Coins

GMX

GMX, een gedecentraliseerde beurs (DEX), maakt het mogelijk om eindeloze cryptocurrency futures te verhandelen met een hefboom tot wel 50x. Dit platform, dat in september 2021 werd gelanceerd onder de naam Gambit Exchange, biedt handelsopties in populaire cryptocurrencies zoals BTC en ETH, en nog veel meer. Op dit moment heeft GMX een totaal handelsvolume van meer dan $130 miljard en telt het 283.000 gebruikers, waarmee het zich profileert als de toonaangevende derivaten-DEX op de Arbitrum- en Avalanche-blockchains.

GMX draait op de Arbitrum- en Avalanche-blockchains en is met de beurs verbonden via Synapse, een brug tussen verschillende blockchains.

De oprichters van GMX blijven anoniem, maar de hoofdontwikkelaar wordt waarschijnlijk geïdentificeerd als @xdev_10 op Twitter.

Wat GMX echt bijzonder maakt, is de innovatieve benadering van handelen. In plaats van het traditionele orderboekmodel dat wordt gebruikt door gecentraliseerde beurzen (CEXs), wordt er bij GMX gehandeld via een innovatief automatisch marktmodel (AMM), vergelijkbaar met DEXs zoals Uniswap. Het platform heeft een eigen multi-asset pool genaamd GLP (Global Liquidity Provider), die inkomsten genereert voor liquiditeitsverschaffers.

GLP fungeert als een multi-asset liquiditeitspool (LP) en omvat assets zoals ETH, BTC, LINK, UNI, USDC, USDT, DAI en FRAX op het moment van schrijven. De marktprijzen zijn afhankelijk van Chainlink’s oracles, die tokenprijsgegevens verzamelen van alle belangrijke beurzen.

Het gedecentraliseerde uitwisselingsecosysteem is gebaseerd op twee tokens: GLP en GMX. GLP dient om liquiditeit te verschaffen, en de GLP-prijs weerspiegelt de waarde van alle GMX-assets, die verhandelbaar zijn met hefboomwerking en swaps. Kortom, GLP fungeert als een index van alle activa op de beurs. GMX is het utility- en governance-token.

Gebruikers kunnen liquiditeit toevoegen door GLP te creëren, en als tegenprestatie ontvangen ze 70% van alle opbrengsten gegenereerd op de overeenkomstige blockchain. In tegenstelling tot sommige liquiditeitspools heeft GLP geen last van tijdelijk verlies (impermanent loss). Bovendien fungeert de GLP-pool als tegenpartij voor handelaren. Wanneer houders van GLP-tokens liquiditeit verschaffen voor hefboomhandel, behalen ze winst wanneer handelaren verliezen lijden, en vice versa.

Op het moment van schrijven bedraagt de circulerende voorraad van GMX-tokens meer dan 8,7 miljoen, met een verwachte maximale voorraad van 13,25 miljoen GMX-tokens. De tokenomics omvatten verschillende toewijzingen, waaronder migratie, liquiditeit, beloningen en marketing.

Wat betreft de beveiliging, GMX maakt gebruik van de Arbitrum- en Avalanche-blockchains. Arbitrum is een layer-2 blockchain die zijn beveiliging ontleent aan het Ethereum-netwerk. Ethereum staat garant voor de geldigheid van de off-chain berekeningen en de beschikbaarheid van gegevens achter deze berekeningen. Op Avalanche is er een gedecentraliseerd consensusmechanisme dat transacties gelijktijdig verwerkt, wat leidt tot directe definitieve afwikkeling en verbeterde snelheid.

De GMX-contracten zijn ook onderworpen aan audits door ABDK Consulting, en er is een actief bug bounty-programma voor GMX op Immunefi. GMX legt dus een sterke nadruk op de beveiliging van het platform en de bescherming van de gebruikers.