Coins

JUST

JUST is een populair nieuw gedecentraliseerd financieel (DeFi) ecosysteem gebouwd voor de TRON-blockchain. Het is een hele reeks producten die meestal zijn gecentreerd rond een gedecentraliseerd stablecoin-uitleenplatform dat bekend staat als JustStable.

Wat is JUST (JST)?

JUST is een populair nieuw gedecentraliseerd financieel (DeFi) ecosysteem gebouwd voor de TRON-blockchain. Het is een hele reeks producten die meestal zijn gecentreerd rond een gedecentraliseerd stablecoin-uitleenplatform dat bekend staat als JustStable.

Het platform werd in augustus 2020 gelanceerd na een initiële uitwisselingsaanbieding (IEO) op het Poloniex LaunchBase-platform eerder datzelfde jaar, maar het native governance-token van het platform (JST) circuleert sinds mei 2020.

Het is een ecosysteem met twee tokens dat is gebouwd rond de tokens USDJ en JUST (JST). USDJ is een multi-collateral stablecoin waarvan de waarde is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar (USD). Dit terwijl JST een verscheidenheid aan functies op het platform heeft: rente betalen, helpen het platform te onderhouden en de deelname aan het bestuur ervan. Ook helpen bij het instellen parameters zoals rentetarieven (stabiliteitskosten) en de minimale onderpandsratio.

Om USDJ op JUST te verkrijgen, moeten handelaren onderpand storten in de vorm van ondersteunde onderpandtokens, inclusief TRON (TRX). Die worden ingewisseld voor PTRX-tokens en vergrendeld als onderpand dat een door onderpand gedekte schuldpositie (CDP) vormt. Afhankelijk van de hoeveelheid gestort onderpand, kunnen gebruikers vervolgens USDJ slaan en opnemen. Later moet het worden terugbetaald om het eerste onderpand op te halen.

Het platform is ontworpen om een ​​eerlijke en grenzeloze hub van DeFi-producten te bieden waartoe elke TRON-gebruiker toegang heeft.

Wie zijn de oprichters van JUST?

Het JUST-ecosysteem wordt beheerd door de JUST Foundation. Die bestaat uit personen van Alibaba, Tencent, IBM en “andere internetbedrijven van wereldklasse”. Dit terwijl het financiële analyseteam van JUST afkomstig is van “verschillende wereldwijde investeringsbanken”, aldus de projectwebsite.

Enkele van de meest prominente personen zijn Terance F (een blockchain-expert en ex-Barclays en IBM-medewerker), Elvis Zhang (een senior ontwikkelaar en ervaren blockchain-onderzoeker), C Wu (een specialist in portefeuilles en uitwisselingen) en GL Kong (een ervaren blockchain-ingenieur en vroege crypto-adopter).

De volledige namen en profielen van een groot deel van het JUST-team zijn niet openbaar. Het lijkt er echter op dat het project enige overlap heeft met het TRON-ontwikkelingsteam, aangezien het platform werd aangekondigd door TRON-CEO en oprichter Justin Sun, en technische en financiële steun heeft gekregen van TRON.

Wat maakt JUST uniek?

In tegenstelling tot de meeste andere DeFi-platforms, wil JUST niet alleen een enkel product aanbieden dat bruikbaar is voor een kleine subset van DeFi-gebruikers. In plaats daarvan probeert het een hele reeks producten te bouwen die een reeks DeFi-use-cases dekken en de basis vormen van een compleet DeFi-ecosysteem op TRON.

Vanaf januari 2021 bestaat het JUST-ecosysteem uit vijf verschillende producten, die allemaal zijn ontworpen om samen te werken en gebruikers extra hulpprogramma’s te bieden.

Dit zijn:

 • JustStable: JUST’s vlaggenschip gedecentraliseerde multi-onderpand stablecoin-platform.
 • JustLend: een door TRON aangedreven geldmarktprotocol waarmee gebruikers liquiditeit kunnen toevoegen aan uitleenpools en cryptocurrency-leningen met lage rente kunnen afsluiten.
 • JustSwap: een platform voor geautomatiseerde marktmakers (AMM’s) dat wordt gebruikt voor betrouwbare TRC-20-tokenswaps en het creëren van toestemmingloze liquiditeitspools.
 • JustLink: het eerste gedecentraliseerde orakelsysteem voor het TRON-netwerk gebruikt om slimme contracten veilig te voorzien van gegevens uit de echte wereld.
 • Cross-chain tokens: Activa van andere blockchains, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC), die zijn getokeniseerd op TRON en kunnen worden gebruikt binnen het JUST-ecosysteem.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Vanaf januari 2021 is er in totaal 2,26 miljard JST in omloop, op een maximale voorraad van 9,9 miljard. Dit vertegenwoordigt 23% van het maximale aanbod.

Deze tokens worden verdiend door het storten, uitlenen en verstrekken van liquiditeit op het JUST-netwerk of door verschillende andere acties uit te voeren, zoals door deel te nemen aan speciale campagnes.

Volgens de originele IEO op Poloniex wordt de volledige voorraad JST-tokens als volgt verdeeld:

 • Zaadverkoop: 11%
 • Openbare verkoop (LaunchBase-toewijzing): 4%
 • Strategische partnerschappen: 26%
 • Ploeg: 19%
 • Airdrop (alleen voor TRX-houders): 10%
 • Ecosysteem: 30%
 • Verdere informatie over de toewijzing van JST-tokens, inclusief de details van de verwervingsperiode voor het JUST-team en het inflatiepercentage, is momenteel niet bekend. Het is echter bekend dat alle teamtokens in april 2022 volledig verworven zullen zijn.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Als TRC-20-token wordt het JUST-netwerk beveiligd door de onderliggende TRON-blockchain.

In tegenstelling tot andere platforms die het energie-intensieve proof-of-work (POW) consensusmechanisme gebruiken om de integriteit van de blockchain te behouden en mogelijke aanvallen af ​​te weren, gebruikt TRON het energie-efficiënte gedelegeerde proof-of-stake (dPOS)-systeem.

Hierdoor kiezen TRON (TRX) tokenhouders supervertegenwoordigers die belast zijn met het genereren van blokken en verpakkingstransacties. Samen zijn de 27 supervertegenwoordigers verantwoordelijk voor het veilig houden van het netwerk.