Coins

Helium

Helium (HNT) is een gedecentraliseerd blockchain-aangedreven netwerk voor Internet of Things (IoT)-apparaten.

Wat is helium (HNT)?

Het Helium-mainnet, gelanceerd in juli 2019, stelt draadloze apparaten met een laag vermogen in staat met elkaar te communiceren en gegevens te verzenden via het netwerk van knooppunten.

Nodes komen in de vorm van zogenaamde Hotspots, die een combinatie zijn van een draadloze gateway en een blockchain-mining-apparaat. Gebruikers die knooppunten bedienen, mijnen en verdienen beloningen in Helium’s native cryptocurrency-token, HNT.
Het doel van Helium is om IoT-communicatie voor te bereiden op de toekomst, door vanaf de geboorte in 2013 tekortkomingen in de huidige infrastructuur te identificeren.

Wie zijn de grondleggers van helium?

Helium’s drie mede-oprichters Amir Haleem, Shawn Fanning en Sean Carey startten het bedrijf in 2013. Haleem heeft een actieve eSports- en game-ontwikkelingsachtergrond. Fanning daarentegen staat bekend om de ontwikkeling van Napster, de dienst voor het delen van muziek die eind jaren negentig een van de eerste reguliere peer-to-peer (P2P) internetdiensten was.

Carey bekleedde ondertussen meerdere ontwikkelingsrollen voorafgaand aan Helium, waaronder reclame-optimalisatiebedrijf Where, overgenomen door PayPal.

Het team van Helium bestaat nu uit leden waarvan het bedrijf zegt dat ze ervaring hebben met “radio en hardware, productie, gedistribueerde systemen, peer-to-peer- en blockchain-technologieën.”

Wat maakt Helium uniek?

Helium heeft tot doel de communicatiemogelijkheden van draadloze Internet of Things (IoT)-apparaten te verbeteren. In 2013 stond de infrastructuur rond IoT nog in de kinderschoenen, maar ontwikkelaars wilden decentralisatie aan hun aanbod toevoegen, vandaar dat ze het in de officiële literatuur ‘The People’s Network’ noemden.

De belangrijkste aantrekkingskracht zal zijn voor eigenaren van apparaten en diegenen die geïnteresseerd zijn in de IoT-ruimte, met financiële prikkels die verdere outreach-mogelijkheden bieden.

Netwerkdeelnemers kopen Hotspots, een combinatie van een draadloze gateway en een miner, of bouwen er zelf een. Elke hotspot biedt netwerkdekking over een bepaalde straal en ontgint ook Helium’s native token, HNT. Het netwerk draait op proof-of-coverage, een nieuw consensus algoritme op basis van het HoneyBadger BFT-protocol. Hiermee kunnen knooppunten in een netwerk consensus bereiken wanneer de verbindingskwaliteit zeer variabel is.

Naast HNT betalen gebruikers transactiekosten in een apart token genaamd Data Credits, die niet inwisselbaar zijn en gebonden zijn aan individuele gebruikers zelf.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Geschatte mining-periodes van 30 tot 60 minuten ontgrendelen beloningen die worden verdeeld volgens een veranderend groeiplan.

Helium legt uit dat node-eigenaren in het begin meer HNT zullen opbouwen voor het uitbouwen van de netwerkinfrastructuur, terwijl het later voordeliger zal zijn om apparaatgegevens over te dragen. Dit aanpassingsmechanisme voor token distributie zal naar verwachting ongeveer 20 jaar meegaan.

Vanaf begin oktober 2020 zijn er 48.712.218 HNT in omloop. Toen de token werd gelanceerd, was het aanbod nul, zonder pre-mine.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Helium maakt gebruik van een op maat gemaakt consensus mechanisme, proof of coverage (PoC) genaamd. Dit beloont gebruikers voor hun bijdrage aan mining (valideren van transacties) en het waarborgen van stabiliteit.

PoC is gebaseerd op het HoneyBadger BFT-protocol, dat specifiek is ontworpen voor node-communicatie wanneer de omstandigheden onbetrouwbaar zijn.

Helium zegt dat de meest waarschijnlijke aanvalsvector node-operators treft in de vorm van inkomende poorten van hotspots. Voor tokenhouders gebruikt de eigen portemonnee van het platform asymmetrische sleutels om gebruikers te helpen met beveiliging van privésleutels.