningen naar de Schatkist van Kusama gaat.

Kusama werd aanvankelijk gelanceerd als een airdrop voor degenen die deelnamen aan de Polkadot (DOT) tokenverkoop. Deze werden verdeeld in een verhouding van 1:1, terwijl degenen zonder DOT KSM konden verkrijgen door een wrijvingskraan te gebruiken, deze is sindsdien buiten gebruik gesteld. In tegenstelling tot Polkadot heeft Kusama geen redenominatie ondergaan om het circulerende aanbod te vergroten.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Kusama is gebouwd met behulp van een genomineerd proof of stake (NPoS) consensusmechanisme.

Dit maakt gebruik van een netwerk van nominators (KSM-stakers) die knooppunten kiezen om deel te nemen aan het transactievalidatieproces. Deze nominatoren ontvangen een fractie van de inflatiebeloning als hun nominator wordt geselecteerd bij de volgende rotatie. Validators die oneerlijk handelen of niet aan de prestatie-eisen voldoen, kunnen hun inzet zien dalen.

Bovendien gebruikt Kusama een eenvoudig wachtrij mechanisme op basis van Merkle-bomen om cross-chain-transacties op te lossen. Relay chain-validators zijn verantwoordelijk voor het verplaatsen van transacties van de uitvoerwachtrij van één parachain naar de input-wachtrij van de doel-parachain – dit is een veilig, betrouwbaar proces dat dezelfde validators op elke keten gebruikt om de berichten door te geven.