Coins

Golem

Golem Network is een gedecentraliseerd rekennetwerk, een nieuwe manier om redundante rekenkracht on-demand te distribueren naar degenen die het nodig hebben.

Wat is Golem (GLM)?

Op 28 april 2016 werd het GLM Project aangekondigd, geleid door Golem Factory. Het netwerk is op 10 april 2018 op het mainnet gelanceerd. Het Golem Network is een gedecentraliseerd rekennetwerk, een nieuwe manier om redundante rekenkracht on-demand te distribueren. Het creëert een peer-to-peer-netwerk waar gebruikers op gelijke basis meedoen om rekenkracht te kopen en te verkopen. Daarom worden gecompliceerde taken opgesplitst in kleinere subtaken in het netwerk. In Golem is er geen centrale autoriteit en geen enkele gebruiker is meer of minder belangrijk dan een andere.

GNT of Golem Network Token is nodig om te betalen voor berekeningen op het netwerk en is de valuta die onze marktplaats aandrijft. Als Aanvrager stelt u een bod in voor een bedrag aan GNT dat u bereid bent te betalen om uw taak te laten voltooien. Als Aanbieder verdient u GNT door taken voor aanvragers te berekenen. U kunt uw minimale en maximale prijsdrempels instellen in uw instellingen.

GLM-tools zijn onder meer:

  • GLM SDK’s met tutorials voor aanvragers en providers
  • Uitvoeringsomgevingen (bijv. Wasm, VM, SGX-stack)
  • Python, JavaScript en Rust-API
  • Awesome Golem, een door de gemeenschap samengestelde lijst met bronnen, links, projecten, tools en applicaties op Golem!

Hoeveel GNT/GLM-munten zijn er in omloop?

Op 11 november 2016 begon en eindigde de GNT-tokenverkoop. De tokenverkoop bereikte de maximale limiet in 29 minuten met 1 miljard GNT-tokens gemaakt en gedistribueerd. 82% van de GNT ging naar deelnemers aan de symbolische verkoop, 12% naar de werkmaatschappij en 6% naar de oprichters van Golem. Op 19 november 2020 begon het GNT-token met een migratie naar het nieuwe token GLM, waar individuen met GNT hun oude GNT-tokens konden verbranden en de nieuwe GLM 1:1 konden ontvangen. Het is altijd mogelijk om GNT 1:1 naar GLM te migreren.

Hoe is het Golem netwerk ontstaan?

Golem Factory werd in 2016 in Zwitserland opgericht door Julian Zawistowski, Andrzej Regulski, Piotr Janiuk, Aleksandra Skrzypczak

Het idee voor Golem Network werd voor het eerst gepresenteerd tijdens DevCon 0 in november 2014. Het gedecentraliseerde platform is bedoeld als de eerste proxy-vrije en censuurbestendige omgeving voor computerintensieve projecten over de hele wereld. Na de introductie van dit concept op DevCon 0, werkte het team onvermoeibaar aan de ontwikkeling van het Golem Network. Op 11 november 2016 lanceerde het een openbaar crowdfunding-evenement.

In 2019 realiseerde het team zich op basis van hun gezamenlijke ervaringen dat ze een volledig nieuwe architectuur nodig hadden. Dit was nodig om meer overkoepelend platform te bouwen voor gegeneraliseerde gedistribueerde rekenkracht. Dit resulteerde uiteindelijk in een nieuwe, betere architectuur en een nieuwe bouwbenadering. Dit is speciaal ontworpen om gebruikers grenzeloze mogelijkheden te bieden als het gaat om het creëren bovenop GLM.

In de loop van 2020 heeft het Golem Network-team de taak gekregen om een volledig nieuw protocol, nieuwe architectuur en codebase te bouwen