Coins

Immutable

Immutable positioneert zichzelf als de eerste laag-twee schaaloplossing voor NFT's op Ethereum.

Wat is Immutable (IMX)?

Volgens Immutable maakt de blockchain een einde aan de beperkingen van Ethereum. Denk hierbij aan lage schaalbaarheid, een slechte gebruikerservaring, illiquiditeit en een trage ontwikkelaarservaring. In plaats daarvan profiteren gebruikers van directe handel en enorme schaalbaarheid. Dit terwijl ze genieten van nul gaskosten voor het slaan en verhandelen van NFT’s zonder de veiligheid van gebruikers of activa in gevaar te brengen. Om dat te bereiken, is Immutable gebouwd met STARK zk-rollups, een technologie waarvan Vitalik Buterin Ethereum als “all-in” beschouwt.

Dankzij deze technologie kunnen gebruikers op grote schaal middelen zoals ERC-20- en ERC-721-tokens maken en distribueren. Chris Clay, de gamedirecteur van Gods Unchained, een project dat al voortbouwt op Immutable, verklaarde dat Immutable Gods Unchained in staat stelt een nieuw metasysteem te implementeren dat voorheen onmogelijk was. Op deze manier wil Immutable  een ervaring van wereldklasse creëren voor zowel gebruikers als ontwikkelaars.

Wie zijn de oprichters van Immutable ?

Immutable is opgericht door James Ferguson, een Forbes 30 Under 30-ondernemer die eerder een softwareontwikkelingsteam leidde bij een e-commercebedrijf van een miljard dollar, en zijn broer Robbie Ferguson, een Thiel-fellow en ook Forbes 30 Under 30-ondernemer.

Het team bestaat uit meer dan 100 leden met verschillende achtergronden, zoals blockchain, FAANG, financiën, fintech en managementadvies. Het bracht een seed-ronde op in 2018 en een Series A van $15 miljoen in september 2019. Investeerders omvatten enkele van de “wie is wie” in blockchain-investeringen, zoals Coinbase, Naspers, Nirvana Capital, Apex Capital Partners, Continue Capital en Galaxy Digital.

Wat maakt Immutable X uniek?

Immutable X profiteert ervan een van de eerste laag-twee-oplossingen te zijn die gebruik maken van zk-rollups en zich uitsluitend richten op NFT’s. Nu zk-rollups steeds belangrijker worden als schaaloplossing, bevindt het project zich op het snijvlak van ontwikkeling in het Ethereum-ecosysteem. Immutable X heeft een goede kans om in de toekomst de standaard “NFT-blockchain” te worden, op voorwaarde dat de beloofde transactiesnelheid van meer dan 9.000 tps kan worden gehaald.

Een cruciaal onderdeel om deze belofte waar te maken, is de API-abstractielaag. Dankzij REST API’s is elke NFT-gerelateerde interactie, zoals slaan, verhandelen en overdragen, een eenvoudige API-aanroep op Immutable X. Het bedrijf verwacht dat dit een belangrijk onderdeel zal zijn bij het aantrekken van nieuwkomers, zoals gevestigde gaming- en contentbedrijven in de ruimte.

Bovendien hoeven gebruikers niet van netwerk te wisselen bij het aansluiten van hun portemonnee. Het protocol biedt ook een tussenlaag genaamd de “Link”, die een NFT-specifieke portemonnee-ervaring mogelijk maakt en Immutable X in staat stelt een ecosysteem van een externe marktplaats te ondersteunen zonder veiligheidsrisico’s.

Met zijn gedeelde wereldwijde orderboek dat protocol liquiditeit vergemakkelijkt, kunnen NFT-marktplaatsen zonder backend op Immutable X worden gebouwd. Bijgevolg kunnen marktplaats oplossingen van derden naast de eigen marktplaats van het protocol bestaan. Het protocol verwacht met deze oplossing ook de toetredingsdrempels voor makers van inhoud en kleinere ontwikkelaars te verlagen.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

IMX is de native ERC-20 utility-token van het protocol. De drie belangrijkste use-cases van de token zijn vergoedingen, staking en governance. 20% van de kosten van het protocol moet in IMX worden betaald en gebruikers kunnen IMX inzetten om een ​​evenredig deel van de kosten van het netwerk te ontvangen. Tokenhouders kunnen ook stemmen op bestuursvoorstellen door IMX vast te houden. Het totale aanbod van IMX is twee miljard, volgens de volgende tokendistributie:

  • Ecosysteemontwikkeling – 51,74%: gebruikersbeloningen, ontwikkelaarssubsidies, liquiditeitsvoorziening, marketingdoeleinden.
  • Projectontwikkeling – 25%
  • Particuliere verkoop – 14,26%: een jaar klif, maandelijkse ontgrendeling gedurende twee jaar.
  • Openbare verkoop – 5%: zes maanden ontgrendeling.
  • Foundation – 4%: initiatieven die verband houden met de ontwikkeling van ecosystemen, zoals liquiditeitsvoorziening, eenjarige klif, maandelijkse ontgrendeling gedurende vier jaar.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Immutable is een laag-twee blockchain zonder gaskosten, waar operators hun eigen handelskosten kunnen bepalen. In tegenstelling tot andere schaaloplossingen voor Ethereum, is een aanval van 51% op Immutable onhaalbaar. Dit omdat het geen gecentraliseerde zijketen is, maar wel profiteert van de ingebouwde beveiliging van de Ethereum-blockchain. IMX maakt gebruik van zk-rollups, wat betekent dat activa worden verhandeld op de blockchain van de tweede laag, maar het geldigheidsbewijs van een transactie wordt opgeslagen op de blockchain van de eerste laag, in dit geval Ethereum. Immutable gebruikt STARK-bewijzen omdat ze, in tegenstelling tot SNARK’s, post-kwantumveilig zijn en ondanks de hogere kosten een grotere gebruikersbeveiliging bieden.

Immutable koos ervoor om op Ethereum te blijven als een eerstelaagsoplossing. Dit omdat het team van mening is dat Ethereum het beste de filosofie van vertrouwenloos, gedecentraliseerd bezit van activa vertegenwoordigt. In de woorden van het team heeft Ethereum altijd prioriteit gegeven aan centralisatie boven schaalbaarheidsupgrades op korte termijn. Al heeft het bedrijf te lijden gehad van problematische pieken in gaskosten en netwerkcongestie, blijft het de belangrijkste blockchain voor NFT-projecten om op voort te bouwen.