Coins

Internet Computer

Internet Computer biedt de eerste "World Computer" -blockchain die kan worden gebruikt om bijna elk online systeem of elke online service te bouwen, inclusief veeleisende sociale media op het web, zonder dat traditionele IT zoals cloud computing-services nodig is.

Wat is de Internet Computer en ICP?

De Internet Computer-blockchain bevat een radicale heroverweging van blockchain-ontwerp, mogelijk gemaakt door innovaties in cryptografie. Het biedt de eerste “World Computer” -blockchain die kan worden gebruikt om bijna elk online systeem of elke online service te bouwen, inclusief veeleisende sociale media op het web, zonder dat traditionele IT zoals cloud computing-services nodig is. Als zodanig kan het volledige end to end decentralisatie mogelijk maken.

Een Web3-enabler

Stel je voor dat je een groepschat maakt om je volgende vakantie met vrienden te organiseren, een sociaal spel speelt of interactie hebt met foto’s en video’s die zijn geüpload door je geliefde – sociale netwerken maken nu deel uit van het dagelijks leven. Ze vormen echter tal van privacyschendingen voor gebruikers, delen gevoelige informatie met bedrijven en overspoelen gebruikers vaak met advertenties. Wanneer je je aanmeldt, wordt er gevraagd akkoord te gaan met de algemene voorwaarden, maar je hebt geen invloed op hoe je gegevens worden gebruikt of welke functies de services bieden.

Web3 heeft het potentieel om deze oude formule fundamenteel bij te werken. Een echte wereldcomputer kan worden gebruikt om alles op een volledig gedecentraliseerde manier te bouwen. Dit is dus inclusief veeleisende diensten zoals sociale netwerken. Voorheen konden blockchains alleen worden gebruikt om web3-services te bouwen in combinatie met traditionele IT. Denk hierbij aan Cloud computing-services. Hier maakt een World Computer-blockchain het mogelijk om services te bouwen die volledig op blockchain draaien. Dit maakt het mogelijk om de controle over deze diensten toe te wijzen aan gemeenschaps-DAO’s (gedecentraliseerde autonome organisaties). Deze spelen de rol van digitale democratieën in cypherspace die bemiddelen in de wensen van hun online gemeenschappen met betrekking tot economische zaken, en hoe de diensten moeten worden bijgewerkt en geconfigureerd.

Nieuwe formule

In deze nieuwe formule worden gebruikers zowel eigenaren van web3-services als onderdeel van het team dat ze beheert. Dit door bijvoorbeeld andere gebruikers door te verwijzen, om virale groei te stimuleren of door te helpen met belangrijke taken zoals het modereren van inhoud. Omdat web3-services die op de blockchain draaien onder controle van een DAO volledig gedecentraliseerd zijn. Net zoals een blockchain kunnen ze ook tokeniseren. Een web3-service kan bijvoorbeeld de beheertokens van de DAO uitzenden naar gebruikers die helpen. Ook kan het gebruikers in staat stellen satochis met een chatbericht te sturen.

Dergelijke diensten worden vandaag al gebouwd op de Internet Computer-blockchain, die de World Computer-mogelijkheden en -functionaliteit heeft geboden. Het doel is om het hele internet ecosysteem te transformeren.

Wereld computer functionaliteit

Het doel van de Internet Computer-blockchain is om World Computer-functionaliteit toe te voegen aan het openbare internet. Op de internetcomputer kunnen ontwikkelaars gedecentraliseerde online systemen en services volledig op de blockchain bouwen, zonder gebruik te maken van gecentraliseerde traditionele IT.

Omdat de internetcomputer een blockchain is, bouwen ontwikkelaars online systemen en services met behulp van “smart contract” -software. Het gebruik van slimme contracten in deze toepassing kan baanbrekende voordelen opleveren. Omdat bijvoorbeeld slimme contracten fraudebestendig zijn, net als het Bitcoin-grootboek, hoeven systemen en services niet te worden beschermd door firewalls om hackers buiten te houden. Een ander voordeel is dat web3-services die op de internetcomputer zijn gebouwd. Hierdoor kun je tokens verwerken en nieuwe economische rails creëren. Web3 kan bijvoorbeeld sociale media en DeFi combineren om SocialFi te produceren, zoals een sociaal netwerk dat volledig tokenized is.

De internetcomputer biedt “bus” slimme contractfunctionaliteit. Deze kunnen veel nieuwe dingen doen, waaronder het rechtstreeks aanbieden van interactieve webervaringen aan gebruikers. Dit door HTTP-verzoeken te verwerken, transacties te creëren die rechtstreeks op andere blockchains worden uitgevoerd met behulp van “Chain Key TX”. Ook onbeperkte schaalbaarheid en efficiëntie die vergelijkbaar is met die van traditionele IT. Hierdoor is de schadelijke CO2-uitstoot veroorzaakt door blockchain, en op een dag het technische ecosysteem in het algemeen.

Web3-ontwikkelaars

Web3-ontwikkelaars kunnen DeFi-, SocialFi-, GameFi- en metaverse-services bouwen. Ze kunnen tokens op andere blockchains verwerken, zonder bruggen, met behulp van Chain Key TX. En ze kunnen systemen zoals DeFi op Ethereum volledig decentraliseren door de internetcomputer te gebruiken om de interactieve webervaring te creëren, in plaats van gecentraliseerde traditionele IT, zoals cloud computing-services.

Op de internetcomputer betalen slimme contracten voor bussen op unieke wijze voor hun eigen berekening. Dit doen ze met hulp van een “reverse gas” -model. Dit betekent dat web3-gebruikers sessies met services kunnen maken, die enorme aantallen blockchain-transacties kunnen verzenden. Het verzenden van chatberichten in een gesprek, zonder dat extra interactie van de gebruiker nodig is, is een goed voorbeeld.

Omdat web3-services 100% op de blockchain kunnen worden gebouwd, kunnen ze onder de volledige controle worden geplaatst van gemeenschaps-DAO’s (gedecentraliseerde autonome organisaties), die alle configuraties en updates uitvoeren. Gebruikers kunnen eigenaar worden van online services en deel uitmaken van het team dat ze beheert.

Het Internet Computernetwerk wordt bestuurd door een geavanceerde DAO die is geïntegreerd in zijn protocollen. Dit wordt ook wel het Network Nervous System of NNS genoemd. Dit werkt de replica (of “client”) software bij die draait op de speciale knooppuntmachines die de blockchain bijna wekelijks hosten. Hierdoor wordt de snelle evolutie van het netwerk gestimuleerd.

Vingerafdruk en Face ID

De internetcomputer ondersteunt een nieuw blockchain-authenticatiesysteem genaamd Internet Identity. Hierdoor kunnen gebruikers hun apparaten gebruiken als cryptografische wachtwoorden, inloggen bij online services. Dit kan met behulp van de vingerafdruksensor op hun laptop of telefonische Face ID, evenals traditionele apparaten zoals een Ledger-portemonnee.

Waarom heeft het Internet Computer token waarde?

Het ICP-token heeft drie hoofdhulpprogramma’s. Ten eerste biedt ICP een bron van “cycli” die worden verbrand voor vermogensberekening. Dit houdt in dat wanneer ICP wordt omgezet in cycil, het verdwijnt, waardoor deflatoire druk ontstaat. Ten tweede an ICP worden ingezet in het toestemmingloze Network Nervous System DAO dat de Internet Computer-blockchain regelt. Hierdoor kunnen stem neuronen worden gecreëerd die stembeloningen genereren. Tot slot speelt ICP de rol van waardeopslag, waardoor gebruikers bijvoorbeeld kunnen investeren in decentralisatieverkopen die worden uitgevoerd door web3-services.

Hoe werkt de Internet Computer?

Het internet, dat nu bijna alles en iedereen met elkaar verbindt, draait op een netwerk van speciale apparaten die routers worden genoemd. Sommige, zoals wifi-routers, worden in huizen geïnstalleerd, terwijl andere, die landen verbinden, erg gespecialiseerd en duur zijn. De internetcomputer-blockchain draait op een netwerk van speciale computerapparaten die ‘knooppuntmachines’ worden genoemd en die zijn gebouwd volgens verschillende standaarden.

Validators

Tegenwoordig worden de meeste Proof of Stake blockchains gehost door “validator”-knooppunten die software-instances zijn die vaak op cloud computing-services worden gebruikt. De internetcomputer kan op deze manier niet worden gehost. Het draait volledig op een soeverein netwerk van speciale node-machines, die door onafhankelijke “node-providers” in onafhankelijke datacenters zijn geïnstalleerd.

Deze knooppuntmachines maken verbinding met elkaar via Internet Computer Protocol of ICP, waar het token zijn naam aan ontleent. De beste naam om het blockchain-netwerkmodel te beschrijven dat door de internetcomputer wordt gebruikt, is “Proof-of-Useful-Work”. Het netwerk heeft een beheersysteem, de NNS genaamd, dat node-machines die niet genoeg blokken kunnen produceren en het netwerk bijhouden, kan doorsnijden (‘uitwerpen’). Daarom moeten ze volgens een standaard specificatie worden gebouwd.

Intern bestaat het Internet Computernetwerk uit “subnet-blockchains”. Elk nieuw subnet voegt extra capaciteit toe aan het netwerk, wat betekent dat het meer slimme contracten, berekeningen en gegevens kan hosten. Deze subnetten zijn echter onzichtbaar voor de gehoste slimme contracten en gebruikers. Dit komt omdat ze worden gecombineerd tot een enkele logische blockchain met behulp van ‘chain key crypto’.

Cahin Key Crypto

Chain key crypto is uniek voor de Internet Computer. Het maakt het mogelijk dat subnet-blockchains, en de algehele Internet Computer-blockchain die wordt geproduceerd, openbare “kettingsleutels” hebben. De blockchains ondertekenen cryptografisch al hun interacties, die kunnen worden gevalideerd met behulp van hun kettingsleutels. Geldige handtekeningen laten zien dat er niet met interacties is geknoeid en ook dat de blockchains correct werken, zonder dat het nodig is om hun transactieblokken te downloaden en te controleren.

Dankzij chain key crypto kan de Internet Computer zijn subnet-blockchains combineren tot een enkele blockchain en onbeperkt schalen. Chain key crypto maakt echter ook andere dingen mogelijk! Slimme contracten op de Internet Computer kunnen bijvoorbeeld HTTP-verzoeken verwerken en interactieve webervaringen rechtstreeks aan eindgebruikers aanbieden. Dit is veiliger dan normale webservices omdat de slimme contracten de inhoud die ze aanbieden kunnen ondertekenen, wat kan worden gevalideerd voordat het aan gebruikers wordt getoond, waardoor ze veilig blijven.

Onlangs is chain key crypto gebruikt om “Chain Key TX” -functionaliteit beschikbaar te maken voor slimme contractontwikkelaars. Hierdoor kunnen ze ondertekende transacties maken die op andere blockchains draaien. Een ontwikkelaar van een Internet Computer kan bijvoorbeeld bitcoin-adressen maken en bitcoin verzenden en ontvangen, rechtstreeks op het Bitcoin-grootboek, zonder gebruik te maken van onveilige “bridge” -services. Met behulp van deze functionaliteit kan native Bitcoin DeFi worden gemaakt.

De Internet Computer biedt ook vele andere functies die uniek zijn binnen blockchain. Deze omvatten HTTP-outcalls, waarmee slimme contracten veilig andere systemen kunnen opvragen via het web, via het netwerk consensus systeem, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt voor slimme contractsoftware om veilig gegevens te verkrijgen, zoals feeds van crypto-activaprijzen zonder gebruik te maken van een vertrouwde orakelservice.

Network Nervous System (NSS)

Het Internet Computernetwerk wordt bestuurd en beheerd door een master-subnet, dat een geavanceerde DAO zonder toestemming uitvoert, het Network Nervous System (NNS). Dit instrueert de knooppuntmachines hoe het netwerk moet worden gestructureerd. Knooppunten kunnen verifiëren dat de instructies die ze van de NNS hebben ontvangen echt zijn door de handtekening van de kettingsleutel te controleren. Dit kan aangezien de kettingsleutel nooit verandert.

De NNS instrueert knooppunten om deel te nemen aan en subnetten te verlaten, en om nieuwe subnetten te vormen. De cryptografie en protocollen werken op een slimme manier, zodat hoewel knooppunten komen en gaan van subnet-blockchains, hun kettingsleutels altijd hetzelfde blijven.

Canisters

Op de Internet Computer bouwen ontwikkelaars met behulp van “bus” slimme contracten. Ze worden canisters genoemd, omdat het bundels WebAssembly bytecode en persistente geheugenpagina’s zijn. De bytecode implementeert de logica van het slimme contract en werkt uitsluitend in zijn eigen geheugen. Dit is in wisselwerking met andere slimme contracten door middel van het doorgeven van berichten (met behulp van een software-actormodel). Dit maakt het mogelijk om slimme contracten parallel te laten lopen, wat een manier is waarop de Internet Computer schaalt.

Canister smart contracts zijn zeer krachtig en kunnen worden gebruikt om alles te bouwen. Zo zijn multi-block transacties (berekeningen) mogelijk, samen met daemon smart contracts, die automatisch periodiek worden aangeroepen door de blockchain.

De belangrijkste talen die worden gebruikt voor het ontwikkelen van slimme Internet Computercontracten zijn Rust en Motoko. Motoko is een taal die speciaal door DFINITY is gemaakt voor de Internet Computer, die is ontwikkeld door een team onder leiding van Andreas Rossberg, mede-uitvinder van de WebAssembly-standaard.

Wie heeft de Internet Computer gemaakt?

De Internet Computer-blockchain is ontwikkeld door de DFINITY Foundation, met het hoofdkantoor in Zürich, Zwitserland, die R&D-centra in Zwitserland en Californië beheert, en externe teams over de hele wereld. Medio 2022 had DFINITY bijna 300 mensen in dienst, voornamelijk in R&D. Het team bestaat uit veel beroemde cryptografen, computerwetenschappelijke onderzoekers en ingenieurs.

De DFINITY Foundation werd in oktober 2016 in Zwitserland opgericht om de ontwikkeling van de Internet Computer-blockchain te organiseren. De naam DFINITY is een afkorting van “gedecentraliseerde oneindigheid” en dateert van begin 2015. Het werd voor het eerst gebruikt door de oprichter van het project, Dominic Williams, om te verwijzen naar zijn theoretische cryptowerk, waarvan hij hoopte dat het een wereldcomputer mogelijk zou maken.

In februari 2017 voerde de DFINITY Foundation een vroege openbare ICO uit om fondsen te werven om uit te breiden. Dit werd vervolgens aangevuld met particuliere fondsenwervingsrondes in 2018, die geld ophaalden van meer dan 100 hedgefondsen en VC’s, waaronder bekende namen zoals Andreessen Horowitz, vóór de komst van a16z crypto.

Wat zijn enkele prominente projecten in het Internet Computer ecosysteem?

DeFi

 • Gedecentraliseerde exchanges van de volgende generatie, zoals Sonic, InfinitySwap en ICPSwap, die volledig on-chain draaien, maken gebruik van het reverse-gas-model van de Internet Computer en de finaliteit van transacties van 1 seconde om gebruikers nul gaskosten en razendsnelle swaps, transacties en meer.

NFT’s

 • De hoofdartiest achter de Bored Ape Yacht Club-collectie debuteerde een nieuwe collectie NFT’s op de Internet Computer op Art Basel: “De nieuwe serie wordt gehost op de Internet Computer… waardoor grotere bestanden mogelijk zijn. Het is een voorbeeld van hoe artiesten beginnen te experimenteren met NFT-platforms buiten Ethereum.”
 • ORIGYN, een NFT-marktplaats die voortbouwt op de Internet Computer, zag zijn waardering stijgen tot $300 miljoen na een investeringsronde van Paris Hilton en Wall Street-veteraan Bill Ackman.

Games

 • Cubetopia voegt Minecraft en World of Warcraft samen. Creëer je eigen eiland en deel het met de wereld via een unieke URL.
 • MetaSports Basketball is een open basketbal-metaverse, waar gebruikers hun favoriete Ethereum- en Internet Computergebaseerde NFT’s gebruiken om te strijden om basketbal-supersterren te worden in teams die ze bezitten en beheren.

Sociaal

 • OpenChat heeft 100.000 gebruikers, met bijna 1 miljoen berichten verzonden via de gedecentraliseerde berichtenservice.
  Distrikt, een gedecentraliseerd Facebook, overtrof 70.000 gebruikersaccounts en 100.000 berichten – met minder dan $ 100 uitgegeven aan gas.
 • Dmail is de Web3-vervanging voor e-mail en stelt gebruikers in staat om door blockchain ondersteunde, gecodeerde berichten te verzenden en te ontvangen.
 • DSocial is een gedecentraliseerde versie van YouTube, waardoor makers van inhoud eerlijk kunnen worden beloond via tokens voor hun werk en betrokkenheid.
 • DSCVR, een Web3-versie van Reddit, heeft in juli 2022 een startkapitaal van $ 9 miljoen binnengehaald in een ronde onder leiding van Polychain Capital. DSCVR heeft al meer dan 100.000 gebruikers en meer dan een miljoen posts en reacties.

Metavers

 • PokedStudios lanceerde de Bots NFT-collectie in een vroeg uitstapje naar de metaverse op de Internet Computer, waarbij de zeldzaamste Bot een verkoop opleverde van 3.000 ICP (~ $172.140).
 • IC Gallery is een interoperabele 3D-metaverse die GameFi en DeFi combineert, waar gebruikers al hun bestaande NFT’s kunnen spelen, slaan en verhandelen via verschillende meeslepende 3D-ervaringen.
 • Shiku Metaverse, gepland voor lancering in 2023, zal bestaan ​​uit 100 unieke planeten en zal volledig worden geïntegreerd met Yumi NFT Marketplace.