Coins

Hedera

Hedera is het meest gebruikte, duurzame, enterprise-grade openbare netwerk voor de gedecentraliseerde economie waarmee individuen en bedrijven krachtige gedecentraliseerde applicaties (DApps) kunnen maken.

Wat is Hedera (HBAR)?

Hedera is ontworpen om een ​​eerlijker, efficiënter systeem te zijn dat een aantal van de beperkingen elimineert waarmee oudere op blockchain gebaseerde platforms worden geconfronteerd, zoals trage prestaties en instabiliteit.

Het werd gefinancierd via een initial coin offering (ICO) in augustus 2018 en lanceerde voor het eerst open toegang tot het mainnet iets meer dan een jaar later, in september 2019. Als onderdeel van de ICO konden investeerders het native utility-token (HBAR) van het platform kopen. tegen de laagst mogelijke prijs.

De HBAR-token heeft een dubbele rol binnen het openbare netwerk van Hedera.

Eerst en vooral is HBAR de brandstof die Hedera-services aandrijft, zoals slimme contracten, bestandsopslag en regelmatige transacties. Ten tweede wordt het gebruikt om het netwerk te beveiligen, aangezien HBAR-gebruikers hun tokens kunnen inzetten om de integriteit van het platform te helpen behouden.

Hedera (HBAR) is de native cryptocurrency van Hedera Hashgraph, een platform dat is gepositioneerd als alternatief voor traditionele blockchain-technologie en streeft naar uitblinken in snelheid, efficiëntie en veiligheid.

Oudere blockchains gebruiken meestal een consensus mechanisme zoals proof-of-work (PoW) om transacties te valideren, terwijl jongere blockchains kozen voor proof-of-stake (PoS). Het Hedera Hashgraph-systeem heeft een structuur die speciaal voor het project vanaf nul is gemaakt. Hedera is gebaseerd op een PoS-model waarvan wordt aangenomen dat het de efficiëntie van transactieverificatie in het netwerk verhoogt, een hoog beveiligingsniveau biedt en het netwerk beschermt tegen aanvallen van hackers. Het ecosysteem heeft het onderliggende hashgraph consensus algoritme en het wereldwijde ondernemingsbestuur.

Hedera Hashgraph is een gedistribueerde grootboektechnologie (DLT). Volgens de projectwebsite verschilt Hedera van andere blockchains omdat het een nieuw consensusalgoritme gebruikt, hashgraph genaamd. Het is van plan transacties sneller te verwerken en uit te voeren, vertragingen te elimineren en de TPS-indicator (transacties per seconde) glad te strijken. Hashgraph zou een upgrade zijn in transactiesnelheid, kosten en schaalbaarheid.

Kernnetwerkdiensten door Hedera:

Consensusdienst (HCS). Met HCS sturen clients berichten naar het netwerk om te onderhandelen over consensus-tijdstempels en -volgorde. In dit geval wordt de status offline opgeslagen en kunnen gebruikers privacy- en toegangscontrole definiëren.

Hedera-tokenservice (HTS). Dankzij HTS is het maken en beheren van tokens beschikbaar voor klanten. Het ondersteunt ingebouwde tokenisatie.

Het doel van Hedera’s hashgraph is om de snelheid van transacties te verhogen. Bovendien is het netwerk ook gericht op grootschalige operaties: microbetalingen, gegevensintegriteit en tokenisatie.

Net als de EVM onderhoudt het Hedera-netwerk een virtuele machine die slimme contracten schrijft in de programmeertaal Solidity. Bovendien biedt Hedera een set ingebouwde KYC- en AML-controles.

Vanuit technisch oogpunt is Hedera een vorm van gedistribueerde grootboektechnologie. Het is een hashgraph, of consensusalgoritme, waarbij gebruikers het eens worden over de volgorde waarin transacties moeten worden uitgevoerd. Hedera is echter niet bepaald een blockchain. Het heeft zijn eigen onderscheidend vermogen en werkt anders. Met hashgraph worden alle transactietakken samengevoegd, wordt er geen blok equivalent weggegooid en wordt elk gebruikt om consensus te bereiken.

Opvallende kenmerken

Een van de meest opvallende kenmerken van het netwerk is het Gossip-about-Gossip-protocol. Volgens Dr. Leemon Baird, de uitvinder van Hedera, verzenden knooppunten binnen het systeem willekeurig gegevens over zichzelf naar andere knooppunten via hashgraph met behulp van het Gossip-protocol. Al snel raken alle knooppunten in een cluster vertrouwd met elkaar. Dan ontstaat er een bepaalde datastructuur. Het bestaat uit een lading transacties, een tijdstempel, een digitale handtekening en hashes naar de vorige structuren.

HBAR is het native token van Hedera dat applicaties op het Hedera-netwerk aandrijft. HBAR wordt gebruikt om netwerkdiensten, transactiekosten, in-app-betalingen en microbetalingen te betalen. Ontwikkelaars kunnen met HBAR-tokens netwerkkosten betalen, namelijk: werken met slimme contracten, bestandsopslag en valutawissel. HBAR wordt gebruikt om netwerkknooppunten te stimuleren en te betalen.

Hedera Hashgraph heeft een gedecentraliseerd bestuurssysteem dat apart is gezet. Alle cruciale beslissingen over prijsbeleid, software-updates en vermogensbeheer worden genomen door de Raad van Bestuur.

Wie zijn de oprichters van Hedera Hashgraph?

Hedera Hashgraph heeft twee oprichters: Dr. Leemon Baird en Mance Harmon.
Dr. Leemon Baird wordt gecrediteerd als de investeerder van het hashgraph-gedistribueerde consensusalgoritme en werkt momenteel als Hedera’s hoofdwetenschapper.

Voordat hij Hedera Hashgraph oprichtte, deed Baird meer dan tien jaar ervaring op in verschillende rollen op het gebied van computerwetenschap en beveiliging en werkte hij eerder als senior onderzoeker bij het Academy Center van Cyberspace Research. Hij bekleedt ook de functie van mede-oprichter en CTO bij Swirlds Inc., een platform voor het bouwen van DApps.

Aan de andere kant is Mance Harmon de CEO van Hedera en een ervaren technologiemanager en doorgewinterde ondernemer. Harmon heeft ongeveer twee decennia ervaring in leidinggevende functies bij vooraanstaande bedrijven, waarvan vele in de IT-beveiligingsindustrie. Net als Dr. Leemon Baird bekleedt Mance Harmon ook een tweede functie bij Swirlds Inc., als medeoprichter en CEO.

Naast de oprichters bestaat het leiderschapsteam van Hedera ook uit meer dan een dozijn personen, van wie velen een indrukwekkende carrière hebben gehad.

Wat maakt het uniek?

In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrency-platforms, is Hedera Hashgraph niet bovenop een conventionele blockchain gebouwd. In plaats daarvan introduceert het een volledig nieuw type gedistribueerde grootboektechnologie, bekend als een Hashgraph.

Deze technologie stelt het in staat om veel op blockchain gebaseerde alternatieven te verbeteren op verschillende belangrijke gebieden, waaronder snelheid, kosten en schaalbaarheid. Hedera-transacties hebben een gemiddelde transactiekost van slechts $ 0,0001 USD en worden doorgaans binnen vijf seconden afgerond. Over het algemeen beweert Hedera Hashgraph dat het meer dan 10.000 transacties per seconde (TPS) aankan – vergeleken met de ongeveer 5-20 voor de meest populaire proof-of-work (PoW)-gebaseerde blockchains.

Het platform biedt verschillende grote netwerkdiensten. Deze omvatten:

  • Een tokenservice: Hiermee kunnen gebruiker eenvoudig fungible & non-fungible tokens (NFT’s) op Hedera Configureren en minen met slechts een paar regels code.
  • Een consensusservice: Dit fungeert als een vertrouwenslaag voor elke toepassing of elk netwerk dat een veilig, verifieerbaar logboek met gebeurtenissen nodig heeft.
  • Slimme contracttools waarmee ontwikkelaars krachtige en efficiënte gedecentraliseerde applicaties kunnen bouwen.
  • Gedecentraliseerde services voor bestandsopslag met functies als bewijs van verwijdering, gecontroleerde veranderlijkheid en op tijd gebaseerde bestandsvervaldatum.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

De hashgraph-token, HBAR, heeft een maximale totale voorraad van 50 miljard eenheden. Hiervan waren er in januari 2021 bijna zeven miljard in omloop, wat overeenkomt met ongeveer 14% van het totale aanbod.

Hedera publiceert regelmatig rapporten waarin wordt beschreven wanneer de volgende reeks HBAR-tokens wordt ontgrendeld.

Volgens Hedera’s middelen hebben de twee projectoprichters elk een muntsubsidie ​​van twee miljard HBAR’s, wat overeenkomt met elk 4% van het totale aanbod. Deze tokens worden verworven over een periode van zes jaar.

Andere senior executives bij Hedera (die vóór 2018 zijn toegetreden) hebben muntsubsidies van tussen de 250 miljoen en 300 miljoen munten. Deze tokens worden verworven over een periode die eindigt in december 2021.

Volgens Hedera’s Economics Whitepaper (gepubliceerd in juni 2020) wordt geschat dat er in 2025 ongeveer 17,03 miljard HBAR in omloop zal zijn – gelijk aan 34% van het totale aanbod.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Hedera Hashgraph gebruikt een nieuw consensussysteem dat bekend staat als Hashgraph-consensus om zijn netwerk veilig te houden.

Dit maakt gebruik van een roterende raad van bestuur die bestaat uit maximaal 39 zeer gediversifieerde organisaties die zich uitstrekken. Dit gebeurt over maximaal 11 verschillende industrieën. Deze zijn betrokken bij het aansturen van de Hedera-codebase, het stemmen over platform beslissingen en het bedienen van de initiële knooppunten op het Hedera openbare netwerk.

HBAR gebruikt een nieuwe vorm van proof-of-stake (PoS) waarmee HBAR-gebruikers hun middelen kunnen inzetten om het netwerk te helpen beschermen. Op dit moment worden alle Hedera-knooppunten beheerd door Hedera zelf of door de leden van de bestuursraad, maar er zijn plannen om in de toekomst over te stappen op een systeem zonder toestemming.

Over het algemeen zorgt de beveiligingsconfiguratie van Hedera ervoor dat het “asynchrone” Byzantijnse fouttolerantie (ABFT) bereikt, wat betekent dat het zowel de timing als de volgorde van een reeks transacties kan garanderen, zelfs als sommige gegevens worden vertraagd of verloren gaan