Coins

IOTA

IOTA is een gedistribueerd grootboek met één groot verschil: het is eigenlijk geen blockchain.

Wat is IOTA (MIOTA)?

IOTA is een gedistribueerd grootboek met één groot verschil: het is eigenlijk geen blockchain. In plaats daarvan staat de gepatenteerde technologie bekend als Tangle, een systeem van knooppunten die transacties bevestigen. De basis achter dit platform zegt dat dit veel hogere snelheden biedt dan conventionele blockchains, en een ideale voetafdruk voor het steeds groter wordende Internet of Things-ecosysteem.

Omdat er geen blockchain is, zijn er geen mijnwerkers en omdat er geen mijnwerkers zijn, zijn er geen kosten. Veel gevestigde netwerken zien de kosten stijgen wanneer congestie toeneemt, maar IOTA streeft naar onbeperkte doorvoer tegen minimale kosten.

Het doel van IOTA is om op termijn het de facto platform te worden voor het uitvoeren van transacties tussen IoT-apparaten. Gezien het feit dat schattingen suggereren dat er tegen 2024 20,4 miljard van dergelijke apparaten zouden kunnen zijn, zou dit uiteindelijk big business kunnen worden.

Het team achter IOTA is van mening dat de mogelijke use-cases hier niet eindigen. Ze geloven dat hun gedistribueerde grootboek iedereen digitale identiteiten kan bieden, kan resulteren in autoverzekeringen die gebaseerd zijn op daadwerkelijk gebruik, de weg vrijmaakt voor geavanceerde slimme steden, naadloze wereldwijde handel mogelijk maakt en de authenticiteit van producten bewijst.

Oorspronkelijk bekend als Jinn, werd in september 2014 een crowdsale voor het project gehouden. In 2016 werd het netwerk officieel gelanceerd.

Wie zijn de oprichters van IOTA?

IOTA heeft vier medeoprichters, en hun namen zijn Sergey Ivancheglo, Serguei Popov, David Sønstebø en Dominik Schiener.

Sonstebo en Schiener zijn gezamenlijk co-voorzitters van de raad van bestuur, terwijl Popov bestuurslid en directeur onderzoek van de stichting is.

Ivancheglo nam in juni 2019 ontslag bij het in Berlijn gevestigde project, maar gaat door als onofficieel adviseur. Destijds zei hij in een verklaring: “Ik geloof niet langer dat de IOTA Foundation voor mij de beste setting is om te realiseren wat we wilden creëren in 2014 en 2015. Ik heb altijd mijn beste werk gedaan in een minder rigide omgeving. Ik kijk ernaar uit om het werk aan zowel hardware- als softwareontwikkeling van IOTA onafhankelijk voort te zetten.”

Wat maakt IOTA uniek?

Welnu, zoals we eerder al aangaven, is het feit dat het in feite een blockchainloze blockchain is, op zijn zachtst gezegd nogal ongebruikelijk.

De meer technische naam van Tangle is de Directed Acyclic Graph. Zoals Sønstebø uitlegde in een blogpost in 2015, heeft deze technologie tot doel het vermogen van blockchain om veilige transacties uit te voeren te behouden. Het enige verschil is dat het de notie van blokken overbodig maakt.

Hij schreef ook: “IOTA moet niet worden beschouwd als een alternatieve munt (altcoin) voor bestaande cryptocurrencies zoals Bitcoin. Het is eerder een uitbreiding van het groeiende blockchain-ecosysteem. Het is bedoeld om in synergie met deze andere platforms te werken om cohesie en symbiotische relaties te vormen. IOTA is ontworpen om één oplossing te bieden die geen enkele andere crypto doet: efficiënte, veilige, lichtgewicht, real-time microtransacties zonder kosten.”

Nieuwe transacties worden gevalideerd door twee eerdere transacties van een ander knooppunt goed te keuren. Dit is een nieuwe benadering omdat het betekent dat grootte en snelheid van het netwerk direct gerelateerd zijn aan het aantal mensen dat het platform gebruikt.

En hoewel sommige cryptocurrencies als een bedrijf worden gerund, zegt de IOTA Foundation dat het beslist geen winstoogmerk heeft. Hier werd aan toegevoegd dat het enige doel is om het netwerk zo welvarend mogelijk te maken.

Ten slotte heeft IOTA zich onderscheiden van veel andere crypto-rivalen door spraakmakende partnerschappen aan te gaan met de autofabrikant Volkswagen. Ook heeft her de stad Taipei geholpen bij het nastreven van slimme projecten.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

MIOTA heeft een maximale voorraad van 2.779.530.283 tokens – en ze zijn allemaal in omloop.
Toen de crowdsale werd gehouden, werd dit digitale activum gefactureerd als een utility-token dat kon worden gebruikt voor betaling via zijn netwerk, in plaats van een munt met winstdeling.

Tijdens de crowdsale van 2015 werden er ongelooflijk nauwkeurig 999.999.999 verkocht en dit genereerde een omzet van 1.337 BTC. Toen der tijd was Bitcoin slechts ongeveer $325 waard. Dit had dus in latere jaren kunnen resulteren in een aanzienlijke meevaller voor het team.

Het is vermeldenswaard dat het aanbod van MIOTA in latere jaren is toegenomen. Hierbij beweerde het team dat een groter aanbod het token geschikt zou maken voor de “kleine nanotransacties”. Die zullen we waarschijnlijk zien via IoT-apparaten. De IOTA Foundation werd gelanceerd in oktober 2017 en bezat destijds ongeveer 5% van de tokens die in omloop zijn. Dit werd gedoneerd door de gemeenschap. Het zei dat “de meerderheid van deze fondsen zal gaan naar het opbouwen van een leger van ontwikkelaars en onderzoekers.”

Hoe is het netwerk beveiligd?

Gezien het feit dat het IOTA-netwerk geen blockchain is, denk je misschien niet dat er veel behoefte is aan een consensusmechanisme. Om het netwerk echter veilig te houden, is er een relatief eenvoudige Proof-of-Work-puzzel opgenomen in het validatieproces van een transactie.

Er zijn beveiligingsproblemen geweest rond IOTA. In het verleden beweerden onderzoekers dat ze kwetsbaarheden in de code van het project hadden gevonden.